Krakau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Krakau image

Krakau

Krakau
Polen
Flashpacker

Winnen op het EK Voetbal? Luister eerst naar het volkslied!

Voetbal = oorlog, het begint al met het volkslied

Een voetbalblog op deze reizigerswebsite? Jawel, want ook voetbal gaat over cultuurverschillen, reizen, ontmoetingen, geschiedenis en vooral veel plezier. En soms wat verdriet. En zelfs over oorlog. Geen voetballiefhebber? Lees ook dan verder en weet je televisiekijkende partner te interesseren en irriteren met de weetjes uit deze blog. Gegarandeerd plezier, voor jou! En als je een wedstrijd kijkt die om te huilen is, kun je je medekijkers altijd nog met deze informatie vermaken.

De komende weken zal er weer uit volle borst op worden meegezongen: het nationale volkslied dat voor aanvang van elke voetbalwedstrijd wordt gespeeld. Bedenk je dan vooral wát er nou eigenlijk gezongen wordt. Want dan pas kom je er achter dat voetbal echt oorlog is. En het lot van de wedstrijd of zelfs het toernooi beklonken ligt in die eerste tonen die over het veld schallen. En de geschiedenis van Europa veel vertelt over haar toekomst.

Eerst de Denen. Zij zingen over hun vroegere koning Christian wiens zwaard zo hard neerdaalde op de Zweedse vijand dat hun helmen en hersenen doormidden braken. Laten we hopen dat het met de beveiliging rond het stadion goed gesteld is. Verder gaat het vooral over schepen die ze tot zinken brengen. Gelukkig beschikt het Nederlands elftal nu over een fonkelnieuwe paarse bus en komen we niet per boot, dus die Denen gaan maar lekker zwemmen.

Dan Duitsland. Het volkslied met de eerste zinnen ‘Duitsland, Duitsland boven alles, boven alles in de wereld’ zegt al genoeg. Nu hadden ze twee jaar geleden niet de Wereldbeker in handen, maar de Europese zullen ze echt wel willen vasthouden. Maar hun volkslied, een drinklied uit de negentiende eeuw, zal hen daar niet echt bij helpen. Gezellig is het wel, want het gaat uiteraard over drank, maar ook over vrouwen en gezang. Niets van te vrezen dus, die winnen hooguit op het Oktoberfeest.

Daarna Portugal en dat zingt heldhaftig: “Te wapen, te wapen, ter land en ter zee”. En ook: “Europa schreeuwt naar heel de wereld uit: Portugal is niet vergaan.” Klinkt behoorlijk aanvallend. Of ze zagen de huidige economische crisis al vroeg aankomen? Maar pas op voor geslijm bij de scheidsrechter van Ronaldo wat wellicht een kaart uitlokt, aangezien ze ook zingen: “Laat de echo van een belediging het signaal van wederopstanding zijn”. Hadden ze in die oorlogen ook al een fluitsignaal? En rode kaarten?

De eerste ronde wordt moeilijk als het aan de volksliederen ligt, maar is nog te doen. Hoe zit dat dan met de gastlanden Polen en de Oekraïne? Het spreekt wellicht tot de verbeelding dat de 25.000 toegangskaarten voor de eerste training van Oranje als zoete broodjes over de toonbank zijn gegaan, maar die Polen weten zelf pas echt wat trainen is. In hun trotse volkslied marcheren ze dat het een lieve lust is. Van Italië naar Polen, diverse keren. Kijk dat is nou een conditietest waar je op kunt bouwen. Ook hebben ze de Zweden verslagen, evenals Napoleon. Alvast twee machtige voetbalnaties die naar huis kunnen gaan! Verder lijken het zeer gastvrije mensen, want er wordt geheel niet gevochten. Hopelijk kennen de beruchte Poolse hooligans ook hun geschiedenis en volkslied en dan komt het helemaal goed. Maar dan de Oekraïners. Laten we vooral hopen dat we hen in de finale niet zullen tegenkomen. Je lacht hartelijk vanwege hun voetbalkwaliteiten? Niet als je deze zin van hun volkslied kent: “Onze vijanden zullen verdwijnen als dauw in de zon”. Maar ook: “Wij staan niet toe dat anderen regeren in ons moederland”. Met de finale in Kiev voorspelt dat niet veel goeds.

Overigens hadden we ons eigen Wilhelmus natuurlijk twee jaar geleden al moeten aanpassen, liefst vlak voor de finale van het WereldKampioenschap. Want met die zin over de koning van Hispanje, die je altijd hebt geëerd… daar win je de (voetbal)oorlog niet mee!