Wenen

'487509' door Zandkorrel '487509' door Zandkorrel

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Hundertwasserhaus

Zandkorrel

Als je in Wenen bent, bezoek dan zeker even het Hundertwasserhaus. Een gebouw, ontworpen door de kunstenaar Hundertwasser, met prachtige kleuren en bijzondere vormen. Er tegen over is een klein winkelcomplex, in dezelfde stijl ontworpen.

'407342' door Simmes Jan '407342' door Simmes Jan

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Zimmer frei?

Simmes Jan

1441 kamers, dus altijd wel een Zimmer frei in Schloss Schoenbrunn in Wenen. Het paleis is een van de belangrijkste culturele erfgoederen van Oostenrijk. Het is sinds de jaren 60 een van de drukstbezochte bezienswaardigheden in de hoofdstad. Het paleis ligt in het westen van de stad in de wijk Hietzing. Tot 1642 stond hier de Katterburg, een landgoed van de Weense burgemeester. De naam Schönbrunn zou teruggaan naar keizer Matthias, die hier tijdens de jacht een mooie bron gezien zou hebben. In 1996 werden paleis en tuinen door de UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. Wenen 13 oktober 2013.

'523641' door JMoerkens '523641' door JMoerkens

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Wenen in de Regen

JMoerkens

De afgelopen dagen maakte ik een korte stedentrip naar Wenen. Een stad die een ietwat braaf, stijf en statig imago heeft. Ik was heel benieuwd of deze eigenschappen nog altijd van toepassing zijn op deze hoofdstad, of dat het zich inmiddels ontwikkeld heeft tot een bruisende metropool. Hoewel er ongetwijfeld veel eigentijdse clubs en restaurants hun deuren hebben geopend, kreeg ik in Wenen toch eigenlijk wat ik verwacht had. Stijlvolle, pompeuze panden en paleizen, overzichtelijke en schone straten, en inwoners die braaf voor elk stoplicht wachten en keurig rechts blijven staan op de roltrappen. Dit maakt Wenen echter niet minder geschikt voor een stedentrip! De stad herbergt een groot cultureel erfgoed, en de gebouwen zijn verbluffend mooi om te zien. De sfeer is goed en voelt veilig. En ik moet toegeven, stiekem is het erg leuk om een stad te ontdekken aan de hand van de clichés. Dus ja, ik at Mozart-Kügeln en Sachertorte (en dronk daar uiteraard een Wiener Melange bij). En ja ik bezocht een klassiek concert. En ja, ik deed me tegoed aan de o zo beroemde Wienerschnitzel. Hij smaakte voortreffelijk. Wenen is dus zeker een bezoek waard! Er zullen zeker mensen zijn die mijn verhaal niet beamen, omdat zij wél de hipste clubs gevonden hebben. Maar eerlijk is eerlijk, ik had geen best weer, en dan zoek ik ook niet graag urenlang :-) Qua fotograferen vind ik regen trouwens niet erg, je kunt het ook in je voordeel gebruiken. De reflecties en de parapluutjes zijn best een toevoeging aan het straatbeeld.

'324779' door corriedewinter '324779' door corriedewinter

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Hoop in de Karlskirch

corriedewinter

Keizer Karel VI beloofde na een pestepidemie in Wenen een kerk te bouwen. Het werd een barokkerk, die de keizerlijke macht van de Habsburgers moest weergeven. Het ontwerp is van Johann Bernhard Fischer von Erlach en de kerk werd na zijn dood door zijn zoon Joseph Emanuel in 1739 voltooid. Het portaal, met twee gedecoreerde zuilen, heeft de vorm van een Griekse tempel. Binnen valt de 74 meter hoge koepel op. De koepel is prachtig beschilderd met thema’s die geloof, hoop en liefde uitbeelden. Je kunt met een glazen lift tot bijna boven in de koepel komen. Prachtig om de schilderingen zo van dichtbij te zien. Hier zie je de duif, in het christendom vooral het symbool van de Heilige Geest. Geloof, hoop en liefde komen hier samen. Ik moet maar steeds aan het drama in Noorwegen denken en draag deze foto aan hen op.

