Polen foto's & tips

'307552' door evo '307552' door evo

PolenKrakau

PolenKrakau

De lege stoelen van.

evo

Deze lege stoelen staat op het Plac Zgody. Vanaf dit plein vonden de deportaties plaats. De lege stoelen zijn een symbool voor het lange staan van de joden, alvorens ze gedeporteerd werden. Het gebouw van de apotheker, de enige niet-jood in het Joodse ghetto staat er nog. Het voormalige Joodse ghetto is nog vrij intact en op diverse plekken kun je dat zien.

'448809' door silly '448809' door silly

PolenKrakau

PolenKrakau

Binnenkant Mariakerk

silly

Dit is de binnenkant van de Mariakerk op het marktplein in Krakau. Het belangrijkste kunstwerk betreft het hoogaltaar van Veit Stoss. Het is het grootste altaar van Europa in zijn soort en werd in de jaren 1477-1489 vervaardigd. Het altaar werd mogelijk gemaakt door een schenking van de burgerij van Krakau. Het Maria-altaar heeft een afmeting van 11 meter breed bij 13 meter hoog. De hoogte van de realistisch weergegeven beelden bedraagt circa 2,7 meter. De constructie van het altaar werd van eikenhout gemaakt, de beelden uit lindenhout gesneden. In geopende stand worden scènes van de vreugdevolle geheimen van Maria getoond, bij gesloten stand zijn twaalf droevige scènes uit het leven van Maria te zien. Openingstijden: ma-za 11.30 – 18.00 zo 14.00 – 18.00. Gesloten tijdens dienst. Entree: 10 z?oty, voor kinderen/studenten 5 z?oty In de zijbeuk hangt in een barok altaar een kruisbeeld van voor 1496, waarschijnlijk eveneens gemaakt door Veit Stoss. Links van het kruisbeeld bevindt zich een indrukwekkend ciborium in de vorm van een kerkgebouw, een ontwerp van de beeldhouwer en architect Giovanni Maria Padovano uit 1552. De Mariakerk heeft een groot aantal barokke altaren.(bron;wiki) Het kleurrijke neogotische interieur werd in de jaren 1887-1891 toegevoegd.

'447851' door silly '447851' door silly

PolenKrakau

PolenKrakau

Zoutmijn kapel

silly

De Wieliczka-zoutmijn ligt in het plaatsje Wieliczka nabij Krakow. De mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Het winnen van zout op deze plek werd voor het eerst vermeld in 1044. De gangen van de mijn zijn in totaal 300 kilometer lang en bereiken een diepte van 327 meter. De zoutmijn kwam voor op de allereerste Werelderfgoedlijst ooit (opgesteld gedurende de 2e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed en daterend uit 1978). Tussen 1989 en 1998 stond het ook op de lijst van bedreigd erfgoed omdat de zoutsculpturen werden aangetast door vocht. Een groot conservatieprogramma heeft dit tij weten te keren. De inschrijving werd in 2013 uitgebreid met de toevoeging van de Bochnia-zoutmijn. Wij werden rondgeleid over een 3.5 km lange route langs standbeelden van historische en mythische figuren, allemaal uitgehouwen in het rotsachtige zout. Verder zijn er een ondergronds meer, een kapel en worden er oude werktuigen getoond ter illustratie van de historie van de zoutwinning. Elk jaar bezoeken zo'n 800.000 toeristen de mijn.Ongelooflijk dat mensen hier jarenlang met hun energie en blote handen aan gebouwd hebben !

'486703' door Yvonne_lovestotravel '486703' door Yvonne_lovestotravel

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Auschwitz

Yvonne_lovestotravel

Ben in Auschwitz als zowel Auschwitz 11 Birkenau geweest met een dagtour, het gaat echt je pet te boven van wat hier zich allemaal heeft afgespeeld. Deze foto is genomen in Auschwitz 1 naast blok 11, die ze ook wel "death block" noemden. In Auschwitz hebben 1,1 miljoen mensen het leven gelaten, echt onvoorstelbaar wat de mensheid elkaar aan doet.

'485926' door pkoelewijn '485926' door pkoelewijn

PolenKrakau

PolenKrakau

Nachtleven

pkoelewijn

Ook ,s avonds is het goed toeven op het grote plein met zijn vele restaurants en terrassen. De Lakenhal is fraai verlicht , evenals daar achter, de Mariakerk met de 2 ongelijke torens.

