Gdansk

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zaspa’s Urban Nature

Gdansk,
Polen


Gdańsk heeft een enorm creatieve kant. En die is te vinden in een doodgewone woonwijk van de stad: Zaspa. Vanuit het centrum kun je met de trein snel naar deze wijk, het zijn slechts drie stops, het station uitlopen, de weg oversteken en je kunt gelijk op street art avontuur in deze betonnen jungle. Saai? Nee!
Hier zijn bijna 60 gigantische en geweldige murals te vinden op de zijgevels van de flats. Zo groot, dat je je rug in een bijzondere vorm moet draaien als je het in z’n geheel op de foto wilt krijgen. Maar ook iets kleinere verrassingen zijn hier te vinden. Tussen de flats in liggen grote, mooie parken en je loopt daar tussen alleen de locals. Althans, ik was er begin mei vorig jaar en heb toen geen toerist gezien daar. In het hoogseizoen is dat misschien anders, ze organiseren dan drie keer per week een tour zodat je ze allemaal kunt ontdekken. Maar met een kaartje wat je kunt vinden op www.muralezaspagdansk.pl kun je lekker zelf op avontuur gaan.
Destijds was het koud voor de periode van het jaar en daardoor waren de bomen nog niet allemaal in blad. Achteraf gezien een geluk, want toen ik stond te staren naar dit kunstwerk van de Spaanse David de la Mano, zag ik ineens hoe kunst, gebouwen en natuur samen kunnen komen. Alsof de takken vloeiend overgingen in het beton.
Ik heb in Zaspa een hele dag doorgebracht, veel gelopen en mega genoten van de bijzondere werken. Vele hebben een politieke of sociale betekenis, zijn kleurrijk of zoals deze, sober in zwart en wit.
Ga je naar Gdańsk, dan ‘mag’ je dit eigenlijk niet missen!