'475062' door Fransvdg '475062' door Fransvdg

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Genieten vanuit tram

Fransvdg

Als je net nieuw in een grote stad aankomt is oriënteren de eerst uurtjes vaak even lastig. Voor Wenen heb ik de oplossing: neem tram D! Dan kom je langs heel veel bezienswaardigheden. Het begon voor mij allemaal bij toeval. Ik kwam vanuit Boedapest via Bratislava bij het Südbahnhof aan. Ik kocht daar een 24 Stundenkarte voor het openbaar vervoer voor €5,75 en wilde naar het centrum. Zo belandde ik dus in tram D. Je komt dan eerst langs het Belvedère paleis. Stap daar maar uit want de gratis tuinen zijn werkelijk schitterend. Je kunt de paleizen ook in, Kunstliefhebbers kunnen daar hun hart ophalen. Even verder passeer je de Hochstrahlbrunnen (fontein) en het Russische bevrijdingsmonument op de Schwarzbergplatz. De prachtige Karlskirche is daarvandaan op loopafstand. De volgende bezienswaardigheden worden het fraaie Operagebouw en de Maria Theresienplatz. Vanaf dit plein wandel je in een paar minuten naar de Hofburg, waar ooit Keizer Franz Joseph 68 jaren resideerde. Hij was getrouwd met de beroemde maar ook tragische keizerin Sissi. Het paleizencomplex is beslist de moeite van het bezoeken waard. De Spaanse Rijschool bevindt zich ook in een deel van de Hofburg. Maar we zijn nog lang niet klaar met tram D. Want de volgende halte is het prachtige Parlement, in Oud-Griekse stijl gebouwd met een fraai beeld van Pallas Athene voor de deur. Even verderop bevindt zich het Rathuis. Daarna verlaat je het centrum. Maar blijf nog even zitten tot de halte Spittelau. Want daar staat het gebouw van de Fernwarme Wien. Deze nieuwe en ook ecologisch verantwoorde afvalverbrandcentrale is ontworpen door de beroemde architect Friedensreich Hundertwasser. Zijn bouwstijl is heel verrassend. Je zult er je ogen uitkijken. Ook de sociale woningbouw van voor de Tweede Wereldoorlog bij het Karl Marxhof (verderop langs de route) is de moeite van het bekijken waard. Als je meerijdt tot de eindhalte in Nussdorf aan de Donau kun je daar in een Heurige nog even genieten van beroemde Oostenrijkse culinaire specialiteiten. Je zit dan aan de rand van Wenen vlakbij heuvels met wijnranken. Al met al kun je dus met gemak een hele dag zoet brengen langs de route van tram D. En er valt onderweg heel veel te fotograferen.

'454972' door corriedewinter '454972' door corriedewinter

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

De Stephansdom gloeit

corriedewinter

In december 2011 namen wij Columbus 31 mee naar Wenen. Hoewel we de stad goed kennen, vonden we de favoriete plekken van locals zeer de moeite waard. We bezochten het MUMOK, museum voor moderne kunst, en de Naschmarkt, kasteel Schönbrunn met zijn kerstmarkt en we maakten verrassende concerten mee in de Stephansdom, die prachtig verlicht was. De uitneembare kaart in Columbus vond ik erg handig.

