Gdansk

'488284' door jeannette '488284' door jeannette

PolenGdansk

PolenGdansk

Oude architectuur in.

jeannette

Een weekend in Gdansk: Deze stad heeft mij verrast met zijn prachtig opgeknapte statige panden. Je kunt er heerlijk wandelen over de autovrije boulevard langs het water met zijn vele restaurants en cafe 's. Met de boot die je ziet liggen kun je aantal keren per dag een rondvaart maken.

'490044' door elinedg '490044' door elinedg

PolenGdansk

PolenGdansk

Astronomische klok -.

elinedg

Klok in de St. Mary kerk - de kerk wat gezien kan worden als het middelpunt van Gdansk. Of je nu wel of niet van kerken houdt is het sowieso een bezichtiging waard. De gigantische kerk met enorme ramen en witte muren geeft een compleet ander beeld van een kerk dan wat je gewend bent van katholieke kerken. De kerk lijkt compleet leeg als je binnenkomt, maar als je een ronde maakt zie je al snel bijzondere en authentieke stukken. Links achterin de kerk hangt een bijzondere Astronomische klok.

'490972' door POSJE '490972' door POSJE

PolenGdansk

PolenGdansk

Stadswandeling

POSJE

Een stadswandeling is een must in Gdansk, je komt langs mooie kerken, goed onderhouden gebouwen met prachtige gevels. Hier een beeld van de oud-burgemeester Jan Heweliusz.

'237197' door huubm '237197' door huubm

PolenGdansk

PolenGdansk

Na de oorlog

huubm

In de tweede wereldoorlog is de stad Gdansk zo goed als helemaal vernietigd geweest. Als je in de stad op bezoek bent vindt je onder de Hooglandse poort nog enkele foto's ter nagedachtenis. Omdat Polen aan het eind van de tweede wereldoorlog werd vergeven aan de Russen (communisten) was er natuurlijk al snel geen geld meer en bleef op een gegeven moment verdere opbouw uit. Aan het water schuin tegen over de kraanpoort (op de foto niet zichtbaar) bevinden zich nog een aantal ruines van oude pakhuizen en fabrieken. Deze zullen als het goed is in de toekomst gerenoveerd worden maar gaven nu nog een bijzondere aaanblik zo in de winterse sferen.

'490251' door elinedg '490251' door elinedg

PolenGdansk

PolenGdansk

Malbork kasteel...bez

elinedg

Het bezoeken van het Malbork kasteel is een leuke dagtrip vanuit Gdansk. Met de trein vanuit Gdansk ben je er ongeveer in een uurtje. De trein komt aan in het centrum van Malbork vanwaar het ongeveer 20 minuten lopen is naar het kasteel. Het kasteel is zeer uitgebreid en je kan er uren rondkijken als je wilt. Malbork zelf is geen bijzondere plaats en ik zou er persoonlijk voor zorgen dat je voor het avondeten terug bent in Gdansk. Vóór de halte van Malbork centrum is er een andere halte waar je beter uit kan stappen (of later na je bezoek aan het kasteel in kan stappen). Van hieruit is het ongeveer een kwartier lopen naar het kasteel en je ziet van hieruit het kasteel heel mooi liggen. Het kasteel kan je helemaal zien aan de overkant van het water vanaf dit station. Helaas kwamen wij hier pas achter op de terugweg toen we al de reguliere opstap genomen hadden.

'329499' door Magdalena '329499' door Magdalena

PolenGdansk

PolenGdansk

Het huisje op de...pa

Magdalena

Dit is geen Hundertwasser Haus (ook al lijkt het een beetje op), maar een huis in Sopot (een van de Drie Steden - Gdansk,Gdynia, Sopot) aan de kust van Polen. Het huis heet KRZYWY DOMEK, wat letterlijk "het scheef huisje" betekent. Het staat op de passage, niet ver van de kust. Sopot is een prettige kustplaats.

'488701' door jeannette '488701' door jeannette

PolenGdansk

PolenGdansk

Hanzestad Gdansk

jeannette

De oude hanzestad Gdansk (vroeger ook wel Danzig genoemd) heeft veel te lijden gehad van de tweede wereldoorlog. Het stadsdeel Miasto is prachtig gerestaureerd in de oude stijl.

