Torun

'489812' door karinrosendahl '489812' door karinrosendahl

PolenTorun

PolenTorun

Lielijke ezel

karinrosendahl

In de binnenstad van Torun staan mooie beelden van onder andere diverse sprookjes. Dit ezeltje doet lieflijk aan maar is een beeld van een martelwerktuig. Er werd een scherp mes op de rug van een ezel gebonden waarna een gestrafte op de ezel werd gebonden en de ezel vervolgens ging lopen.

'488919' door MarioBentvelsen '488919' door MarioBentvelsen

PolenTorun

PolenTorun

Copernicus

MarioBentvelsen

Nicolaas Copernicus werd in 1473 geboren in Thorn (nu Torun), was een wiskundige en een astronoom, die een model van het universum formuleerde waarbij de zon, in plaats van de aarde, in het centrum werd geplaatst. Copernicus' boek, De revolutionibus orbium coelestium ('Over de omwentelingen van de hemellichamen'), dat net voor zijn dood in 1543 verscheen, wordt beschouwd als een mijlpaal in de wetenschap. De stad eert hem met een standbeeld, een observatorium en een museum, dat in zijn geboortehuis is gevestigd. Ook de universiteit van Torun is naar hem vernoemd.

'489301' door MarioBentvelsen '489301' door MarioBentvelsen

PolenTorun

PolenTorun

Devotie

MarioBentvelsen

Deze knielende man kwam ik tegen in de kathedraal, dat samen met het Dambskipaleis behoort tot de mooiste gebouwen van Torun. In de kathedraal, de voormalige kerk van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist, staat de doopvont die werd gebruikt voor de doop van Copernicus. De kerken in Polen zijn vrijwel altijd open en meestal gratis te bezoeken.

'489140' door MarioBentvelsen '489140' door MarioBentvelsen

PolenTorun

PolenTorun

Rokjesdag

MarioBentvelsen

Omdat het morgen Rokjesdag wordt - vandaag was het daarvoor te winderig - heb ik dit keer geen mooie geveltjes of andere bezienswaardigheden, maar twee beeldschone Poolse jongedames die opzichtig staan te bellen. Ze zagen mij natuurlijk fotograferen, maar bleven quasi nonchalant poseren. Het leek wel een modeshow. Niet veel later werden ze door hun vriendinnen opgehaald.

'490192' door greg '490192' door greg

PolenTorun

PolenTorun

Torun

greg

Een stad in Noord Polen, van de lijst van UNESCO. In het verleden deel van West Pruisen. Geboorteplaats van Copernicus. Torun ligt aan de Europese wandelroute E11 die loopt van Den Haag