Poznan - Het grootste stadsgeheim van Polen image
Lkoedam

Poznan - Het grootste stadsgeheim van Polen

Heb je Warschau en Krakau al gezien en wil je een ander Pools stadsgeheim ontdekken? We tippen Poznan, een historische stad met een zinderend uitgaansleven. Online Columbus Communitylid Janna van Eekelen ging je, als winnaar van onze Poznan-lezersactie en diehard Polenfan, voor en deelt haar favoriete plekken voor een lekker lang weekend weg.



De Kerk van de Aartsengel Michaël en Sint-Stanislaus, in de volksmond ook wel Fara genoemd, is een van de indrukwekkendste gebouwen van de stad. Het ligt aan het eind van een straatje dat eindigt op Stary Rynek, de Grote Markt. Een rustpunt in de stad, en in de zomer even lekker om af te koelen. Het barokke interieur is indrukwekkend, je komt ogen tekort. Iedere dag is er om kwart over twaalf een orgelconcert. Ernaast ligt trouwens een al even imposant, zalmroze kloostercomplex uit de zeventiende eeuw. Fara Poznańska, Klasztorna 11, fara.archpoznan.pl.



Centraal op Stary Rynek, de Grote Markt, staat een rijtje bontgekleurde zestiende-eeuwse vissershuisjes waar de dagvangst werd verkocht. Zo fotogeniek dat je maar wilt blijven fotograferen! Het gaat om oude. Het plein is niet alleen sfeervol vanwege alle historie en architectuur, maar ook dankzij levendige terrassen en eetgelegenheden. De straatjes eromheen zijn net zo sfeervol, met leuke, minder toeristische restaurantjes met terrassen.



Het witgroene Ratusz, Raadhuis, is de trots van Poznan. Op de gevel staan de eerste Poolse koningen afgebeeld, die hier hof hielden. Het is nu een historisch museum, dat vanwege zijn prachtige zalen meer dan de moeite waard is om te bezoeken. Ratusz, Stary Rynek 1, poznan.pl.



Poznan is de eerste hoofdstad van Polen geweest omdat hier in 966 het land tot het christedom werd bekeerd. De Sint-Petrus-en-Paulusbasiliek, de eerste kathedraal van Polen, staat op Ostrów Tumski (Kathedraaleiland), net buiten het centrum in de rivier de Warta. Het is een mooi deel van de stad om door heen te wandelen. Je vindt er naast kerken ook het bisschoppelijk paleis, een museum met religieuze kunst en huizen van geestelijken.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 54



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.