'525226' door JMoerkens '525226' door JMoerkens

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Test je Oog voor...De

JMoerkens

Een absolute must-see tijdens een stedentrip naar Wenen is Schloss Schönbrunn. Dit indrukwekkende paleis is al eeuwenoud, en heeft lange tijd gediend als zomerresidentie voor de Habsburgers. Zijn opvallende gele façade kreeg het pas tussen 1817 en 1819. Het paleis telt maar liefst 1441 kamers, die je niet allemaal mag bekijken. En gelukkig maar. Want de kamers zijn zo uitbundig gedecoreerd, dat het je na een paar kamers al begint te duizelen. Het merendeel is in rococo-stijl ingericht, volledig naar de smaak van onder andere Sissi. Het is mooi om je voor te stellen hoe in deze kamers urenlang haar lange haar (tot op de grond) werd geborsteld. Ik vond dat er in het paleis opvallend goed en levendig werd uitgelegd wat er allemaal te zien was (in de gratis folder en op de informatieborden). Een interessant bezoekje dus. Waarbij je je oog voor detail de kost kunt geven. Omdat de kans groot is dat je dit nu vanuit huis leest (en niet vanuit Schloss Schönbrunn), geef ik je een kans om je oog voor detail te testen. De missie: vind in deze opname de vogel die de strakke symmetrie verstoort. Vind je deze binnen luttele seconden, dan ben je klaar om de pracht en praal van Schönbrunn te gaan bewonderen ;-)

'306168' door Gerrit-Gaspedaal '306168' door Gerrit-Gaspedaal

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Belvédère

Gerrit-Gaspedaal

Een fantastisch stukje Wenen tref je aan net iets ten zuiden van het centrum. Prins Eugeen van Savoye heeft ooit een immens park aan laten leggen om zijn buitenverblijf in te laten bouwen.... of eigenlijk 2 recht tegenover elkaar staande zomerpaleizen, gescheiden door een prachtig aangelegde tuin met waterpartijen en romantische hoekjes. In het Untere Belvedere werd voornamelijk gewoond en in het Obere Belvedere (hier te zien) werden wat officiële plichtplegingen verricht... maar er werd voornamelijk gefeest. De win-win situatie was Eugeen blijkbaar al bekend: zo hou je je woning schoon en kan je toch thuis een feestje bouwen! Tegenwoordig doet het meesterwerk van barokarchitectuur dienst als museum (je vindt er werken van Klimt en Hundertwasser). In de grote balzaal van dit paleis werd in 1955 de onafhankelijkheid van Oostenrijk ondertekend. Vreemd genoeg is de verdeling van Berlijn na WW2 wel bekend maar dat Wenen na de oorlog nog tien jaar bezet en verdeeld is geweest onder de Geallieerden weer niet....

'475074' door Fransvdg '475074' door Fransvdg

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Hundertwasser en Wene

Fransvdg

Voor alle Hundertwasser-fans en ook voor mensen die zijn werk nog niet kennen is dit leuke informatie. Friedrich Stowasser werd in 1928 in Wenen geboren. Na de oorlog (waarin hij 69 familieleden verloor) koos hij voor het pseudoniem Friedensreich Hundertwasser. Hij is vooral bekend geworden als architect van kleurrijke, mens- en milieuvriendelijke gebouwen. Hundertwasser overleed op 71-jarige leeftijd aan boord van de Queen Elizabeth 2 in de Stille Oceaan, ter hoogte van Nieuw-Zeeland, aan een hartaanval. In de jaren '80 werd hij bekend door ecologische architectuur. Toen werden er voor het eerst gebouwen naar zijn ideeën gerealiseerd. Kenmerkend voor Hundertwassers achitectuur is het vrijwel ontbreken van rechte lijnen. Ook het materiaalgebruik is opvallend: veel keramiek in harde kleuren. Vaak zie je een toren(tje), met daarbovenop een meestal goudkleurige ui-vorm op de door hem ontworpen gebouwen. Daarnaast groeien in zijn ontwerpen planten uit de gevel en op het dak. Een ontwerp van Hundertwasser is nooit saai. Sterker nog, al zijn gebouwen zijn uitermate fotogeniek. In Wenen kan ik drie fraaie voorbeelden noemen: de afvalverbrandcentrale in Spittelau die voor een deel van de stadsverwarming zorgt (Je kunt hier met tram D komen - zie ook mijn uitgebreide tip), het Kunsthaus in de Untere Weissgerberstrasse (een museum waar je ook zijn grafische werk en ontwerpen van postzegels en vlaggen kunt bewonderen) en natuurlijk het Hundertwasser - Krawinahaus, op de hoek van de Kegelgasse en de Löwengasse. Deze laatste twee gebouwen zijn op loopafstand van elkaar. Als je tram O richting Praterstern neemt en uitstapt bij de Radetzkyplatz ben je er al snel. Ga dan eerst naar het Kunsthaus, want zo eindig je bij het mooiste pand. Ik kan hier wel proberen een uitgebreide beschrijving te geven van zijn architectuur maar ik verwijs liever naar mijn foto's. Hundertwasser moet je namelijk zien! Als je je via Internet wilt voorbereiden kijk dan op www.kunsthauswien.com of www.hundertwasserhaus.info