'488284' door jeannette '488284' door jeannette

PolenGdansk

PolenGdansk

Oude architectuur in.

jeannette

Een weekend in Gdansk: Deze stad heeft mij verrast met zijn prachtig opgeknapte statige panden. Je kunt er heerlijk wandelen over de autovrije boulevard langs het water met zijn vele restaurants en cafe 's. Met de boot die je ziet liggen kun je aantal keren per dag een rondvaart maken.

'485787' door carolienduistermaat '485787' door carolienduistermaat

PolenKrakau

PolenKrakau

Kazimierz

carolienduistermaat

Krakau is na Warschau de grootste stad van Polen. De stad ligt aan de Wisla in het zuiden van Polen. Het was tot 1609 de hoofdstad van Polen. Krakau wordt wel het Florence van Polen genoemd en is volgens velen één van de mooiste steden van Europa. Wij hebben een gids gehuurd voor een stadswandeling en hebben o.a. de Joodse wijk Kazimierz bezocht.

'491481' door CBurgstad '491481' door CBurgstad

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Afscheid van het leve

CBurgstad

Tijdens een bezoek aan Krakau kan eigenlijk een bezoek aan Auschwitz en Birkenau niet ontbreken. Dit bezoek maakt veel indruk en er komen tal van emoties naar boven. Wat heeft zich hier, net als in de andere kampen, veel afgespeeld! Zoveel verdriet, pijn, onmacht en wanhoop. In één van de barakken bevindt zich deze ruimte. Hier moesten de mensen zich voor een laatste maal wassen en omkleden, waarna zij op het naastgelegen open stukje grond, werden geëxecuteerd. Wat is er door de mensen heen gegaan die hier hebben gestaan, wat zijn hun laatste gedachten geweest? Vanavond om 20.00 uur zijn wij stil voor hen, net als voor al die anderen die ook nu nog, waar ook ter wereld, te lijden hebben onder verdrukking.

'264393' door Willemien '264393' door Willemien

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Topattractie in Polen

Willemien

De Pieniny is een berggebied in het zuiden van Polen in de Woiwodschap Klein-Polen. Een deel ligt over de grens in het noorden van Slowakije. Dwars door dit berggebied stroom de rivier de Dunajec. Het is bekend om de schoonheid van de landschappen en kalkrotsen. De rivier Dunajec stroomt door de Pieniny in een diep en adembenemend mooi dal. Een heel bijzondere manier om kennis te maken met de natuur is een vlottocht over de Dunajec. De rivier heeft in dit gedeelte van zijn loop een diep, schilderachtig dal uitgeslepen met talloze bochten en telkens wisselende landschappen. De tocht vindt plaats op houten vlotten en het seizoen voor de vlottocht loopt van eind mei tot begin oktober. Ervaren veermannen in traditionele klederdracht loodsen het vlot veilig langs talrijke stroomversnellingen. Aan het eind van de tocht kun je met de bus terug naar het beginpunt. Eén van Polens ‘topattracties’.

'463039' door MarioBentvelsen '463039' door MarioBentvelsen

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Tatras

MarioBentvelsen

Het zuiden van Polen biedt indrukwekkende bergen - de Tatras genaamd - waar het het hele jaar door goed en goedkoop toeven is. Met Zakopane als uitvalsbasis kun je er heerlijk wandelen in de zomer en skiën in de winter. Zelfs in mei ligt er op de hoogste toppen nog sneeuw.

'486895' door JannavEek '486895' door JannavEek

PolenKrakau

PolenKrakau

Café Nowa Prowincja

JannavEek

Café Nowa Prowincja is een absolute klassieker en een must voor wie op zoek is naar een traditionele 100% Krakau stijl plek. Het is een van de meest geliefde cafés in de stad, te vinden in het stadscentrum op Ul. Bracka 3-5, dagelijks open van 08:30 – 00:30 uur. Het is een plek waar iedereen in Krakau komt: ouderen, studenten, yuppen. De inrichting is sfeervol romantisch, de citroen meringue taart is er befaamd, ze hebben goede koffie, bieren, taarten, maar waar het hier echt om gaat dat is de warme chocolademelk geserveerd in een koffiekopje. Dat weet iedereen in Krakau.

