Krakau regio en Tatra's foto's & tips

'463039' door MarioBentvelsen '463039' door MarioBentvelsen

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Tatras

MarioBentvelsen

Het zuiden van Polen biedt indrukwekkende bergen - de Tatras genaamd - waar het het hele jaar door goed en goedkoop toeven is. Met Zakopane als uitvalsbasis kun je er heerlijk wandelen in de zomer en skiën in de winter. Zelfs in mei ligt er op de hoogste toppen nog sneeuw.

'487526' door MarioBentvelsen '487526' door MarioBentvelsen

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Spookkasteel

MarioBentvelsen

De ruïne van Ogrodzieniec is een middeleeuws kasteel nabij het gelijknamige Poolse dorpje in Silezië. Het staat op een heuvel van ruim 500 meter hoog die de naam Kasteelberg (Pools: Góra Zamkowa) draagt. Deze heuvel is de hoogste in de wijde regio. Het kasteel wisselde vaak van eigenaar en werd ook meerdere malen platgebrand, het laatst door de Zweden in 1702. Daarna werd het nooit meer heropgebouwd. Volgens sommige deskundigen huizen er donkere krachten in het kasteel en zou er de geest van een zwarte hond ronddolen, veel groter dan een normale hond.

'491954' door Peerderik '491954' door Peerderik

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Historisch Chocholow,

Peerderik

In Podhale, een streek aan de voet van de Tatra, ligt het dorpje Chocholow, een levend openluchtmuseum. Het dorp is in feite een lange straat met links en rechts traditionele houten huisjes, het standaard onderkomen van de bergbewoners in de Tatra. Het enige vreemde gebouw is een stenen gotische kerk, ter vervanging van de originele houten kerk die in de 19e eeuw is afgebrand. Veel bewoners zijn timmerlieden en hout-carvers, en zo kun je aan elk huis zo'n beetje zien wat hun specialiteit is, met uitgebreide houtgesneden accenten. Omdat de huisjes ieder jaar, aan de buitenkant, gereinigd en gepolijst worden met houtzeep, blijven ze er uit zien alsof ze pas gebouwd zijn.

'447962' door silly '447962' door silly

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Tunnel zoutmijn

silly

Zout was in de Middeleeuwen het Witte Goud. En in Polen was dit ruim voorhanden. De belangrijkste bron was de zoutmijn in Wieliczka. De mijn ligt even buiten de stad. Vanuit de stad kun je met eigen vervoer, mini-bussen, de trein of een taxi de mijn bereiken. In totaal zijn de gangen in de mijn zo'n 300 km lang en is de mijn 327 meter diep. Een groot deel van de mijn tot op 135 meter onder de grond is te bezoeken. De mijn is slechts toegankelijk onder begeleiding. De hele dag door vinden er rondleidingen plaats. Deze rondleiding is zo'n 2 km lang en duurt ongeveer 3 uur. In totaal worden er 20 prachtige kamers getoond. Neem een jas of trui mee, want in de mijn is het constant zo'n 14 graden. Tijdens de wandeling kun je de hele tijd gezonde lucht inademen. De mijnen worden namelijk ook als sanatorium voor o.a. astmapatiënten gebruikt.

'505980' door Fransvdg '505980' door Fransvdg

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Vlot varen

Fransvdg

De rivier de Dunajec is een toeristische trekpleister. Je kunt vanaf de Poolse zijde of de Slowaakse zijde stroomafwaarts een tocht maken op een vlot over deze grensrivier. Zo'n tocht duurt een paar uur en voert dwars door het Pieniny gebergte. Ik vind het een aanrader. Ik heb er bijzondere herinneringen aan omdat ik deze tocht op mijn verjaardag maakte. 's Morgens vroeg was het heel slecht weer. Ik zag mijn geest al dwalen..."dat wordt niks vandaag". Maar gelukkig werd het droog en werd de tocht per vlot - mede dankzij de kersenwodka aan boord - een groot succes. Op deze gescande dia uit 1984 zie je de bestuurder van ons vlot.

'494047' door Peerderik '494047' door Peerderik

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Aan de voet van het..

Peerderik

Vanuit het kasteel van Niedzica heb je een mooi uitzicht op de Pieniny en het Czorsztyn stuwmeer. Het gotische verdedigingskasteel werd gebouwd in de 14e eeuw.

'487778' door dannyvdm '487778' door dannyvdm

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Zoutmijn van Wieliczk

dannyvdm

Van het ondergrondse gangenstelsel dat de Wieliczka zoutmijn heeft, is maar 2 kilometer opengesteld voor het publiek. De gangen bereiken een diepte van 135 meter en hebben een stabiele temperatuur van 13-14 graden Celcius. Tijdens een twee uur durende bezoek kunnen ondergrondse kamers, zoutmeren, houten mijnwerktuigen en ondergrondse gebouwen worden bekeken. De indrukwekkendste kapel is de St. Kingakapel, met zijn altaarstukken, kandelabers en beelden van zout. Ook in andere ruimtes zijn beelden te zien, waarvan sommige uit de 17e eeuw dateren. De Staszickamer heeft het hoogste plafond, namelijk 36 meter. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers geprobeerd een vliegtuigfabriek in de mijn in te richten. Ook kunnen mensen met ademhalingsstoornissen een bezoek brengen aan het sanatorium.