'488346' door jeannette '488346' door jeannette

PolenGdansk

PolenGdansk

De scheepswerf van...

jeannette

De stad Gdansk is bekend geworden door de havenstakingen geleid door de vakbondsman Lech Walesa, die later in 1990 president van Polen werd. Hier zie je de entree tot de scheepswerf waar hij werkte. Je kunt er gratis een kijkje nemen. Links zie je het museum met exposities over deze opstand. Ook leuk om zonder museumbezoek dit architectonische hoogstandje te bekijken (er zit een uitstekende koffie met gebakshop).

'329485' door Magdalena '329485' door Magdalena

PolenGdansk

PolenGdansk

Kleurrijke huizen van

Magdalena

Gdansk, een van de meest sfeervolle steden van Noord - Polen. De eerste informatie over deze stad is bekend over het jaar 997. Door aanval op Gdansk begon de II wereld oorlog. De kleurrijke huizen doen denken aan Amsterdam.

'303472' door Willemien '303472' door Willemien

PolenGdansk

PolenGdansk

Malbork

Willemien

In Pommeren, op weg naar Gdansk is het de moeite de burcht Malbork te bezoeken. De Duitse Orde, van oorsprong een kruisridderorde, heerste in de 13de en 14de eeuw over Oost Pommeren en Pruisen en liet daar imposante gotische bouwwerken van baksteen na. De ridders bouwden versterkte burchten zoals deze in Malbork. Er worden rondleidingen verzorgd en er is ook een kasteelmuseum. De moeite waard voor een bezoekje.

'238214' door huubm '238214' door huubm

PolenGdansk

PolenGdansk

Grachtenpandjes aan d

huubm

In Gdansk is het oude centrum van deze hanzestad opgebouwd naar Hollands voorbeeld. Een beetje raar gezicht dat de "Grachtenpandjes" aan een groot plein staan in plaats van aan het water. Het enige water dat hier stroomt is het water uit de vork van Neptunis maar dan moet eht niet vriezen zoals nu.

'489831' door MarioBentvelsen '489831' door MarioBentvelsen

PolenGdansk

PolenGdansk

Kruk

MarioBentvelsen

Deze man stond in Gdansk demonstratief zielig te zijn, maar ik had hem eerder met zijn krukken onder zijn arm weg zien lopen. Een acteur voor het goede doel, zullen we maar zeggen. Ach, elke plek waar veel toeristen op af komen trekt nu eenmaal bedelaars, getalenteerde en minder getalenteerde.

'237982' door huubm '237982' door huubm

PolenGdansk

PolenGdansk

Ff bakkie doen!

huubm

Na een tijd slouwen door de stad is een kopje koffie natuurlijk voor ons een genot. En gelukkig denken de Polen er net zo over. Dit is in een van de vele koffie tentjes die de stad rijk is en waar een echt goed kopje koffie word geserveerd.

'244168' door huubm '244168' door huubm

PolenGdansk

PolenGdansk

Werfhaven, nu ff niet

huubm

In Gdansk vind je de werf waar alle hervormingen die de voormalige Oostblok landen hebben meegemaakt o.a. zijn begonnen. Hier zie je de haven waar de schepen de droogdokken in konden, alleen door de extremem kou nu even niet want de helft van het gebied is dichtgevroren.

'264438' door Willemien '264438' door Willemien

PolenGdansk

PolenGdansk

De Melkbussen

Willemien

Gdansk was in de 16e en 17e eeuw een van de welvarendste steden van Europa. Door de graanhandel via de Wisla en de aansluiting bij de Hanze ontstond een bloeiende stad. Als je nu door de stad loopt, wordt je omgeven door getuigen uit die eeuwen: het aantal prachtige huizen is bijna niet te tellen. Gdansk heeft vele bijzondere bezienswaardigheden, waarvan de bekendste zijn: de Mariakerk (een van de grootste kerken ter wereld!), de Brama Zuraw (de beeldbepalende houten Kraanpoort) en de Mariastraat. Op het Spichlerze eiland staan nog twee uit de 16de eeuwse gotische kasteeltorens die de tweede wereldoorlog hebben overleefd. Ze staan bekend als de melkbussen (stagwie Mleczne).

'490953' door POSJE '490953' door POSJE

PolenGdansk

PolenGdansk

De markante Kraanpoor

POSJE

De markante Kraanpoort waarin tegenwoordig het Maritiem museum gevestigd is, gelegen aan de rivier Motlawa is 31 meter hoog en het houten deel kan ook als havenkraan gebruikt worden.

