Gdansk

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Street art 2.0

Gdansk,
Polen


Bij het speuren naar foto's hier van Gdansk, is het me opgevallen dat er niets van de wijk Zaspa bij zit. Zaspa is met de trein vanuit het bekende centrum slechts vier haltes en kost je omgerekend € 0,70 cent.
Na een kleine vijf minuten lopen, zie je grote flatgebouwen. Heel veel. En wat zou in vredesnaam nou leuk zijn hieraan? Deze woonwijk vormt de grootste ter wereld met 'murals', muurschilderingen. Het kunstproject bestaat dit jaar 20 jaar en inmiddels zijn hier 59 reusachtige, en iets kleinere maar zeker zo stoer, kunstwerken te vinden. Tussen de flats liggen prachtige groene parken, het is dus zeker geen grijze grauwe massa.
In de zomermaanden geven locals gratis een rondleiding, want ik zal je zeggen: ik was daar afgelopen woensdag en toen waren deze gidsen nog nergens te bekennen. Geen enkele toerist ook niet trouwens. Ik ben op eigen houtje rond gaan dwalen en heb er 31 van de 59 kunnen ontdekken. Zo makkelijk is het dus nog niet, maar wel enorm genieten.
Blijf daarom niet alleen hangen in het oude centrum van de stad, maar ga vooral naar deze gave street art op zoek. Ik ga in ieder geval nog eens terug want ik wil de rest zeker ook zien!