Zuid Oostenrijk

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wildkogel (Salzburger land)

Zuid Oostenrijk,
Oostenrijk


[b]Wildkogel, Neukirchen[/b]
Bij Neukirchen ligt de Wildkogel., een berg van 2224 meter hoog. Met de kabinebaan vanuit Neukirchen kom je op een hoogte van 2100 meter en kan je genieten van alles wat een dergelijke hoogte kan bieden, zoals een uitzicht op de Grosse Venidiger groep en bij helder weer in de verte de Gross Glockner. Maar er is hier meer te zien dan de Wildkogel waar de meeste naar toe wandelen. Op de Wildkogel heb je een prachtig uitzicht op de gehele omgeving.
Vanaf de Wildkogel kan je een stukje teruglopen en de wandeling naar Neukirchen beginnen. Een afdaling van ca. 3 ½ uur via het Wildkogelhaus en het middenstation van de lift naar beneden. Een afstand van 6 ½ km dalen. Vergis je hier niet in. Verder zijn er een aantal andere uitgezette wandelingen vanaf de Wildkogel naar beneden. Behalve naar Neukirchen ook naar Bramberg waarbij de mogelijkheid bestaat om ook met een taxi naar het uitgangspunt terug te keren.
Je kan ook kiezen om een wandeling boven te maken en moe maar voldaan met de lift weer naar beneden te gaan. Let op de tijd, de afstand en het weer. Een goede, gedetailleerde wandelkaart is niet overbodig. In het Wildkogel gebied zijn diverse wandelingen te maken. Zoals te doen gebruikelijk zijn de wandelingen goed aangegeven (incl. de indicatie voor tijden) en markeringen op het pad.
Een van de wandelingen die je in het Wildkogel gebied kan maken is een rondwandeling in de buurt van de Grosse Rettenstein (2362 meter). De Grosse Rettenstein is een spits die niet te missen is. Zodra je uit het bergstation komt en naar het Noorden kijkt wordt je blik naar de opvallende kalkberg getrokken.
Voor de wandeling moet je ca. 5 uur uittrekken en voert langs de mooiste plekjes. Via Berggasthof Wolkenstein loop je gedeeltelijk over de pistes van het Wildkogel gebied (route 740), maar na een tijdje wijk je hiervan af en voert de wandeling over smalle paden naar Herrensteigscharte (2028 meter) en dan via route 715/11a naar de Fruhmesser (2233 meter) weer terug naar het Wildkogel bergstation. In de tijd van 5 uur is ruim het rondkijken, foto’s maken, en het in de rugzak meegenomen broodje eten meegenomen. Er zijn op deze route geen Jaustenstation of andere gelegenheden, dus drinken en eten meenemen is geboden. Eenmaal moe maar voldaan terug gekeerd bij het bergrestaurant vlak bij het station van de Wildkogelbaan kan je op het terras genieten van een versnapering en een panorama op de gletsjers van de bergketens van de Grossvenediger en andere drieduizenders.
Bovengenoemde wandeling is voor geoefende wandelaars. Het voert langs smalle paden en gaat soms steil omhoog. Geen echt gevaarlijke punten maar oppassen is geboden.
Voor alle wandelingen die je boven maakt geldt dat je de sluitingstijd van de lift in de gaten houdt. Kom je te laat, dan kan je nog een tocht van 3 ½ uur dalen maken om in het dal te komen! Bedenk bij het kopen van een kaartje of je zowel de berg als de dal (retour) “abfarth” gaat doen of van boven naar beneden (of andersom) gaat lopen. Dit scheelt aanmerkelijk in de kosten.