Polen reviews

9
Polen Warschau
Moniek was hier 15 Mar 2018
Ik had vooraf een negatief beeld bij Warschau. Voor mij was Polen grauw en waren de mensen vooral onvriendelijk en misschien zelfs wel chagrijnig. Maar niets bleek minder waar! Warschau heeft een zware geschiedenis achter de rug maar de mensen hebben heel hard gewerkt om de stad weer helemaal op te bouwen. Zo is het oude centrum prachtig herbouwt in originele stijl en kan je genieten van vele mooie gebouwen. Deze worden afgewisseld met vele prachtige kerken en grootste, groene parken. Het nieuwe centrum van Warschau heeft vele (hoge) en gebouwen en een enorm aantal grote shopping malls. Zo kan je naast het opsnuiven van de cultuur ook nog eens extreem goed shoppen. Extra fijne bijkomstigheden? Weinig toeristen, waardoor je de stad bijna alleen maar hoeft te delen met de locals die overigens echt wel vriendelijk zijn. Het is daarnaast voor ons Nederlanders enorm goedkoop in Warschau waardoor je met gemak de hele dag door kan eten en drinken op het terras en nog steeds budget overhoudt. Daarnaast kan je genieten van heerlijke biertjes, goed eten en kan je 's avonds je hart ophalen in gezellige bars en de Wodka shotjes uitproberen. Al met al een heerlijke stad en perfect voor een leuke citytrip!
Stad
  • Mooie oude gebouwen
  • Nieuw centrum met vele shopping malls
  • Levensonderhoud + tickets zijn goedkoop
  • Slechts 1,5 vliegen vanaf Nederland
  • Hele fijne sfeer in de stad
  • De stad wordt nog verder verbeterd/opgebouwd
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Polen
Wil was hier 15 Mar 2018
Toen ik vertelde dat de reis naar Polen zou gaan vroegen veel mensen wat er in godsnaam in Polen te zien en te beleven is. Het werd een verrassende reis door een mooi land wat het juk van het communisme duidelijk van zich afgeschud heeft. De steden waren zeer schoon en de sfeer was heel aangenaam. De mensen zijn wat gereserveerd maar vriendelijk en spreken over het algemeen behoorlijk Engels.
Land
  • netjes
  • goedkoop
  • weinig toeristen
  • slechte binnenwegen
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Polen Zuidoost Polen
jacomien was hier 31 May 2017
Het Zuidoosten wordt gekenmerkt door oude steden en prachtige natuur. Voor ons werd dat dit jaar het National Park Bieszczady in het uiterste puntje van het Zuidoosten. Op zoek naar wolven en beren! Het bergachtige gebied strekt zich uit over zowel Polen als, Slowakije en Ukraine . Een gebied waar nog niet veel toeristen komen, waar de Polen die nieuwsgierig zijn en niet te ver weg willen of kunnen ook te vinden zijn. Een prachtig wandel- en fietsgebied. De kleine plaatsjes in het gebied zijn gemoedelijk en in het landelijke gebied lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Regelmatig zien we paard en wagen de vracht met hout en hooi trekken. Rust en ontspanning is het gevoel dat bij me opkomt. In deze hele regio zijn oude houten kerkjes te vinden, gemaakt van lariks en sparren hout. De kerkjes staan aangegeven met houten bordjes in pijl vorm met de naam van het plaatsje erop. Je gaat dus altijd de goede kant op om het te zien. Wij hebben de "kerkjes route" gereden. Totaal ongeveer 100 km. Je moet er dus een dag voor uittrekken. Het zijn de mooiste en belangrijkste kerkjes waaronder een 6 tal die inmiddels bij de Werelderfgoed lijst van Unesco staan. Vormen zijn alle verschillend. Alle kerkjes liggen op een heuvel, er omheen staan oude bomen en er is een begraafplaats. Binnenin de kerkjes is religieuze kunst te zien. Iconen en volkskunst in mooie kleuren Dat alles is van grote schoonheid!In Sanok is een heel interessant Openlucht museum hierover wat absoluut een must is!