'527357' door vulture1960 '527357' door vulture1960

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Mag het licht uit?

vulture1960

We zijn aan de wandel in het mooie Wenen. We lopen langs het Sigmund Freud Museum. Even daar voor zien we dit kunstwerk in dit raam. Ik hou van kleuren. Ondanks dat sta ik gebiologeerd minstens 10 minuten te kijken naar al die lijntjes en figuren, maar ook naar het licht en het lampje. Niet zomaar een lampje, er is over nagedacht! Ook een mooie dieptewerking door de lijnen en curven. Ben niet zo snel onder de indruk. Maar dit kunstwerk houd me bezig! Het is werk van Peter Kogler zie http://www.kogler.net/ Met dank aan Coorrie voor de benaming van de artiest

'526398' door JMoerkens '526398' door JMoerkens

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Het Eigenzinnige...Hu

JMoerkens

Wenen staan bekend om de statige en klassieke gebouwen. Een opvallende uitzondering daarop is de architectuur van de eigenzinnige Friedensreich Hundertwasser. Deze door Gaudi geïnspireerde kunstenaar ontwierp gedurende de vorige eeuw enkele gebouwen die, laten we zeggen, op zijn minst opvallend te noemen zijn. Één van de meest beroemd geworden ontwerpen van zijn hand is het Hundertwasserhaus in Wenen. Een enorm pand met nauwelijks rechte lijnen, een kleurrijke vlakverdeling en veel gebruik van keramiek. Hoewel niet iedereen direct gecharmeerd was van het ontwerp, groeide het al snel uit tot een bezienswaardigheid. Om de bewoners van het pand wat te ontzien, werd aan de overkant ook een klein winkelcentrum gebouwd, eveneens ontworpen door Hundertwasser en minstens net zo markant in bouwstijl. Hier kun je ook kunst kopen die gebaseerd is op de werken van Hundertwasser. Friedensreich Hundertwasser is in 2000 overleden aan een hartstilstand, aan boord van de Queen Elizabeth 2 in de Stille Oceaan. Hij werd 71 jaar.

'303288' door Gerrit-Gaspedaal '303288' door Gerrit-Gaspedaal

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Overtreffende trap

Gerrit-Gaspedaal

We kennen natuurlijk de aftrap, de vrije trap en de doeltrap. Die kunnen (met name de middelste dan) ongekend fraai in schoonheid (voor de liefhebbers) en ongelooflijk maatschappelijk van belang (voor de penningmeesters) zijn. Diezelfde twee karakteristieken zijn (vind ik) van toepassing op een ander soort trap. Behalve wenteltrap, zoldertrap en spiltrap hebben we voor dit bijzonder fraaie met rode traploper uitgevoerde exemplaar een uitstekende uitdrukking: de overtreffende trap... (hier door mij 'betrapt' in het Kursalon concertgebouw in Wenen).

