Noordoost Polen

'331189' door RonZ '331189' door RonZ

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Wolfsschanze, het...b

RonZ

Dit bunkercomplex ligt in de bossen in het merengebied van NO Polen. Vanuit hier viel Hitler Rusland binnen in de 2e Wereldoorlog. Tevens het complex van de aanslag op Hitler, welke is mislukt, door één van zijn officieren. Er ligt nu een gedenkteken aan deze officier.

'259558' door Willemien '259558' door Willemien

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Slot Marienburg

Willemien

In Pommeren, op weg naar Gdansk is het de moeite de burcht Malbork te bezoeken. De Duitse Orde, van oorsprong een kruisridderorde, heerste in de 13de en 14de eeuw over Oost Pommeren en Pruisen en liet daar imposante gotische bouwwerken van baksteen na. De ridders bouwden versterkte burchten zoals deze in Malbork. Er worden rondleidingen verzorgd en er is ook een kasteelmuseum. De moeite waard voor een bezoekje.

'490885' door jeannette '490885' door jeannette

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Mooie gevels in Gdans

jeannette

Gdansk heeft veel te lijden gehad van de tweede wereldoorlog. De oude gevels werden daarna in kopie herbouwd. De gevels doen soms wat Hollands aan maar dat is niet verwonderlijk als je weet dat al in de 16e eeuw er Nederlandse invloed was op de architectuur.

'303240' door Willemien '303240' door Willemien

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Stork dorpen

Willemien

Mazurie is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. De concentratie van de ooievaars is de grootste in de wereld en de zogenaamde 'Stork dorpen' : Zywkowo, Szczurkowo en Lwowiec trekken daarom ook veel toeristen. In deze dorpen wonen in de zomermaanden meer ooievaars dan mensen. Alle telefoonpalen en boerderij daken zijn volgebouwd met de enorme nesten. De bewoners daar beschouwen de aanwezigheid van ooievaars als een zegen. Deze foto is gemaakt in Szczurkowo een klein dorp op de grens met Rusland.

'489464' door marjolijn '489464' door marjolijn

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Mazurische meren

marjolijn

Naast mooie steden heeft Polen ook actieve vakantiegangers en natuurliefhebbers veel te bieden. Fietsers en zeilers kunnen hun hart ophalen in Mazurië. Deze foto is genomen op een boottochtje vanuit Mikolajki. Deze stad ligt aan twee meren, die door een kanaal met elkaar verbonden zijn: het Taltymeer in het noorden en het Mikolajkimeer in het zuiden.

'520136' door MarioBentvelsen '520136' door MarioBentvelsen

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Marienburg

MarioBentvelsen

Slot Mariënburg in de Poolse stad Malbork aan de rivier Nogat is een erfenis van de Duitse Orde. Malbork heette oorspronkelijk Mariënburg (Duits: Marienburg) en was het hoofdkwartier van de kruisridderstaat van de Duitse Orde. Het kasteel werd uit bakstenen opgetrokken in gotische stijl. De Polen hebben er een wat ongemakkelijke relatie mee, omdat de Duitse Orde traditioneel een erfelijke bedreiging voorstelde. De Marienburg was het bestuurlijk centrum van de staat van de Duitse Orde en was verbonden met enkele tientallen andere kastelen in wat later Oost- en West-Pruisen zou gaan heten. In de Dertienjarige Oorlog werd in 1457 de Marienburg door de Poolse koning veroverd. De Duitse Orde verplaatste toen haar bestuurlijke centrum naar Koningsbergen. Slot Mariënburg staat nu op de Werelderfgoedlijst en is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Polen.

'264987' door Willemien '264987' door Willemien

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Scheepshelling

Willemien

Het Elblag kanaal is tussen 1848 en 1872 gebouwd, naar een ontwerp van de Nederlander Georg Jacob Steenke en is in totaal 212 km, inclusief de zijkanalen. Waar het niveauverschil te groot is om door sluizen te kunnen worden opgevangen worden de boten via ingenieuze scheepshellingen over land van het ene meer naar het andere getrokken. Er zijn vijf scheepshellingen op het 10 km lange stuk tussen Buczyniec en Caluny. Vanaf de kanaalzijde kun je zien hoe de schepen eroverheen worden getrokken. Ook is het mogelijk een tocht te maken over het kanaal door het dal van de Wisla en het merengebied. Op de foto de helling bij Buczyniec.