'492503' door A.Verleg '492503' door A.Verleg

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Skieën in mei

A.Verleg

We stonden toch wel een beetje vreemd te kijken toen er in het groene en bloemen gevulde Zakopane mensen met skies bij hun auto zagen staan, het was per slot al mei. Boven aangekomen, na een mooie gondeltocht, was het toch waar, er werd geskied en wel volop en badend in de zon. Wij toch maar even niet. We zijn het hogerop gaan zoeken. Op ruim 2000m zijn de mensen, rechts onder in beeld, wel heel erg klein. We hadden dus ook een geweldig uitzicht, zaten in de sneeuw en dat zoals gezegd in mei.

'487777' door dannyvdm '487777' door dannyvdm

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Joodse begraafplaats

dannyvdm

Achter de synagoge ligt de belangrijkste Joodse begraafplaats van Europa. Veel grafstenen zijn bewaard gebleven ondanks de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oudste uit de tweede helft van de 16e eeuw werd bedolven, maar later weer uitgegraven. Stukjes van de oude grafstenen zijn in de muren van de Ulica Szeroka gemetseld. Aan deze straat in de vroegere Joodse Wijk staat het geboortehuis van Helena Rubinstein, van het bekende cosmeticamerk. Dit deel van de stad heeft als decor gefungeerd in de film ‘Schinder’s List’.

'316078' door Mireille '316078' door Mireille

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

De weg met 1 uitgang.

Mireille

Deze vreeselijke text las ik in Auschwitz "The only exit is through the chimney". In het vormalige concentratiekamp wordt geschat dat 1.1 tot 1,5 millioen mensen hun leven verloren tussen 1940 -1945. o.a. Russiche oorlogsgevangen, Polse gevanen, Joden, Jehovas getuigen, Roma zigeuners en homosexuelen. Terwijl ik er rondliep en deze 'straten' zag met het electrische prikkeldraad en het bewijs van de gruwelen zag, besef je pas echt, de mensen die binnen kwamen hadden nauwelijks meer een kans van overleven en werden van al hun menselijke waarde gelijk ontdaan.

'506281' door Fransvdg '506281' door Fransvdg

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Mooi dorp

Fransvdg

Ook dit is Polen: Je ziet een diascan uit het dorp Chocholów, 17 kilometer van Zakopane. Daar staan nog veel traditionele houten huisjes (góralskie chaty), vroeger het standaard onderkomen van de bergbewoners in de Tatra.

'486459' door JannavEek '486459' door JannavEek

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Pausroute in Wadowice

JannavEek

Tijdens mijn bezoek aan Wadowice kom ik erachter hoe belangrijk paus Johannes Paulus II wel niet voor Polen is geweest en hoe trots vooral de inwoners van Wadowice zijn dat Karol Wojtyla, de latere paus, in hun stadje is geboren en getogen. Zo is er een pausroute uitgezet die elf bestemmingen in de stad verbindt: de Szlak Karola Wojty?y. Bij iedere locatie hoort een verhaal over de jeugd van de paus. De plaatsen zijn onder meer zijn geboortehuis (is nu een museum); de basiliek waar hij de doop heeft ontvangen; de beroemde banketzaak met zijn favoriete bladerdeeggebakjes (de paus was dol op zoetigheid) waar de vraag zo groot dat er vaak gebak moet ingevoerd worden vanuit Krakau; en het klooster van de Ongeschoeide Karmelieten waar relikwieën te zien zijn als een ring. Een speciale plattegrond van de stad met deze route is te verkrijgen bij de plaatselijke VVV. Maar de borden die overal verspreid over de stad staan wijzen ook al goed de weg. Lengte van de route is ongeveer 4,5 km. Wadowice is een stadje in zuidelijk Polen, 50 km verwijderd van Krakau.

'487034' door MarioBentvelsen '487034' door MarioBentvelsen

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Kerkje

MarioBentvelsen

Ergens halverwege Krakau en Zakopane kom je dit houten kerkje tegen, wat een mooi voorbeeld is van de typische bouwstijl van Zakopane. Een leuke stop als je richting de bergen in Zuid-Polen rijdt. In de verte kun je de Tatras al zien liggen. Verder naar het oosten kom je meer van dit soort Middeleeuwse kerkjes tegen, die moet ik nog eens bezoeken.

'506072' door Fransvdg '506072' door Fransvdg

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Over de Dunajec

Fransvdg

Een tocht per vlot over de rivier de Dunajec is echt een aanrader. Deze grensrivier tussen Polen en Slowakije kronkelt door prachtig berglandschap. Wij hadden er niet zulk geweldig weer, maar desondanks heb ik er erg van genoten. Dit is echt een excursie voor jong en oud! (Dit is een gescande dia uit 1984.)

