Krakau regio en Tatra's

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Krakau regio en Tatra's image
Krakau regio en Tatra's image Krakau regio en Tatra's image

Polen 3 Krakau, Auschwitz, Wroclaw

Krakau regio en Tatra's
Polen
Marjolijn

Polen 3 Krakau, Auschwitz, Wroclaw

Maandag 15 augustus, Maria Hemelvaart, dus een vrije dag/zondag in het katholieke Polen. Het is rustig op de grote weg, in tegenstelling tot de files vrijdag vanuit Warschau richting de Oostzeekust. Maar in onze bestemming, Krakau, de oude hoofdstad van Polen, is het heel erg druk, en bovendien drukkend warm (vochtig). Anders dan Warschau is Krakau in de oorlog gespaard gebleven, het staat bekend als de mooiste stad van Polen.
We nemen eerst een kijkje in Kazimierz. Vroeger was dit een aparte stad, van Krakau gescheiden door de later verlegde Wisla. Hier leefden voornamelijk joden. Door de film Schindler’s List, hier op de originele locatie gefilmd, ontstond weer belangstelling voor deze buurt. Op de terrassen klinkt de klezmermuziek. Daarna bezoeken we de Wawel, het hooggelegen paleis van de Poolse koningen. In de kathedraal werden de koningen gekroond en begraven. Vanaf de burcht dalen we af naar de Grote Markt, een enorm plein met 200 vierkantemeter het grootste middeleeuwse plein van Europa. Midden op het plein de lakenhallen met spitsboogarcaden, die het plein een wat Italiaanse sfeer geven.
Dinsdag zetten we het bezoek aan Krakau voort. Na hevig onweer ’s nachts is het wat afgekoeld. Ik doe eerst de rondleiding door “Collegium Maius”, het oudste universiteitsgebouw van Polen. Copernicus begon hier zijn studie. Aandoenlijk vind ik het kleine ivoren mensfiguurtje, een anatomisch model voor medische studenten. De Grote Markt bekijk ik ditmaal vanaf een terras, en dan nog de Mariakerk met het 15e eeuwse Maria-altaar, houtsnijwerk van de Duitse kunstenaar Veit Stosz. Elk uur speelt vanaf de hoogste toren een trompetter een trompetsignaal, het hejnal mariacki. De legende gaat dat een trompetter in 1241 werd gedood toen hij wilde waarschuwen voor een aanval van de Tartaren. Sindsdien stopt het deuntje op het moment waar hij werd gedood. Al met al een mooie stad, maar ik vond de sfeer in Warschau leuker, minder toeristisch.
’s Middags brengen we vanuit Krakau nog een bezoek aan de zoutmijnen van Wieliczka, een enorm ondergronds labyrinth van tunnels, niet geschikt voor mensen met claustrofobie.
Niet ver van Krakau ligt Oswiecim, beter bekend als het concentratiekamp Auschwitz. Arbeit macht frei, cynischer is niet mogelijk, dit opschrift boven de poort van Auschwitz. Hier en in het twee kilometer verderop gelegen Birkenau werden meer dan een miljoen mensen in de gaskamers systematisch vernietigd. Er zijn geen woorden om de ervaring van het bezoek aan Auschwitz afdoende te beschrijven. Schokkend zijn de hondderdduizenden brillen, potten en pannen, en koffers van de gevangenen, tentoongesteld in gebouw 5.
Vanuit Auschwitz rijden we binnendoor, waar de plattelandsvrouwen nog met hoofddoek naar de markt gaan, naar Wroclaw, voorheen Breslau. Deze fraaie barokstad met zijn kleurige marktplaats is een mooi slotakkoord van een interessante rondreis.

Foto's

Image Title Image Title
16c66.jpg
Marjolijn
Image Title Image Title
c701a.jpg
Marjolijn
Image Title Image Title
58419.jpg
Marjolijn

Laat een reactie achter

5 reactie(s) bij "Polen 3 Krakau, Auschwitz, Wroclaw"

 • profile image comment
  Door Jeannette• geplaatst op 30 Oct 2011 | 13:21:46

  mooi beschreven en om mee te reizen

  Bericht aangepast op 08:14:14
 • profile image comment
  Door Lione Kolsteren• geplaatst op 30 Oct 2011 | 13:49:17

  Prima beschrijving van je rondreis door dit land, boordevol interessante achtergrondinformatie en wetenswaardigheden. Leuk om te lezen!

  Bericht aangepast op 08:14:14
 • profile image comment
  Door Trudyvermeij• geplaatst op 30 Oct 2011 | 21:12:46

  De kinderkleertjes en bergen mensenhaar niet te vergeten in Auschwitz....of de foto's aan de muur op de gang van al die mensen waarvan de een na 2 of 3 maanden al was vermoord en de ander iets langer mocht blijven leven. Goed beschreven, vond Krakau geweldig!

  Bericht aangepast op 08:14:14
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 31 Oct 2011 | 12:15:43

  Heel mooie en indrukwekkende reisbeschrijving. Dank je wel.

  Bericht aangepast op 08:14:14
 • profile image comment
  Door TravelGoom• geplaatst op 01 Nov 2011 | 10:57:53

  het mooie en lelijke samen in een informatieve beschrijving

  Bericht aangepast op 08:12:42