Krakau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Krakau image

Auschwitz en Krakau

Krakau
Polen
Angeliquespanjaard

Auschwitz en Krakau

20 sep 2010

Gisteren zijn we terug gekomen van mijn meest indrukwekkende reis !!!!
Donderdag zijn Bert en ik naar Polen gereden na een reis van bijna 12 uur kwamen we in Jaworzno aan waar ons hotel was, eenmaal ingechekt en de spullen uitgepakt zijn we vroeg naar bed gegaan.
Vrijdag ochtend eerst een onbijtje in het hotel en toen naar Auschwitz .....
We zijn eerst naar Birkenau gegaan omdat het daar nog erg rustig was.
Op het moment dat je door de poort komt lopen voel je al meteen de pijn en het verdriet van wat er gebeurd is.
Birkenau zoals wij het kennen heet daar Auschwitz II
en is 6.5 hectare groot.
De poort waar je onderdoor komt heet in het engels Gate of the Death ......
Links staan de barakken waar de vrouwen en de kinderen in hebben gezeten en rechts de mannen.
Meteen valt ook op hoe groot en hoe uitgestrekt het daar is en het spoor natuurlijk, wat dwars door Birkenau loopt en de natuurlijke scheidingsweg is tussen de mannen en de vrouwen met kinderen.
In de barakken krijg je het benauwd vooral als je daar leest dat ze er met ruim 400 man in hebben gezeten en geslapen sommige moesten op de koude en harde betonnen vloer gaan liggen.
Als je dan naar achteren loopt kom je daar waar de gaskamers en het crematorium waren.
Birkenau is in 1942 in gebruik genomen en in 1944 hebben de duitsers een groot gedeelte zelf al vernietigd om het bewijs materiaal op te ruimen ...
Er zijn daar in ruim 2 jaar 1.6 miljoen mensen vermoord.
Achter in het kamp staan de monumenten met een zeer pakkende tekst .... maar ja wat hebben we ervan geleerd ???? Niks dus ......
Na Birkenau zijn we naar Auschwitz I gegaan waar we met een gids (in de zomertijd kan dat niet anders of pas na 15.00 uur) en een groep rond gelopen hebben, daar zie je ook de haren, de brillen enz nog liggen achter het glas dan om het zo goed mogelijk te bewaren.
Als je daar dan bij de foto's staat van kinderschoentjes en kinderkleding nou dan heb je het niet breed, ik in ieder geval niet !!!!
Op de foto's die gemaakt zijn door de ss-ers zie je ook de angst en het verdriet zo goed op de gezichten het is echt afschuwelijk.
De joodse kinderen die bevrijd zijn wisten hun eigen naam niet eens meer omdat ze die niet meer mochten gebruiken ze kregen een nummer getatoeerd in hun arm en werden alleen met hun nummer aan gesproken.
Op het moment dat ik dit aan het typen ben gaat er ook zo veel door me heen ik kan niemand vertellen hoe indrukwekkend het daar was.
Wel ben ik blij dat we er geweest zijn en dat ik het gezien heb (Dank je Bert dat je mee geweest bent )
Na de rondleiding hebben we ff rustig op een bankje daar gezeten om het allemaal op ons in te laten werken, daarna zijn we in de auto gestapt en zijn we naar Krakau gegaan waar we ff gewandeld hebben en lekker gegeten want dat kan je in Polen !!!!!
Toen terug naar ons hotel en naar bed toe gegaan (ik natuurlijk eerst de foto's op de laptop gezet)
Zaterdag ochtend eerst een ontbijtje en toen terug naar Krakau het is een super mooie stad met heel veel mooie bezienswaardigheden en erg aardige mensen ....
Eerst zijn we naar het kasteel en de kathedraal van Wavel geweest en daarna met een autootje en een gids een city-trip gedaan van 1.5 uur geweldig dan zie je in een kort tijd dus heel veel, we zijn met haar ook naar Schindlers fabriek geweest en in de ghetto ook zijn we door de oude stad heen gegaan .
Wat je dan ook nog allemaal hoort van zo'n gids nou nou het heeft daar echt wel gespookt .....
We zijn langs huizen op gekomen waar de gestappo heeft gezeten, dat zijn nu musea of theaters geworden.
Op een groot plein in Krakau staan allemaal stoelen dit is als nagedachtenis aan de joden die hebben moeten vluchten uit Polen met alleen hun kostbaarheden bij zich en dagen gelopen hebben, zonder te rusten.
Op dit moment zijn er nog maar 300 joden daar.
Ook dit was weer een super geslaagde dag met als afsluiter een heerlijk diner in een joods restaurant, er werd daar nog ouderwets koosjer gekookt en het was geweldig lekker
Terug naar ons hotel voor de laatste nacht eerst natuurlijk de foto's gedaan daarna gaan slapen.
Wat is het dan toch weer fijn om thuis te zijn en dan pas besef je hoe goed we het uiteindelijk hebben !!!!!

Moe maar voldaan van een geweldig leuk en indrukwekkend weekeind
Groetjes Angelique

Foto's

0228c.jpg
0228c.jpg
Angeliquespanjaard
0cb74.jpg
0cb74.jpg
Angeliquespanjaard