'490044' door elinedg '490044' door elinedg

PolenGdansk

PolenGdansk

Astronomische klok -.

elinedg

Klok in de St. Mary kerk - de kerk wat gezien kan worden als het middelpunt van Gdansk. Of je nu wel of niet van kerken houdt is het sowieso een bezichtiging waard. De gigantische kerk met enorme ramen en witte muren geeft een compleet ander beeld van een kerk dan wat je gewend bent van katholieke kerken. De kerk lijkt compleet leeg als je binnenkomt, maar als je een ronde maakt zie je al snel bijzondere en authentieke stukken. Links achterin de kerk hangt een bijzondere Astronomische klok.

'490972' door POSJE '490972' door POSJE

PolenGdansk

PolenGdansk

Stadswandeling

POSJE

Een stadswandeling is een must in Gdansk, je komt langs mooie kerken, goed onderhouden gebouwen met prachtige gevels. Hier een beeld van de oud-burgemeester Jan Heweliusz.

'522271' door IritSchenk '522271' door IritSchenk

PolenKrakau

PolenKrakau

Tropisch zwemmen in..

IritSchenk

Als een 14-jarige zat ik er niet echt op te wachten om op vakantie naar Polen te gaan, maar toen we er nou eenmaal waren was het erg verrassend! Vooral toen we een prachtig meer tegen kwamen. Toen wij afgelopen zomer in Krakau waren, was het bloedheet en hadden we zin om te zwemmen. We kregen de tip om naar Zakrzowek te gaan, omdat dit erg mooi moest zijn. Wij zijn lopend vanuit het centrum naar het meer gegaan, ongeveer 30 minuten lopen. Doordat het een uitgegraven kalksteen groeve is, is het water aquablauw en erg schoon. Wij waren erg verrast om dit aan te treffen in Polen. Om beneden te komen, moet er wel geklommen worden, maar dan heb je wel wat!

'237197' door huubm '237197' door huubm

PolenGdansk

PolenGdansk

Na de oorlog

huubm

In de tweede wereldoorlog is de stad Gdansk zo goed als helemaal vernietigd geweest. Als je in de stad op bezoek bent vindt je onder de Hooglandse poort nog enkele foto's ter nagedachtenis. Omdat Polen aan het eind van de tweede wereldoorlog werd vergeven aan de Russen (communisten) was er natuurlijk al snel geen geld meer en bleef op een gegeven moment verdere opbouw uit. Aan het water schuin tegen over de kraanpoort (op de foto niet zichtbaar) bevinden zich nog een aantal ruines van oude pakhuizen en fabrieken. Deze zullen als het goed is in de toekomst gerenoveerd worden maar gaven nu nog een bijzondere aaanblik zo in de winterse sferen.

'440467' door MarioBentvelsen '440467' door MarioBentvelsen

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Cultuurshock

MarioBentvelsen

Na mijn bezoek aan verschillende concentratiekampen in Polen is dit beeld mij altijd bijgebleven: de enorme berg schoenen van de slachtoffers van vernietigingskamp Auschwitz. Het geeft een indruk van wat daar gaande moet zijn geweest, al is het eigenlijk niet te bevatten.

'487647' door noiram '487647' door noiram

PolenKrakau

PolenKrakau

Krakau solo

noiram

Van de stad Krakau heb ik erg genoten...we waren er een dag of vier met familie, in totaal zes personen. Een van hen is een echte Krakau-kenner en ik heb ongelooflijk veel informatie gekregen over alle bezienswaardigheden, geweldig... Maar ik genoot nog het meest van mijn solo uitstapjes en wandelingetjes door en rondom het oude centrum. Zoals door dit verder onbekende oude straatje. Op de achtergrond een van de fantastische historische gebouwen, ik weet (zo in mijn eentje) niet welke het is!

'451836' door CBurgstad '451836' door CBurgstad

PolenKrakau

PolenKrakau

Wawelburcht

CBurgstad

De Wawelburcht ligt aan de oever van de rivier de Wisla, aan de rand van het centrum van Krakau, en torent boven de stad uit. In deze burcht met o.a. de kathedraal en het oude koninklijk paleis, is ook het graf te bezoeken van de voormalige president van Polen, Lech Koczynski, en zijn vrouw, die op 10 april 2010 om het leven kwamen bij een vliegtuigongeval in Rusland. Zij waren met een presidentiele delegatie van 88 personen onderweg naar Smolensk om 22.000 Poolse soldaten te herdenken.