'487347' door MarioBentvelsen '487347' door MarioBentvelsen

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Paard en wagen

MarioBentvelsen

Deze mannen spotte ik negen jaar geleden in Zakopane, waar ze met paard en wagen net vandaan reden. Ze wonen waarschijnlijk in de bergen, waar men nog op traditionele wijze leeft. De hoeden vind ik er in ieder geval wel bij passen.

'491760' door Peerderik '491760' door Peerderik

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Schapen tegen het...d

Peerderik

Schapen grazen hier tegen de golvende bergketen Gubalowka, in het zuiden van Polen. Onder in het dal ligt de 30 duizend inwoners tellende stad Zakopane, bekend wintersportgebied, maar in de zomer ook druk bezocht voor bergwandelingen in de Tatra. Zakopane ligt tussen de bergketen Gubalowka en de rotsige bergtoppen van de Tatra.

'485473' door JannavEek '485473' door JannavEek

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Historisch Lanckorona

JannavEek

Lanckorona, dorp ten zuidwesten van Krakau, staat op UNESCO werelderfgoedlijst. De bewoning van Lanckorona gaat terug tot Casimir III de Grote in 1336; grondplan van het dorp is dus middeleeuws. De trekpleisters zijn een kasteelruïne en de 19de eeuwse houten huizen in de zgn. Zakopane-stijl. De wandeling naar de ruïne aan het rand van het bos is een leuk bosweggetje heuvel op. De kerk op de foto is 16de eeuws gotisch. Voor de geschiedenis en verhaal van het dorp is een museum in het dorp ingericht, een bezoekje waard!

'506213' door Fransvdg '506213' door Fransvdg

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Zakopane

Fransvdg

Zakopane is een wintersportplaats in het zuiden van Polen. Maar in de zomer willen de mensen daar natuurlijk ook graag dat er toeristen komen. (Al straalde deze koetsier dat niet echt uit.) Dan wordt er voor ander vertier gezorgd. Dit is een gescande dia uit 1984.

'486524' door JannavEek '486524' door JannavEek

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Kalwaria Zebrzydowska

JannavEek

Kalwaria Zebrzydowska is de oudste en meest bijzondere calvarieberg in Polen en UNESCO Werelderfgoed. Een Calvarieberg of Golgothaberg verwijst naar de gelijknamige heuvel bij Jeruzalem waar Christus werd gekruisigd. Deze setting vind je vaak ergens in de wereld nagebouwd. Kalwaria Zebrzydowska is gebouwd op de berg Zar in de uitlopers van de Karpaten. Het begon in de 17de eeuw met een kloosterkerk en het parklandschapcomplex van nu omvat 40 kapelletjes en kleine bouwwerken met namen als paleis van Herodus, huis van Maria, Olijfberg, en alles werd gebouwd in de Italiaans maniëristische stijl. De plaats is een belangrijk bedevaartsoord in Polen. De Passiespelen tijdens de Paasweek en de processies op Hemelvaart trekken duizenden bezoekers.

'506311' door Fransvdg '506311' door Fransvdg

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Klein orkest

Fransvdg

In Oost-Europa vind je nog veel folklore. Dit kleine orkest trad voor ons op in Zakopane. Ze deden erg hun best. Het behang en de vloerbedekking vind ik ook een bezienswaardigheid. Ik maakte deze foto in 1984 en denk dat er intussen wel iets veranderd is......

'485376' door anjavast '485376' door anjavast

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Kerkelijke pracht

anjavast

Het interieur van een klein kerkje in Kielce. Eén van de vele mooie, oude bouwwerken die we in de stad zagen. Het deed bijna zeer aan je ogen en voor het kleine kerkje was het heel veel maar wel schitterend om te zien.

'219350' door savdes '219350' door savdes

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Auschwitz I

savdes

Toen ik met mijn camera in het kamp rondliep voelde het heel dubbel. Aan de ene kant kun je er goed foto's maken en aan de andere kant besef meer dan ooit hoe erg het allemaal was. Heel erg indrukwekkend.

'330708' door Magdalena '330708' door Magdalena

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Ijzeren kruis op de..

Magdalena

Giewont is een berg in de westelijke deel van de Tatra in het uiterste zuiden van Polen, bij Zakopane. De berg heeft drie toppen: de hoogste top van Giewont is1894 m. Op de top van deze berg bevindt zich een 15 meter hoog ijzeren kruis, die werd daar gemonteerd in 1901. Het totale gewicht van zijn ijzeren elementen die naar de top getransporteerd werden was 1819 kg. + 400 kg van cement. En dat vond plaats met transportmiddelen van 1901 - paarden en mensen dus. Vanuit de top van Giewont heb je een prachtig uitzicht op Zakopane. Helaas ik kon niet van genieten. Op het laatste deel van onze tocht, zaten we in donkere regenwolken en het was bijna niets meer zichtbaar. En ik verheugde me zo op de foto’s !

'271754' door ab82 '271754' door ab82

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Poolse dame

ab82

Deze Poolse vrouw staat op haar veranda voor haar huis in de bergen. Omgeving Zakopane.