Regio
  • schitterend en heel interessant
  • Natuur en cultuur
  • veel geschiedenis en verhalen
  • geen
Review geplaatst op 2017-08-14 Door jacomien
10
Polen
jacomien was hier 31 May 2017
Een van de vele bijzondere houten kerkjes uit het gebied van Zuidoost Polen: Bystre. Zomaar een piep klein plaatsje vlak bij de grens met Ukraine waar deze kerk staat. Over een hobbelig zandachtig pad te bereiken. De kerk staat met een bruin beschilderd bord aangegeven, evenals alle houten kerkjes. Het is een bijzondere kerk om te zien waar toen ik er was nog hard gewerkt werd aan de renovatie. aan alle kanten van de kerk is te zien dat er veel verwaarloost de laatste eeuw. Gelukkig heeft men het belang gezien van dit prachtige monument en is men door middel van fondsen en culturele bijeenkomsten bezig dit monument tot leven te brengen. De omgeving is schitterend groen en nog heel puur. Platteland met rust en stilte, bomen bos en weide gebied. Een gebied om op zijn minst een wandeling te maken. De oude begraafplaats is onderhouden en authentiek, gewoon tussen het gras. Om precies te ontdekken waar ook Bystre ligt ( er zijn n.l meer plaatsen die zo heten) kun je het beste naar een VVV in de buurt van dit natuurgebied (Bieszczady) gaan of in een boekwinkel, om een mooie plattegrond te krijgen zijn met de houten kerkjes.
Land
  • nog veel te ontdekken hier
  • geen
Review geplaatst op 2017-08-14 Door jacomien
10
Polen
jacomien was hier 31 May 2017
Zamosc is een nog onbekende schitterende stad met geschiedenis. De stad is in Renaissance stijl gebouwd in de 16e eeuw en wordt "het pareltje" van Polen genoemd. Jan Zamoyski ( 1542-1605) was de grondlegger van deze stad in Italiaanse stijl en had als voorbeeld Padua. Prachtige stijlvolle huizen op een groot vierkant plein. Het Raadhuis in het midden met een grote trap naar een bordes vanwaar je het hele plein kunt overzien. Schitterende torentjes rondom en veel vrolijke en mooie kleuren wel of niet in pasteltinten. Daarbij veel cultureel erfgoed: een Kathedraal, diverse andere kerken, vestingwerken met prachtige groene tuinen achter het bolwerk, een (kortgeleden opgeknapte) Synagoge- oorspronkelijk gebouwd in 1610 en nu ook cultureel centrum, Armeense huizen waar o.a nu een museum is, een dierentuin, vele terrassen en eetgelegenheden. In het Raadhuis bevindt zich ook een fotogalerie met wisselende foto exposities. Bovendien is daar het toeristeninformatiebureau. Zamosc is een sublieme plaats voor een prachtige stedentrip voor iedere liefhebber van architectuur en geschiedenis en met culturele interesse. Het is er zeker niet druk en het waard om ontdekt te worden!
Land
  • nog niet ontdekt
  • van grote schoonheid
  • veel te doen
  • mooie omgeving
  • enkele dagen op weg naar meer..
  • zeer verrassend
  • geen
Review geplaatst op 2017-10-31 Door jacomien
7
Polen
Reismeisje22 was hier 31 Mar 2017
Polen is een bestemming dat qua toerisme nog in de kinderschoenen staat, maar toch steeds meer op dit gebied in opkomst is. Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan waar je precies naartoe gaat. Polen is een mooi land met een rijke cultuur en geschiedenis waar nog genoeg te ontdekken valt!
Land
  • Rijke cultuur en geschiedenis
  • Openbaar vervoer
Review geplaatst op 2018-01-09 Door Reismeisje22
9
Polen
JBussers was hier 28 Feb 2017
Krakau is een geweldige stad. Een stad waar de historie tot leven komt maar waar er ook genoeg in het heden te doen is. Ga naar Schindler's factory, bezoek de prachtige kerken en dompel je in het avondleven in Krakau. Pak een wodka met een haring of proef de heerlijke Pierogie. Alles wat je zoekt in een stedentrip is te vinden in Krakau. Het is ook de perfecte uitvalbasis om Auschwitz te bezoeken. Iets wat een verplichting zou moeten zijn, opdat we niet vergeten.
Land
  • Veel historie
  • Goedkoop
  • Veel bezienswaardigheden
  • Lekker eten
  • geen??
Review geplaatst op 2017-04-01 Door JBussers
9
Polen Krakau
JBussers was hier 28 Feb 2017
Krakau is een geweldige stad. Een stad waar de historie tot leven komt maar waar er ook genoeg in het heden te doen is. Ga naar Schindler's factory, bezoek de prachtige kerken en dompel je in het avondleven in Krakau. Pak een wodka met een haring of proef de heerlijke Pierogie. Alles wat je zoekt in een stedentrip is te vinden in Krakau. Het is ook de perfecte uitvalbasis om Auschwitz te bezoeken. Iets wat een verplichting zou moeten zijn, opdat we niet vergeten.
