Auschwitz

'486703' door Yvonne_lovestotravel '486703' door Yvonne_lovestotravel

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Auschwitz

Yvonne_lovestotravel

Ben in Auschwitz als zowel Auschwitz 11 Birkenau geweest met een dagtour, het gaat echt je pet te boven van wat hier zich allemaal heeft afgespeeld. Deze foto is genomen in Auschwitz 1 naast blok 11, die ze ook wel "death block" noemden. In Auschwitz hebben 1,1 miljoen mensen het leven gelaten, echt onvoorstelbaar wat de mensheid elkaar aan doet.

'491481' door CBurgstad '491481' door CBurgstad

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Afscheid van het leve

CBurgstad

Tijdens een bezoek aan Krakau kan eigenlijk een bezoek aan Auschwitz en Birkenau niet ontbreken. Dit bezoek maakt veel indruk en er komen tal van emoties naar boven. Wat heeft zich hier, net als in de andere kampen, veel afgespeeld! Zoveel verdriet, pijn, onmacht en wanhoop. In één van de barakken bevindt zich deze ruimte. Hier moesten de mensen zich voor een laatste maal wassen en omkleden, waarna zij op het naastgelegen open stukje grond, werden geëxecuteerd. Wat is er door de mensen heen gegaan die hier hebben gestaan, wat zijn hun laatste gedachten geweest? Vanavond om 20.00 uur zijn wij stil voor hen, net als voor al die anderen die ook nu nog, waar ook ter wereld, te lijden hebben onder verdrukking.

'440467' door MarioBentvelsen '440467' door MarioBentvelsen

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Cultuurshock

MarioBentvelsen

Na mijn bezoek aan verschillende concentratiekampen in Polen is dit beeld mij altijd bijgebleven: de enorme berg schoenen van de slachtoffers van vernietigingskamp Auschwitz. Het geeft een indruk van wat daar gaande moet zijn geweest, al is het eigenlijk niet te bevatten.

'432882' door agrotewal '432882' door agrotewal

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Verschrikking II

agrotewal

In de barakken van Auschwitz worden de gruwelen van de oorlog op verschillende manieren ten toon gesteld. De foto's, de namen het maakt allemaal grote indruk. Maar dit beeld bracht direct het kippenvel op mijn armen. De kwaliteit van de foto is niet super, maar het indringende beeld wilde ik toch laten zien.

'460582' door MarioBentvelsen '460582' door MarioBentvelsen

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Schindler's List

MarioBentvelsen

Een van de meest indrukwekkende films over de holocaust is toch wel Schindler's List van Steven Spielberg uit 1993, die handelt over de industrieel Oskar Schindler, die 1200 Joden uit Polen en Tsjechoslowakije redt door ze op een lijst te zetten van werknemers in zijn emailfabriek. De fabriek in Krakau bestaat nog altijd. Ruim 1 miljoen mensen waren echter minder fortuinlijk en werden - bijna 70 km verderop - vergast in de kampen van Auschwitz, waarvan de resten nog altijd overeind staan.

'295949' door trudyvermeij '295949' door trudyvermeij

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Toilet......

trudyvermeij

Dit is de enige foto die ik heb genomen binnen 1 van de vertrekken van Auschwitz of Auschwitz Birkenau tijdens mijn bezoek. Dit waren de toiletten die de gevangenen moesten gebruiken, alleen s' morgens en s' avonds, dus 2 keer per dag, maximaal 10 tellen en met zijn allen op een rij.......

'448269' door Soraya '448269' door Soraya

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Bezinning

Soraya

Mijn opa is op hoge leeftijd naar Polen geëmigreerd. Begrijpelijk, maar ook niet. Hij is bij een razzia in Amsterdam zonder reden opgepakt. Tijdens de oorlog heeft hij in 3 kampen gezeten, ook in Polen. Waarom zou je terug willen naar deze vreselijk traumatische plek? Er zijn 2 kampen in Auschwitz I en II. I was een concentratie- en werkkamp en bekend vd tekst 'Arbeit macht frei'. II was het bekende vernietigingskamp. Er was zelfs een derde in de maak. Deze foto is gemaakt in Auschwitz II. Het is geen foto die je vrolijk als 'reisfoto' deelt, maar ik ben zeker van mening dat dit hoort bij reizen. Beide kampen hebben diepe indruk op mij gemaakt... Mijn opa heeft ons er nooit over verteld. Tot in Polen, daar heb ik een paar afschuwelijke verhalen in verkorte versie gehoord. Zelf heeft hij ooit het bod gekregen om samen met 2 gevangenen en een Duitse officier te vluchten. Dit heeft hij niet aangedurfd. Wel heeft hij de oorlog overleefd, is hij naar NL teruggelopen met de Russen en heeft hij langdurige vriendschappen met Poolse lotgenoten opgebouwd. Vreemd om daar decennia later vrijwillig te zijn en stil te staan bij deze vreselijke geschiedenis.