'282849' door Willemien '282849' door Willemien

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Witte brede...Oostzee

Willemien

Als je aan Polen denkt denk je niet zo gauw aan natuurparken. Toch vind je in Polen veel prachtige bijzondere natuurgebieden. Een ervan is het Slowinski Park Narodowy, één van de weinige bewegende duinengebieden in Europa, gelegen aan de Baltische kust. De duinen liggen op de landtong Mierzeja Lebska en bereiken op enkele plaatsen een hoogte van 56 meter. Met een snelheid van soms meer dan 10 m per jaar verplaatsen duinen zich met de noordwestelijke winden naar het zuidoosten. In de zandvlakten van de 'Poolse Sahara' zijn door de wind de fraaiste vormen ontstaan. Ondanks de aanwezigheid van de zee is het park ook rijk aan meren en veengronden. Een geschikt vertrekpunt is Leba. Hier is ook een informatiecentrum en kun je kaarten voor prachtige wandel- en fietstochten kopen van dit unieke natuurverschijnsel. Een wandeling door dit gebied kun je afsluiten met een wandeling langs het witte, brede Oostzeestrand. Ja, Polen heeft ook prachtige witte, brede zandstranden.

'486274' door MarioBentvelsen '486274' door MarioBentvelsen

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Malbork

MarioBentvelsen

Een van de meest bijzondere locaties van Polen is Malbork, waar een reusachtig Middeleeuws kasteel het stadsbeeld domineert. Het Slot Mariënburg was sinds 1309 het hoofdkwartier van de kruisridderstaat van de Duitse Orde. In de Dertienjarige Oorlog (1453-1466) werd Malbork door de Polen veroverd. De Duitse Orde verplaatste toen haar hoofdkwartier naar Koningsbergen. Bij de Eerste Poolse Deling (1772) viel de stad aan Pruisen. Sinds 1945 is Malbork Pools en werden de Duitse inwoners door de Russen verdreven en gedeporteerd naar Duitsland. Het kasteel raakte in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar werd later gerestaureerd.

'394513' door MarioBentvelsen '394513' door MarioBentvelsen

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Führer Bunker

MarioBentvelsen

Wolfsschanze is de naam van een bunkercomplex in de bossen bij Ketrzyn, waar Adolf Hitler tijdens WWII circa 900 dagen verbleef. Hier vond ook de mislukte aanslag van Claus von Stauffenberg plaats. Op de foto de zogenaamde Führer bunker, met een betonnen dak van 10 meter dik.

'303181' door Willemien '303181' door Willemien

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Reszel

Willemien

Reszel is een mooi stadje in Mazurie met prachtige parken, gotische bruggen en het bisschoppelijk kasteel uit de 14de-16de eeuw. Het kasteel is een bezienswaardigheid en een bezoek waard. Vanaf de toren heb je zicht op de monumentale barokke Petrus en St. Paulus met een 65 m hoge toren en het omliggende glooiende landschap.

'281965' door Willemien '281965' door Willemien

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Wandelende duinen

Willemien

Slowinski Nationaal Park. Dit park is een van de twee nationale parken die aan de kust liggen. Wat Slowinski park zo bijzonder maakt zijn de ‘wandelende’ duinen. Deze liggen op de landtong Mierzeja Lebska en bereiken op enkele plaatsen een hoogte van 56 meter. Het uiterlijk van deze ‘wandelende’ duinen verandert niet alleen van jaar tot jaar, maar zelfs van dag tot dag. De toppen van de duinen kunnen zich tot 10 meter per jaar verplaatsen, afhankelijk van de wind.

'393720' door MarioBentvelsen '393720' door MarioBentvelsen

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Malbork Castle

MarioBentvelsen

In Malbork staat een van de grootste kastelen van Europa. Malbork heette oorspronkelijk Mariënburg, zoals het slot nu nog altijd heet. Het was het hoofdkwartier van de kruisridders van de Duitse orde.

'393494' door MarioBentvelsen '393494' door MarioBentvelsen

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Retired Fishing Boats

MarioBentvelsen

Oude vissersbootjes op Hel. Het 34 km lange schiereiland Hel is bezaaid met kleine vissersplaatsjes. Het wordt door de locale bevolking vanwege haar vorm ook wel aangeduid als 'koeienstaart'.

'490833' door me-nasil '490833' door me-nasil

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Rynek in Bialystok

me-nasil

In noord-oost Polen ligt de stad Bialystok. Een verborgen parel. Zie hier het prachtige rynek (marktplein) waar je in de zomer heerlijk kunt vertoeven op een terrasje. Een onontdekte stad in Polen maar zeker de moeite waard. In het midden van het plein staat het stadhuis. Eigenaar van dit stadhuis was J.K. Branicki, een invloedrijke man in dit deel van Polen in de 18e eeuw.

'486046' door MarioBentvelsen '486046' door MarioBentvelsen

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Hel

MarioBentvelsen

Oude vissersbootjes op het schiereiland Hel in het laatste avondlicht. Hel is ook een badplaats en een populaire weekendbestemming van inwoners uit de nabijgelegen driestad-agglomeratie Gdynia, Sopot en Gda?sk. Je kunt er dan ook fantastisch vis eten, strand wandelen en zwemmen.

'393502' door MarioBentvelsen '393502' door MarioBentvelsen

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Poppy Field

MarioBentvelsen

Papavers tussen uitgebloeid koolzaad in het noordoosten van Polen, in de omgeving van Gdansk. Poolse akkers zijn vaak rijk aan bloemen en kruiden, wat insecten en vogels aantrekt.