Stad
  • Veel historie
  • Goedkoop
  • Veel bezienswaardigheden
  • Lekker eten
  • geen??
Review geplaatst op 2017-04-01 Door JBussers
10
Polen
astriddd was hier 31 Oct 2016
Bezoek aan Auschwitz-Birkenau is iets wat ik al lang wilde doen omdat het zo'n belangrijk stuk van de geschiedenis is. Zeer leerzaam en complimenten aan degene die alles zo goed onderhouden en schoonhouden. Ondanks dat hier dagelijks honderden bezoekers komen ziet alles er netjes verzorgd uit. De geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld is voelbaar en je wordt er stil van. Goed ook om stil te staan bij wat er gebeurt is en dat dit nooit weer mag gebeuren. Deze bestemming is in de winter (er lag sneeuw) erg koud, maar qua bezoekersaantallen prima te doen. Zomers kan het erg super druk zijn, dat is jammer.
Land
  • Indrukweekend
  • Leerzaam
  • Goed onderhouden
  • Niet commercieel
  • Drukte
Review geplaatst op 2016-12-28 Door astriddd
10
Polen Auschwitz
astriddd was hier 31 Oct 2016
Bezoek aan Auschwitz-Birkenau is iets wat ik al lang wilde doen omdat het zo'n belangrijk stuk van de geschiedenis is. Zeer leerzaam en complimenten aan degene die alles zo goed onderhouden en schoonhouden. Ondanks dat hier dagelijks honderden bezoekers komen ziet alles er netjes verzorgd uit. De geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld is voelbaar en je wordt er stil van. Goed ook om stil te staan bij wat er gebeurt is en dat dit nooit weer mag gebeuren. Deze bestemming is in de winter (er lag sneeuw) erg koud, maar qua bezoekersaantallen prima te doen. Zomers kan het erg super druk zijn, dat is jammer.
Stad
  • Indrukweekend
  • Leerzaam
  • Goed onderhouden
  • Niet commercieel
  • Drukte
Review geplaatst op 2016-12-28 Door astriddd
8
Polen
Fransvdg was hier 30 Sep 2016
In Warschau kun je je met gemak vier dagen goed vermaken. Er is veel te zien, ondanks het feit dat de stad in de Tweede Wereldoorlog voor een heel groot deel is verwoest. De Stare Miasto (Oude Stad) is weer prachtig in oude staat hersteld. Het is heel indrukwekkend om te zien hoe het Koninklijk Paleis daar, zowel buiten als binnen, schitterend is gereconstrueerd. Die Tweede wereldoorlog speelt nog steeds een belangrijke rol in de stad, overal kom je gedenkplaten en monumenten tegen. Ik raad beslist aan om naar het Polinmuseum toe te gaan. Daar krijg je een heel goede indruk van 1000 jaar Joodse geschiedenis in Polen. Als je van lezen houdt raad ik je het boek Mila 18 aan van Leon Uris. In dat boek beleef je op huiveringwekkende wijze wat er allemaal in het getto is gebeurd. Maar er is meer dan de oorlog. Twee paleizen buiten het centrum: Wilanow (het Poolse Versailles) en Lazienki zijn echt een bezoek waard. Ook het grote Cultuurpaleis uit de Sovjet-tijd is een opvallende bezienswaardigheid. Vanaf de dertigste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad. Bij aankomst op de luchthaven Fryderyk Chopina kun je bij de toeristeninformatie een Warsaw Pass kopen. Dan kun je gratis bij 10 musea naar binnen. Je kunt daar ook je dagkaarten voor het openbaar vervoer in de stad krijgen. De onderlinge afstanden in de stad zijn groot, dus ik raad je zo’n vervoerskaart zeker aan.