'517742' door jeannette '517742' door jeannette

PolenGdansk

PolenGdansk

Pensioentje

jeannette

Dit oude vrouwtje zag ik afgelopen april in de hoofdstraat van Gdansk zitten. Ik denk dat haar pensioen niet zo hoog is en dat ze op deze manier er wat bij verdiend.

'553822' door Sandral '553822' door Sandral

PolenGdansk

PolenGdansk

Ulica Mariacka

Sandral

Deze straat wordt gezien als de mooiste van Gdansk, omdat hier vroeger rijke kooplieden en goudsmeden woonden, die hun huizen met de rijkversierde geveltjes verfraaiden met verhoogde terrassen en prachtige balustrades. Het is geen wonder dat deze pittoreske, knusse en intieme straat eeuwenlang een inspiratiebron is geweest voor schrijvers en kunstenaars. Hij begint bij de Mariacka poort aan de rivier.

'503594' door Stijn1985 '503594' door Stijn1985

PolenGdansk

PolenGdansk

Klein Amsterdam?

Stijn1985

Een van de mooiere plaatsen in Polen moet wel Gdansk zijn. Een oude Hansestad wat behoorlijk veel van Amsterdam weg heeft. Niet bekend onder de Nederlandse toeristen, des te meer bekend onder de Poolse toeristen. Heerlijk dat je in 2015 steeds moet uitleggen dat je niet uit Polen komt, maar uit Nederland en dat er dan moeite gedaan moet worden voor een andere menu-kaart of zelfs iemand uit de keuken die toevallig wat Engelse woorden spreekt. Kortom, een echte aanrader voor een stedentrip!

'236007' door huubm '236007' door huubm

PolenGdansk

PolenGdansk

Terug en toch vooruit

huubm

Op het station in Gdansk ga je toch nog een beetje in de tijd terug. Deze elektro treinstellen zijn in een dusdanig erbarmelijke staat dat je bijna van bijzonder vervoer kunt spreken. Van buiten veel krassen en graffity en van binnen al het confortabele er uit gehaald en keiharde kunststof banken geplaatst. Ik was blij dat ik dit rondje vooruit maar terug in de tijd kon overslaan.

'244504' door huubm '244504' door huubm

PolenGdansk

PolenGdansk

Gatvissen

huubm

Als de haven is dichtgevroren en je kunt niet van je favoriete plekje een hengel uitgooien moet je creatief zijn. Je boort een gat in het ijs en gooit je dobbertje hierdoor naar beneden. En dan natuurlijk wachten tot er eentje bijt. De opbrengst was echter niet zo heel groot. Ik denk dat de vissen zelf ook bij de kachel waren gaan zitten.

'519056' door jeannette '519056' door jeannette

PolenGdansk

PolenGdansk

Kathedraal Oliwa

jeannette

De kathedraal van Oliwa is de hoofdkerk van het Aartsbisdom Gdansk in de wijk Oliwa. De kathedraal werd gebouwd tussen de 13e en 18e eeuw. De kerk is 107 m lang en is daarmee de langste kerk van Polen. Het heeft een fantastisch orgel met bewegende beelden die na bv een kerkdienst bewonderd kunnen worden.

'490975' door POSJE '490975' door POSJE

PolenGdansk

PolenGdansk

Slotjesbrug

POSJE

Net als in veel andere grote steden, ook hier in Gdansk een slotjesbrug waar geliefden een slot aan hangen en de sleutel in het water gooien.

'520165' door Fransvdg '520165' door Fransvdg

PolenGdansk

PolenGdansk

De haven van Gdansk

Fransvdg

Vanwege de wedstrijd om mooie Polen-foto's en tips te plaatsen ben ik gaan zoeken in mijn scans. Deze gescande dia van de haven van Gdansk vind ik zelf wel de moeite waard. Gdansk en omgeving kan ik van harte aanbevelen voor een uitgebreide stedentoer. De geschiedenis van deze voormalige Hanzestad is al eeuwenlang erg de moeite waard. Gdansk was in de vorige eeuw eerste Duits, later een Vrije Stad met eigen postzegels en na de Tweede Wereldoorlog Pools. De vakbeweging Solidarnosz ontstond op de werven van Gdansk, Gdynia en Sopot in de jaren zeventig. Lech Walesa - een bij een staking ontslagen elektricien - was de aanvoerder in de strijd tegen communistische problemen. Mijn foto laat een deel van de bakermat richting Poolse democratie zien.