'554019' door vulture1960 '554019' door vulture1960

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Das Hundertwasserhaus

vulture1960

Het huis ligt aan de Kegelgasse 36-38 in Wenen. We wandelden vanuit ons hotel in het Centrum eerst naar het Prater en daarna oa naar dit aparte huis. Hundertwasserhaus is een kleurrijk complex van sociale appartementen dat ontworpen werd door de controversiële Oostenrijkse kunstenaar/architect Friedensreich Hundertwasser, die verantwoordelijk is voor meerdere gelijkaardige fantasierijke gebouwen in Wenen. Net zoals Barcelona's Gaudí eerder had gedaan, reageerde Hundertwasser tegen de conventionele saaie architectuur van zijn tijdsgenoten en wenste hij architectuur die dichter bij de natuur stond, zonder onnatuurlijke rechte lijnen maar met felle kleuren en grillige vormen. Het is gebouwd in 1983.

'455144' door corriedewinter '455144' door corriedewinter

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Kijken met je ogen in

corriedewinter

Paleis Schönbrunn valt binnen de gebaande paden, maar het herbergt vele verrassingen. Denk maar aan de oudste dierentuin van Europa, de uitgestrekte tuinen en bossen daar weer achter. Tijdens wandelingen eten de eekhoorntjes uit je hand. En: ga zeker in de winter, op het grote plein bij de ingang staat een gezellige kerstmarkt. Gerhard is een verzamelaar van blikken speelgoed. Ik herinner me opwindautootjes en een kikker die 'klik' zegt. Gerhard verkoopt ook 'nieuw' blikken speelgoed, maar alleen aan serieuze belangstellenden. Kijken mag, beetpakken alleen op verzoek. Foto maken mag ook, vooruit dan maar, het is bijna kerst. ( Info over Wenen: Columbus 31)

'527296' door vulture1960 '527296' door vulture1960

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Zonsondergang -...Sch

vulture1960

Tip bezel het slot zo laat mogelijk voor sluitingstijd. Geen mensen meer. Ook het park en de botanische tuin (gratis) zijn een bezoekje waard! Onder de naam Schloss Belvedere gaan feitelijk twee oude paleizen schuil. Beiden werden door Johann Lukas von Hildebrandt ontworpen voor de Franse generaal Eugenius van Savoye. Het Untere Belvedere werd ontworpen en gebouwd tussen 1714 en 1716. Ondanks zijn relatief bescheiden formaat kan het zich qua architectuur meten met het Obere Belvedere, dat in 1721- 1722 volgde. De paleizen zijn tegenwoordig musea, waarbij gotiek en barok goed zijn vertegenwoordigd. Vergeet de 19e en 20e eeuw niet, want Schloss Belvedere heeft ook werken van Gustav Klimt. De twee paleizen worden door een immense tuin met elkaar verbonden.

'289313' door starib '289313' door starib

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Ontbijten in Cafe...C

starib

Als je dan in Wenen bent sla dan cafe central niet over. Een fantastisch cafe waar nu veel schrijvers en kunstenaars komen maar vroeger kon je daar Josip Broz Tito, Sigmund Freud, Adolf Hitler, Vladimir Lenin, en Leon Trotsky vinden! Het is een prachtig cafe in het oude beursgebouw. In het weekend moet je er wel op tijd bij zijn of je tafel van te voren reserveren.

'407820' door PleunGroeneveld '407820' door PleunGroeneveld

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Hundertwasserhaus

PleunGroeneveld

In 1983 begon Hundertwasser met de conversie van een sociaal appartementsgebouw in een bizar ogend kleurrijk lappendeken met onregelmatige patronen en vensters met verschillende afmetingen. Toen het twee jaar later voltooid was, veroorzaakte zijn fantasierijke creatie heel wat beroering en architectuur critici catalogeerden het al snel onder de noemer kitch. Desalniettemin werd het Hundertwasserhaus - zoals het al snel bekend werd - een groot succes bij het grote publiek en weldra begon het gebouw bezoekers aan te trekken die naar deze anders zo rustige residentiële wijk afzakten om het gebouw te bekijken.9bron Wikipedya)