Land
  • veel historie
  • mooie musea
  • goed openbaar vervoer
  • veel goede horeca
  • lang niet alles op loopafstand van elkaar
  • heel veel nieuwbouw
Review geplaatst op 2016-10-21 Door Fransvdg
8
Polen Warschau
Fransvdg was hier 30 Sep 2016
In Warschau kun je je met gemak vier dagen goed vermaken. Er is veel te zien, ondanks het feit dat de stad in de Tweede Wereldoorlog voor een heel groot deel is verwoest. De Stare Miasto (Oude Stad) is weer prachtig in oude staat hersteld. Het is heel indrukwekkend om te zien hoe het Koninklijk Paleis daar, zowel buiten als binnen, schitterend is gereconstrueerd. Die Tweede wereldoorlog speelt nog steeds een belangrijke rol in de stad, overal kom je gedenkplaten en monumenten tegen. Ik raad beslist aan om naar het Polinmuseum toe te gaan. Daar krijg je een heel goede indruk van 1000 jaar Joodse geschiedenis in Polen. Als je van lezen houdt raad ik je het boek Mila 18 aan van Leon Uris. In dat boek beleef je op huiveringwekkende wijze wat er allemaal in het getto is gebeurd. Maar er is meer dan de oorlog. Twee paleizen buiten het centrum: Wilanow (het Poolse Versailles) en Lazienki zijn echt een bezoek waard. Ook het grote Cultuurpaleis uit de Sovjet-tijd is een opvallende bezienswaardigheid. Vanaf de dertigste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad. Bij aankomst op de luchthaven Fryderyk Chopina kun je bij de toeristeninformatie een Warsaw Pass kopen. Dan kun je gratis bij 10 musea naar binnen. Je kunt daar ook je dagkaarten voor het openbaar vervoer in de stad krijgen. De onderlinge afstanden in de stad zijn groot, dus ik raad je zo’n vervoerskaart zeker aan.
Stad
  • veel historie
  • mooie musea
  • goed openbaar vervoer
  • veel goede horeca
  • lang niet alles op loopafstand van elkaar
  • heel veel nieuwbouw
Review geplaatst op 2016-10-21 Door Fransvdg
9
Polen
Ik had vooraf een negatief beeld bij Warschau. Voor mij was Polen grauw en waren de mensen vooral onvriendelijk en misschien zelfs wel chagrijnig. Maar niets bleek minder waar! Warschau heeft een zware geschiedenis achter de rug maar de mensen hebben heel hard gewerkt om de stad weer helemaal op te bouwen. Zo is het oude centrum prachtig herbouwt in originele stijl en kan je genieten van vele mooie gebouwen. Deze worden afgewisseld met vele prachtige kerken en grootste, groene parken. Het nieuwe centrum van Warschau heeft vele (hoge) en gebouwen en een enorm aantal grote shopping malls. Zo kan je naast het opsnuiven van de cultuur ook nog eens extreem goed shoppen. Extra fijne bijkomstigheden? Weinig toeristen, waardoor je de stad bijna alleen maar hoeft te delen met de locals die overigens echt wel vriendelijk zijn. Het is daarnaast voor ons Nederlanders enorm goedkoop in Warschau waardoor je met gemak de hele dag door kan eten en drinken op het terras en nog steeds budget overhoudt. Daarnaast kan je genieten van heerlijke biertjes, goed eten en kan je 's avonds je hart ophalen in gezellige bars en de Wodka shotjes uitproberen. Al met al een heerlijke stad en perfect voor een leuke citytrip!
Land
  • Mooie oude gebouwen
  • Nieuw centrum met vele shopping malls
  • Levensonderhoud + tickets zijn goedkoop
  • Slechts 1,5 vliegen vanaf Nederland
  • Hele fijne sfeer in de stad
  • De stad wordt nog verder verbeterd/opgebouwd
Review geplaatst op 2016-09-20
8
Polen
Fransvdg was hier 31 Aug 2016
Met de trein rijd je in ruim anderhalf uur van Warschau naar Lodz. En wat moet je daar dan? Dat wist ik zelf ook niet, toen ik er heen reed. Gelukkig vind je in het station een informatiepunt voor toeristen. Daar kreeg ik bruikbare tips en een handige plattegrond. Lodz is een oude textielindustriestad. Twee grote fabriekscomplexen zijn er om verschillende redenen heel interessant. Bij de fabriek van K.W. Scheibler zie je de gebouwen en de daarbij behorende arbeiderswoningen in de staat zoals ze hier jaren geleden ook al stonden: grauw en geschikt voor “Urbex” foto’s van vergane glorie. Heel anders staan de fabrieksgebouwen van Izrael Poznanski erbij. Daar is volop gerenoveerd. Men noemt het complex nu Manufaktura, en er is van alles te doen. Je kunt er shoppen, eten, drinken, sporten, naar de film of een museum en ook logeren. Lodz heeft een van de langste winkelstraten in Europa, de 4,9 km lange Piotrkowska Straat met mooie winkels, restaurants en ander vermaak. Maar de meeste indruk heeft de Joodse begraafplaats op me gemaakt. Op een oppervlakte van 42 hectare vind je er ongeveer 180.000 graven. Heel veel van die graven zijn daar al voor de Tweede Wereldoorlog gemaakt. Zij zijn voor een flink deel vervallen, maar daardoor ook heel mooi om te zien, vaak vol mos of klimop. Helaas is er ook een heel groot triest deel voor de 45.000 slachtoffers uit het getto Litzmannstadt. Als je dit alles in één dag wilt zien, raad ik je wel een dagkaart voor het openbaar vervoer aan.