'397303' door Graaf '397303' door Graaf

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Wisselvallig

Graaf

Vorige week reed ik door Polen, en terwijl er hier in Nederland zwaar gezucht werd onder de hittegolf, hadden wij een heerlijke temperatuur van zo'n 22°C. We reden van Poznan naar Olsztyn en onderweg kregen we zelfs nog een verkoelend buitje.

'253400' door Willemien '253400' door Willemien

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Gids park Bialowieska

Willemien

Het Bialowieski Nationale Park is het enige nog bestaande oerwoud van Europa, waarmee grote delen van het continent bedekt waren. Het ligt in de enorme Puszcza Bialowieska, een uitgestrekt boscomplex, waar de grens met Wit-Rusland dwars doorheen loopt. Het deel van dit woud dat zich bevindt in het Nationaal Park is strikt beschermd gebied, waar de natuur volledig vrij spel heeft. De begroeiing is soms bijna ondoordringbaar. Behalve de wisent leven hier ook de wilde konickspaarden, wolven, lynxen, herten, everzwijnen, reeën en elanden. Het park kan alleen worden bezocht onder leiding van een gids. Men gaat het bos in met een door paarden getrokken kar. Zie ook mijn tip.

'488152' door MarioBentvelsen '488152' door MarioBentvelsen

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Westerplatte

MarioBentvelsen

Westerplatte is een schiereiland in Gda?sk in het estuarium van de Martwa Wis?a, een zijtak van de Wis?a. Van 1926 tot 1939 was hier een Pools militair depot. Op 1 september 1939 om 4:45 's ochtends begon de Tweede Wereldoorlog met de Duitse invasie van Polen door de beschieting van Westerplatte door het slagschip Schleswig-Holstein. De Slag om Westerplatte werd uiteindelijk op 7 september 1939 gewonnen door nazi-Duitsland, na helfhaftig verzet van de Polen. De ruïnes van de barakken en blokhuizen zijn nog te bezichtigen. Eén ervan is een museum. Een stenen monument ter nagedachtenis aan de gebeurtenis staat op een 28 meter hoge heuvel.

'489881' door MarioBentvelsen '489881' door MarioBentvelsen

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Picknick

MarioBentvelsen

Een betere plek voor een picknick is nauwelijks denkbaar dan onder de vestingmuren van kasteel Malbork aan de rivier Nogat. Maar je kunt er ook gewoon even uitrusten na een wandeling rond het kasteel, dat ook aan de binnenkant zeer de moeite waard is.

'330276' door marjolijn '330276' door marjolijn

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Wolvenschans

marjolijn

Polen heeft zwaar geleden onder de Tweede Wereldoorlog. Op veel plaatsen is de oorlog nog tastbaar, het meest natuurlijk in Auschwitz-Birkenau. Voor mijn vertrek naar Polen had ik me niet gerealiseerd dat een andere plek waar de oorlog nog tastbaar is, de Wolvenschans is, in Mazurië. In dit moerassige merengebied bevond zich een belangrijk hoofdkwartier van Hitler, de Wolvenschans. Hier pleegde een groep officieren, waaronder Claus von Stauffenberg, de mislukte aanslag op Hitler. Toen de oorlog zo goed als verloren was, bliezen de Duitsers zelf het complex op. Nu rest een landschap vol geëxplodeerde bunkers, waar bezoekers een gedenkwaardige wandeling kunnen maken door dit duistere bos.

'486507' door MarioBentvelsen '486507' door MarioBentvelsen

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Wolfsschanze

MarioBentvelsen

Diep verborgen in de bossen bij Ketrzyn ligt de Wolfsschanze, een voormalig commandocentrum en bunkercomplex van de nazi's, waar Hitler ongeveer 800 dagen verbleef tijdens WOII. Hier vond ook de (mislukte) aanslag op zijn leven plaats. Naast de Führerbunker bevonden zich in het complex ook gebouwen voor andere nazikopstukken, de lijfwachten van de Führer en eventuele gasten. Op een aftakking bij Rastenburg (de Duitse naam voor Ketrzyn) stond ook de gepantserde trein van Hitler. Nu is het een museum met b&b, waar je kunt overnachten in de voormalige officiersmess.

'486391' door MarioBentvelsen '486391' door MarioBentvelsen

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Sopot

MarioBentvelsen

De pier van Sopot is met zijn 511,5 meter de langste houten pier van Europa en dient voornamelijk als promenade en aanlegplaats voor plezierjachten. Het is aan te raden helemaal tot het eind te wandelen, aangezien de concentratie aan jodium in de lucht daar twee keer zo hoog is dan op het land. Maar je kunt er ook 'gewoon' op een terras genieten van het uitzicht met een goed glas ?ywiec, het beste bier van Polen. Vanaf de pier is het schiereiland Hel goed te zien.