Auschwitz foto's & tips

Auswitchz vroeg en gratis bezoeken

De voormalige concentratiekampen Auswitchz en Birkenau kun je met een tour bezoeken vanuit Krakau of Katowicie. Ze vertrekken rond een uur of 10 vanuit Krakau. Het nadeel, je komt aan met vele andere groepen en meeloopt met gids en een grote groep. Mijn ervaring is dat het héél erg veel mensen en groepen zijn, gelijktijdig met de impact van wat je ziet in Auswitchz ook nog claustrofobisch wordt door de enorme mensen menigte binnen in de barakken. Rond 11 uur was het in het kamp stamp vol!

Door een gouden tip van de hotelreceptioniste hebben wij het anders gedaan. Arriveer vóór 10 uur (wanneer de eerste massa tourbussen komen) want dan kun je kosteloos het museum/concentratiekamp Auswitchz in, vrij zonder gids rondlopen én is het relatief rustig. Wel zo fijn om in je eigen tempo en routekeuze rond te lopen en foto’s te kunnen maken zonder vele toeristen. Na 10 uur moet je entree betalen en ben je verplicht om met een gids rond te lopen in een groep per taal ingedeeld (Nederlands, Engels, Italiaans, Duits etc). Dus als je pech hebt moet je nog wachten tot de groep voldoende groot is. Het kamp museum Auswitchz is geopend van 8 tot 18 uur zomers. Vertrek vroeg uit Krakau via de A4 richting Katowicie (of andersom waar je vandaan komt) vervolgens de borden O?wi?cim volgen, waar Auswitchz nabij ligt, in O?wi?cim wordt Auswitchz aangegeven met zwarte borden. De reis duurt ongeveer een uur à vijf kwartier. Er zijn grote betaalde parkeerplaatsen voor de auto. Kamp Birkenau ligt 3 km verder op en wordt goed aangegeven. Vanzelfsprekend is dit alleen te doen als je eigen vervoer hebt. Restauratie is aanwezig.

Met je eigen reisgids of de gratis toeristengids ‘The Vistor’ die je van de Toeristeninformatie Krakau kunt krijgen heb je een plattegrond en info om gemakkelijk zelf je weg door het voormalige concentratie camp te gidsen. Reken toch wel ruim 3 uur voor je bezoek. Om enkele onderdelen te noemen al is er veel meer: Barak nr 21 was die van de Nederlanders waar een informatief en ‘luchtiger’ gebracht tentoonstelling is over de Nederlandse Joden. Barakken 5,6,7 en 11 zijn heftig, het bewijs van de misdaden, het kampleven van een gevangen, de sanitaire omstandigheden en wat ze noemen het dodenbarak met de executie muur. De gaskamer met crematorium is net buiten het kamp en ook de uitgang voor ons nu.

Info over deze foto met tip

  • Reisreporter Mireille
  • Aantal keer bekeken 9618
  • Geplaatst op 01 jun 2011
  • Land Polen
  • Stad/Regio Auschwitz
  • Categorie Activiteit of excursie
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Auschwitz inspiratie

Ben in Auschwitz als zowel Auschwitz 11 Birkenau geweest met een dagtour, het gaat echt je pet te boven van wat hier zich allemaal heeft afgespeeld. Deze fot...

>>

Tijdens een bezoek aan Krakau kan eigenlijk een bezoek aan Auschwitz en Birkenau niet ontbreken. Dit bezoek maakt veel indruk en er komen tal van emoties naa...

>>

Na mijn bezoek aan verschillende concentratiekampen in Polen is dit beeld mij altijd bijgebleven: de enorme berg schoenen van de slachtoffers van vernietigin...

>>

10 reacties bij foto met tip "Auswitchz vroeg en gratis bezoeken"

jacomien

Door: jacomien • Geplaatst op

We hadden erg veel aan deze tip!

AngelaenAnniek

Door: AngelaenAnniek • Geplaatst op

Ik had dit zelf al bedacht voordat ik je tip las, en heb dus idd in Osciezim een pension geboekt, zodat we de drukte voor zijn. Mijn voornaamste reden om het zo te doen is niet de klaarblijkelijk gratis toegang, maar vanwege onze dochter van 5 jaar. Op de site wordt een leeftijd aangeraden van 14 jaar, maar wij willen het desondanks toch gaan proberen met haar er bij, maar willen daarom niet met een begeleide toer van minimaal 3 uur mee, want mocht ze het eng vinden dan kunnen we er niet makkelijk uit weg denk ik zo.
Nu hoop ik door vroeg te zijn we de indrukken in relatieve rust op te doen en mocht onze dochter weg willen, dan kunnen we om de beurt een bezoekje brengen.

Dominique84

Door: Dominique84 • Geplaatst op

Bedankt voor de tip. Op zo'n waardevolle plaats wil je alles behalve met veel toeristen samen zijn, wat je afkomst ook is.

JannavEek

Door: JannavEek • Geplaatst op

uitstekende tip

Sylonel

Door: Sylonel • Geplaatst op

Reacties (1)

Door: Sylonel
Geplaatst op 12 juni 2011 03:16 uur Wat mankeren de mensen toch, gezellig een dagje auchwitz. Was daar afgelopen weekend met mijn ouders, waarvan mijn vader zijn hele familie daar is vermoord waaronder mijn opa.
Heb me werkelijk dood lopen ergeren aan alle niet joodse toeristen die ons aanstaarden, de mannen herkenbaar aan hun keppeltje en mijn moeder en ik, die er zo joods uitzien.
En wij hebben niets hoeven te betalen overdag of met een toer mee, toen onze familie vermoord werd was het nooit vol en te druk met toeristen.
Hebben daar ook de grootste ruzie gemaakt en mochten wel vrij naar binnen.
Maar mensen blijf lekker thuis, kunnen de joden gewoon daar rond lopen zonder alle starende toeristen, wat heb je daar trouwens te zoeken?
De familieleden van de omgekomen joden help je daar niet mee, het is de Efteling niet.

Sylvia
 
1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.