'432871' door agrotewal '432871' door agrotewal

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Verschrikking

agrotewal

Op vier mei is het altijd goed stil te staan bij de verschrikking van de tweede wereldoorlog. Wij hebben gisteren en vandaag een bezoek aan Auschwitz gebracht, de gruwelen die daar te zien waren zijn bijna niet te bevatten.

'489755' door Yvonne_lovestotravel '489755' door Yvonne_lovestotravel

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Om stil van te worden

Yvonne_lovestotravel

In een van de vele blokken lag deze enorme berg met koffers en eentje sprong echt in het oog. De koffer van het 6 jarige meisje Hana Waisenkind, de gids vertelde hierbij dat het meisje zonder familie (waarschijnlijk al gedood of in een ander kamp) direct naar een van de gaskamers werd gestuurd. Kinderen, ouderen, invaliden en zwangere vrouwen hadden zoiezo geen schijn van kans, zij moesten direct naar een van de gaskamers. Zo onvoorstelbaar en triest!

'488580' door Ploem '488580' door Ploem

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Auschwitz in de winte

Ploem

De dag voor de 70 jarige herdenking waren wij bij Auschwitz en Birkenau. Het had die nacht gesneeuwd en wij liepen daar in onze warme jassen kou te lijden, de gedachte om daar in slechts een overall te moeten zijn is niet te bevatten.Het is er indrukwekkend, de historie wordt ingetogen gepresenteerd, maar in elke vezel van je lijf te voelen.

'461597' door aalco '461597' door aalco

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Auschwitz-Birkenau

aalco

Alweer 70 jaar geleden; Ik heb hier gewoon geen woorden voor.... Ik zag al eerder vandaag een foto voorbijkomen en zeer terecht. Dit bezoek heeft een enorme en onuitwisbare indruk bij me achtergelaten. Het is niet eens te bevatten wat zich daar allemaal heeft afgespeeld.

'314315' door Nico van Amstel '314315' door Nico van Amstel

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Vernietigingskamp...B

Nico van Amstel

Deze foto doordringt je ervan wat een groot goed vrijheid is. Dit is de poort van “Vernichtungslager” Auschwitz-Birkenau (Auschwitz II) in Polen. De openstaande poort, de desolate leegte, de wachttoren links, maar ook de lucht versterken het beeld en het gevoel wat erdoor opgewekt wordt. Daarbij heb ik alle kleur eruit gehaald (omdat ik dat niet passend vond) en omgezet naar sepia om te benadrukken dat dit verleden tijd behoort te zijn. De dikke zwarte “rouw”rand completeert het beeld. Dit was helaas voor velen een éénrichtingsweg.

'461566' door marjolijn '461566' door marjolijn

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Auschwitz

marjolijn

Vandaag wordt herdacht dat 70 jaar geleden vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Meer dan een miljoen mensen overleefden dit kamp niet. In 2011 bezocht ik Polen, en dus ook Auschwitz-Birkenau.

'356725' door marjolijn '356725' door marjolijn

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Auschwitz-Birkenau

marjolijn

Auschwitz-Birkenau 1.100.000 Joden 140.000- 150.000 Polen 23.000 Roma 15.000 Russische krijgsgevangenen 25.000 gevangenen uit ander etnische groepen In de jaren 1940-1945 deporteerden de Nazi’s tenminste 1.300.000 mensen naar Auschwitz 1.100.000 overleefden Auschwitz niet. Zodra ze de trein uitkwamen werden de sterken gescheiden van de zwakken. Degenen die geschikt waren voor werk werden in het kamp geplaatst, de anderen, 75%, werden rechtstreeks naar de gaskamers gestuurd.

'314200' door Nico van Amstel '314200' door Nico van Amstel

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Einde van de spoorlij

Nico van Amstel

"Doodlopende" (spoor)weg in Auschwitz-Birkenau. Eén van de "Vernichtungslagers" uit de 2e wereldoorlog waar zeer velen vermoord zijn en wat nooit vergeten mag worden. Een indrukwekkend beeld.

'491433' door MarioBentvelsen '491433' door MarioBentvelsen

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Herdenken

MarioBentvelsen

Wie Auschwitz bezoekt wordt onder meer geconfronteerd met eindeloze rijen foto's van gevangenen, in dit geval Polen die - al dan niet na het verrichten van zware arbeid - vrijwel allemaal in de gaskamers verdwenen. Zelfs als je Adolf heette (zie de tweede man van links op de middelste rij) ontkwam je niet aan dit gruwelijke lot, wat een ironie. Directe getuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn er steeds minder, maar vergeten mogen we dit niet.