Land
  • industriële geschiedenis
  • voldoende horeca in de stad
  • indrukwekkende Joodse begraafplaats
  • Joodse wandelroute mogelijk
  • veel fabrieksgeschiedenis
  • ook heel wat vervallen huizen
  • flinke afstanden tussen de high-lights.
Review geplaatst op 2016-10-26 Door Fransvdg
9
Polen
Toen ik vertelde dat de reis naar Polen zou gaan vroegen veel mensen wat er in godsnaam in Polen te zien en te beleven is. Het werd een verrassende reis door een mooi land wat het juk van het communisme duidelijk van zich afgeschud heeft. De steden waren zeer schoon en de sfeer was heel aangenaam. De mensen zijn wat gereserveerd maar vriendelijk en spreken over het algemeen behoorlijk Engels.
Land
  • netjes
  • goedkoop
  • weinig toeristen
  • slechte binnenwegen
Review geplaatst op 2016-09-08
9
Polen
wardfaes was hier 31 Mar 2016
Prachtige kleurrijke stad. Groot stadsplein met gezellige bars en restaurants. Er is genoeg te zien en te bezichtigen voor om er een week al citytrippend door te brengen.
Land
  • Centrum autoluw
  • Alles te voet bereikbaar
  • Zo goed als geen minpunten
Review geplaatst op 2017-05-25 Door wardfaes
9
Polen Wroclaw
wardfaes was hier 31 Mar 2016
Prachtige kleurrijke stad. Groot stadsplein met gezellige bars en restaurants. Er is genoeg te zien en te bezichtigen voor om er een week al citytrippend door te brengen.
Stad
  • Centrum autoluw
  • Alles te voet bereikbaar
  • Zo goed als geen minpunten
Review geplaatst op 2017-05-25 Door wardfaes
8
Polen
ChantalvanHoek was hier 30 Sep 2015
Als een gracht om het oude centrum van Krakau ligt dit park. Toen ik hier in de herfst was, kleurde het park prachtig oranje. Je hoeft vanaf het grote plein niet ver te lopen om hier te belanden, maar toch was het er niet overdreven druk. Hier ontsnap je heel even uit de drukte van het centrum, ondanks dat het er dichtbij ligt. Ik denk niet dat het er in de regen zo leuk zal zijn, maar doordat het zonnetje heerlijk scheen heb ik hier enorm genoten.
Land
  • Dicht bij het centrum
  • Leuke verscheidenheid aan mensen
  • Niet leuk als het slecht weer is
Review geplaatst op 2016-11-09 Door ChantalvanHoek
8
Polen
ChantalvanHoek was hier 30 Sep 2015
Een van de grootste pleinen van Europa, de Grote Markt van Krakau. Toeristisch? Ja. Maar je kunt er niet omheen. Een herkenningspunt als je door de stad struint, en gezellig om 's middags aan het plein een wijntje of biertje te drinken op een van de terrasjes. Waarschijnlijk betaal je er dan wel te veel voor, maar dan nog is het er niet duur. Ook 's avonds is het plein mooi verlicht en waan je je even in de Middeleeuwen. Overigens is de kans groot er minstens een bruidspaar te spotten.
Land
  • Een echt herkenningspunt
  • Gezelligheid gegarandeerd
  • Toeristisch
Review geplaatst op 2016-11-09 Door ChantalvanHoek
8
Polen Krakau
ChantalvanHoek was hier 30 Sep 2015
Als een gracht om het oude centrum van Krakau ligt dit park. Toen ik hier in de herfst was, kleurde het park prachtig oranje. Je hoeft vanaf het grote plein niet ver te lopen om hier te belanden, maar toch was het er niet overdreven druk. Hier ontsnap je heel even uit de drukte van het centrum, ondanks dat het er dichtbij ligt. Ik denk niet dat het er in de regen zo leuk zal zijn, maar doordat het zonnetje heerlijk scheen heb ik hier enorm genoten.
Stad
  • Dicht bij het centrum
  • Leuke verscheidenheid aan mensen
  • Niet leuk als het slecht weer is
Review geplaatst op 2016-11-09 Door ChantalvanHoek