'490251' door elinedg '490251' door elinedg

PolenGdansk

PolenGdansk

Malbork kasteel...bez

elinedg

Het bezoeken van het Malbork kasteel is een leuke dagtrip vanuit Gdansk. Met de trein vanuit Gdansk ben je er ongeveer in een uurtje. De trein komt aan in het centrum van Malbork vanwaar het ongeveer 20 minuten lopen is naar het kasteel. Het kasteel is zeer uitgebreid en je kan er uren rondkijken als je wilt. Malbork zelf is geen bijzondere plaats en ik zou er persoonlijk voor zorgen dat je voor het avondeten terug bent in Gdansk. Vóór de halte van Malbork centrum is er een andere halte waar je beter uit kan stappen (of later na je bezoek aan het kasteel in kan stappen). Van hieruit is het ongeveer een kwartier lopen naar het kasteel en je ziet van hieruit het kasteel heel mooi liggen. Het kasteel kan je helemaal zien aan de overkant van het water vanaf dit station. Helaas kwamen wij hier pas achter op de terugweg toen we al de reguliere opstap genomen hadden.

'487526' door MarioBentvelsen '487526' door MarioBentvelsen

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Spookkasteel

MarioBentvelsen

De ruïne van Ogrodzieniec is een middeleeuws kasteel nabij het gelijknamige Poolse dorpje in Silezië. Het staat op een heuvel van ruim 500 meter hoog die de naam Kasteelberg (Pools: Góra Zamkowa) draagt. Deze heuvel is de hoogste in de wijde regio. Het kasteel wisselde vaak van eigenaar en werd ook meerdere malen platgebrand, het laatst door de Zweden in 1702. Daarna werd het nooit meer heropgebouwd. Volgens sommige deskundigen huizen er donkere krachten in het kasteel en zou er de geest van een zwarte hond ronddolen, veel groter dan een normale hond.

'546016' door silly '546016' door silly

PolenWroclaw

PolenWroclaw

Rynek

silly

Wroclaw... oftewel uitgesproken als Wrotslove.... was niet voor niets de culturele hoofdstad van 2016.In deze prachtige stad valt veel te zien en te beleven. Dit is "De Rynek" een ontzettend leuk plein met een heel gemoedelijke sfeer.Overal zie je er straatartiesten, ook vooral in de avond erg leuk om te bezoeken. Wroclaw ligt in het zuidwesten van Polen. Wroclaw staat bekend als het 'Venetië van Polen'. Die naam dankt de stad aan zijn ligging aan de Oder, aan de vele bruggen en aan het feit dat de stad uit meer dan 12 eilanden bestaat.

'489990' door pkoelewijn '489990' door pkoelewijn

PolenKrakau

PolenKrakau

Schilderijtje kopen

pkoelewijn

Tegen de stadsmuur, vlakbij de Florianspoort kun je schilderijen kopen. Ik heb er niet 1 gezien die ik thuis aan de muur zou willen hangen, maar het geheel is kleurrijk

'329499' door Magdalena '329499' door Magdalena

PolenGdansk

PolenGdansk

Het huisje op de...pa

Magdalena

Dit is geen Hundertwasser Haus (ook al lijkt het een beetje op), maar een huis in Sopot (een van de Drie Steden - Gdansk,Gdynia, Sopot) aan de kust van Polen. Het huis heet KRZYWY DOMEK, wat letterlijk "het scheef huisje" betekent. Het staat op de passage, niet ver van de kust. Sopot is een prettige kustplaats.

'491015' door 3-3-83 '491015' door 3-3-83

PolenWest Polen

PolenWest Polen

Zien hoe servies word

3-3-83

Het keramiek van Boleslawiec zie je niet alleen in de fabriek, maar overal in de stad. Het is trouwens in geheel Polen populair. Dankzij de overvloedig beschikbare vette steengoedklei van uitstekende kwaliteit uit de rivieren Bobr en Kwisa is de stad sinds de 17e eeuw een centrum voor de fabricage van dit handgevormde, met stippeltjes en bloemmotieven versierd blauw aardewerk. De decoraties worden met de hand gestempeld.