Krakau reisblogs

Winnen op het EK Voetbal? Luister eerst naar het volkslied!

flashpacker bereidt zich voor Gepost op 07 jun 129 reacties

Voetbal = oorlog, het begint al met het volkslied

Een voetbalblog op deze reizigerswebsite? Jawel, want ook voetbal gaat over cultuurverschillen, reizen, ontmoetingen, geschiedenis en vooral veel plezier. En soms wat verdriet. En zelfs over oorlog. Geen voetballiefhebber? Lees ook dan verder en weet je televisiekijkende partner te interesseren en irriteren met de weetjes uit deze blog. Gegarandeerd plezier, voor jou! En als je een wedstrijd kijkt die om te huilen is, kun je je medekijkers altijd nog met deze informatie vermaken.

De komende weken zal er weer uit volle borst op worden meegezongen: het nationale volkslied dat voor aanvang van elke voetbalwedstrijd wordt gespeeld. Bedenk je dan vooral wát er nou eigenlijk gezongen wordt. Want dan pas kom je er achter dat voetbal echt oorlog is. En het lot van de wedstrijd of zelfs het toernooi beklonken ligt in die eerste tonen die over het veld schallen. En de geschiedenis van Europa veel vertelt over haar toekomst.

Eerst de Denen. Zij zingen over hun vroegere koning Christian wiens zwaard zo hard neerdaalde op de Zweedse vijand dat hun helmen en hersenen doormidden braken. Laten we hopen dat het met de beveiliging rond het stadion goed gesteld is. Verder gaat het vooral over schepen die ze tot zinken brengen. Gelukkig beschikt het Nederlands elftal nu over een fonkelnieuwe paarse bus en komen we niet per boot, dus die Denen gaan maar lekker zwemmen.

Dan Duitsland. Het volkslied met de eerste zinnen ‘Duitsland, Duitsland boven alles, boven alles in de wereld’ zegt al genoeg. Nu hadden ze twee jaar geleden niet de Wereldbeker in handen, maar de Europese zullen ze echt wel willen vasthouden. Maar hun volkslied, een drinklied uit de negentiende eeuw, zal hen daar niet echt bij helpen. Gezellig is het wel, want het gaat uiteraard over drank, maar ook over vrouwen en gezang. Niets van te vrezen dus, die winnen hooguit op het Oktoberfeest.

Daarna Portugal en dat zingt heldhaftig: “Te wapen, te wapen, ter land en ter zee”. En ook: “Europa schreeuwt naar heel de wereld uit: Portugal is niet vergaan.” Klinkt behoorlijk aanvallend. Of ze zagen de huidige economische crisis al vroeg aankomen? Maar pas op voor geslijm bij de scheidsrechter van Ronaldo wat wellicht een kaart uitlokt, aangezien ze ook zingen: “Laat de echo van een belediging het signaal van wederopstanding zijn”. Hadden ze in die oorlogen ook al een fluitsignaal? En rode kaarten?

De eerste ronde wordt moeilijk als het aan de volksliederen ligt, maar is nog te doen. Hoe zit dat dan met de gastlanden Polen en de Oekraïne? Het spreekt wellicht tot de verbeelding dat de 25.000 toegangskaarten voor de eerste training van Oranje als zoete broodjes over de toonbank zijn gegaan, maar die Polen weten zelf pas echt wat trainen is. In hun trotse volkslied marcheren ze dat het een lieve lust is. Van Italië naar Polen, diverse keren. Kijk dat is nou een conditietest waar je op kunt bouwen. Ook hebben ze de Zweden verslagen, evenals Napoleon. Alvast twee machtige voetbalnaties die naar huis kunnen gaan! Verder lijken het zeer gastvrije mensen, want er wordt geheel niet gevochten. Hopelijk kennen de beruchte Poolse hooligans ook hun geschiedenis en volkslied en dan komt het helemaal goed. Maar dan de Oekraïners. Laten we vooral hopen dat we hen in de finale niet zullen tegenkomen. Je lacht hartelijk vanwege hun voetbalkwaliteiten? Niet als je deze zin van hun volkslied kent: “Onze vijanden zullen verdwijnen als dauw in de zon”. Maar ook: “Wij staan niet toe dat anderen regeren in ons moederland”. Met de finale in Kiev voorspelt dat niet veel goeds.

Overigens hadden we ons eigen Wilhelmus natuurlijk twee jaar geleden al moeten aanpassen, liefst vlak voor de finale van het WereldKampioenschap. Want met die zin over de koning van Hispanje, die je altijd hebt geëerd… daar win je de (voetbal)oorlog niet mee!flashpacker Positie 1149 (116 p.) Lid sinds 21-08-2011 Foto's en tips: 7 Blogs: 20 Fans: 2
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Zoektocht naar zwemvest op de Huang pu rivier
3 6
Gepost op 22 oktober
China Shanghai
Memento Park met beelden uit het communistische tijdperk
4 0
Gepost op 24 maart
Hongarije Boedapest

Reacties bij deze blog

nelita

Door: nelita • Geplaatst op

Wat een leuke manier om dit thema te bekijken.
Heb er van geleerd :-))
Gracias !!!!!!!!!!!!!!

doppie

Door: doppie • Geplaatst op

Bijzondere invalshoek, zeker na de docu over de harde kern Oekraiense hooligans, Sieg Heilend en Hitlergroetend hun kluppie steunend.

De meneer van de voetbalbond legde het uit als 'wijzen' naar het andere vak.

Vlot geschreven en duidelijk gelayout, houd ik van.

sidonius

Door: sidonius • Geplaatst op

Heel origineel!

jhhuijs

Door: jhhuijs • Geplaatst op

Leuk gevonden me al die volksliederen

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Inhaalronde begonnen...
Wat een orginele invulling, met interesse gelezen.
gr Mies

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.