'396718' door willem1964 '396718' door willem1964

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Gevangenen kleding in

willem1964

Kamp Auschwitz laat op indrukwekkende wijze zien wat de Duitsers in WO II deden met hun (Joodse) gevangenen. Naast het kamp zelf zijn er diverse tentoonstellingen te zien in de voormalige blokken. Indrukwekkend!

'502799' door RoyanvanVelse '502799' door RoyanvanVelse

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Geen woorden

RoyanvanVelse

Voor wat er in Auschwitz is gebeurd tijdens de tweede wereldoorlog zijn geen woorden. Het is er ook doodstil als je er rondloopt. Ik voelde me zelfs al schuldig door foto's te nemen. Maar, zoals de schrijver George Santayana op papier zette: "Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd ze te herhalen". Dat staat ook in het kamp te lezen.

'440015' door agrotewal '440015' door agrotewal

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Jodenhaat

agrotewal

Lang getwijfeld of deze foto past bij het maand thema. Maar bij het zien van de gruwelijkheden in Auschwitz was ik, ondanks het feit dat ik al veel er vanaf weet, toch erg geschokt. En omdat er zoveel mensen aan mee hebben gewerkt denk ik dat het tijdelijk in de cultuur heeft gezeten om Joden te haten.

'507577' door RoyanvanVelse '507577' door RoyanvanVelse

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Het schrikbeeld van..

RoyanvanVelse

Een schrikbeeld, zeker achteraf wanneer je weet wat zich hier allemaal afgespeeld heeft. Dit is de poort van de dood, de toegang naar het kamp Auschwitz-Birkenau. Birkenau werd gebouwd vanaf 1941 en symboliseerde voor de nazi’s de zogenaamde Endlösing, oftewel eindoplossing: de systematische moord op alle Joden. Deze uitroeiing ving aan in het begin van 1942. De houten barakken boden ruimte aan 100.000 gevangenen en er werden gaskamers met crematoria gebouwd. Bij aankomst van de gedeporteerden met de trein vond er een selectie plaats op het perron waarna alle persoonlijke bezittingen werden afgenomen. Een deel van de mensen werd meteen vermoord in de gaskamers en vervolgens werden de lichamen verbrand. Het andere deel werd ingezet als dwangarbeiders in Auschwitz III (of Monowitz). Hier realiseerden toonaangevende Duitse bedrijven op misdadige wijze hun productie. Op de foto zie je behalve de poort ook de rails die letterlijk stonden voor een eindstation. Meestal wordt de foto genomen met de poort precies in het midden. Deze opname geeft een wat andere dimensie. Het gaat niet meer om de poort, maar ook om wat ernaast staat: hekken, barakken, hel,

'490464' door Crisje29 '490464' door Crisje29

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Birkenau

Crisje29

Hier zijn geen woorden voor, maar als je een paar dagen in Krakau verblijft moet je dit eigenlijk wel gezien hebben. Onbeschrijfelijk wat hier is gebeurd!

'387632' door vaboza '387632' door vaboza

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Het beeld van...Ausch

vaboza

Auschwitz bestaat uit verschillende kampen. Het kleinere kamp is het officiële 'museum'. Het grotere kamp ligt een stukje verderop aan de andere kant van het stadje Auschwitz. Hier zijn de meeste mensen omgekomen en is ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

'316287' door Mireille '316287' door Mireille

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Haar popje...

Mireille

Ik vraag me af welk meisje tot het laast toe haar troost vond en verhalen vertelde aan haar popje. Haar grote troost vriendin. Een van de weinge dingen die ze nog het concentratiekamp Auschwitz mee in heeft genomen. Hele verhalen en beelden kan ik bij dit tafareel van dit speelkameraadje wat bij de kinderkleding lag bedenken....het raakte me als ik denk wat er gebeurd is. Ook popje in haar schotseruit rokje heeft een triest einde gekend.

'459837' door aalco '459837' door aalco

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Opdat het niet...verg

aalco

Onze stedentrip naar Krakau stond volledig in het teken van een bezoek aan Auschwitz en Birkenau. Eens wilden we hier een bezoek aan brengen en dat hebben we in 2012 gedaan. Ik zal geen poging doen om te beschrijven wat je daar meemaakt. Je moet het zelf ondergaan en zelfs dan is het niet te bevatten wat voor een vreselijke dingen hier zijn gebeurd.