'554271' door vulture1960 '554271' door vulture1960

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Kathedraal van de...H

vulture1960

Het is een Russisch-orthodoxe kerk. Het kerkgebouw is een traditionele Russische kerk met vijf koepels. De kerk wordt verdeeld tussen een beneden- en een bovenkerk. De patroonheilige van de bovenkerk is de heilige Nicolaas, de patroonheilige van de benedenkerk is de de heilige grootvorst Alexander Nevski. De kerk werd in de jaren 1893-1899 naar het ontwerp van Grigori Ivanovitsj Kotov door de Italiaanse architect Luigi Giacomelli als kerk voor de in 1872–73 gebouwde ambassade van het keizerrijk Rusland gebouwd. Een groot deel van de bouwkosten (400.000 roebel) werd door een gift van tsaar Alexander III bekostigd. De wijding van de kathedraal vond op 4 april 1899 plaats. Erg mooi om binnen te kijken.

'553462' door vulture1960 '553462' door vulture1960

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Uitzicht en...Stephan

vulture1960

Wenen is een mooie stad voor een stedentriop. Een bruisend centrum met veel mooie panden, zoals kastelen, en een mooie dierentuin en veel kerken. Je kunt de Stephansdom beklimmen. Als dat doet dan is het uitzicht avonds het mooist! Naar alle kanten toe kun je zien hoe mooi de stad is

'536835' door JMoerkens '536835' door JMoerkens

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Gevel-Gekte in Wenen

JMoerkens

Als we het dan tóch over gevels hebben, is de gevel van het Hundertwasserhaus in Wenen toch één van de meest opvallende die ik tot op heden zag. Het architectonisch merkwaardige ontwerp staat in schril contrast met de andere statige gebouwen die de Oostenrijkse hoofdstad rijk is. De kunstenaar Hundertwasser voelde zich geïnspireerd door Gaudi en dat toont zich in de verschillende gebouwen die hij over de hele wereld ontwierp. Het Hundertwasserhaus is daarvan de beroemdste: Een enorm pand met kleurige vlakken, kromme lijnen en veel gebruik van keramiek. Het ontwerp viel niet direct bij de inwoners in de smaak, maar groeide wel snel uit tot een bezienswaardigheid. Om de bewoners van het pand wat te ontzien, werd aan de overkant ook een klein winkelcentrum gebouwd, eveneens ontworpen door Hundertwasser en minstens net zo markant in bouwstijl. Hier kun je ook kunst kopen die gebaseerd is op de werken van Hundertwasser. Alle werken zijn even bont gekleurd, en wat mij betreft een lust voor het oog. Of ik de gevel van het Hundertwasserhaus nu direct móói vind...? Vooral uniek. Apart, zullen we maar zeggen.

'270435' door Gerrit-Gaspedaal '270435' door Gerrit-Gaspedaal

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Friedensreich

Gerrit-Gaspedaal

Wenen - Oostenrijk: Veel keramisch materiaal, verschillende contrastrerende harde kleuren, het ontbreken van rechte lijnen, biologisch geöriënteerd en waanzinnig origineel: het Hundertwasser huis in Wenen. Ligt wat uit het centrum maar zeker de moeite waard om langs te lopen en je te verbazen. Het is gewoon bewoond dus je kan er helaas niet in. Van de architekt/kunsteaar met één van de mooiste (door hemzelf gewijzigde weliswaar) voornamen: Friedensreich Hundertwasser.

'341492' door corriedewinter '341492' door corriedewinter

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Naar het bos geweest

corriedewinter

In het Mumok (museum voor moderne kunst) het grootste in zijn soort in centraal Europa, kwam ik deze dame tegen. Het lijkt alsof ze zo uit dit schilderij van Gerhard Richter is gestapt. Deze Duitse schilder (1932) heeft in uiteenlopende stijlen gewerkt. Het schilderij sluit aan bij het hyperrealisme, waar men veel gebruik maakt van foto’s. Dit realistische schilderij van een park/bos lijkt nog het meest op een onscherpe foto: de contouren zijn wazig en gedeelten in het schilderij zijn uitgewist. Richter: “I like everything that has no style: dictionaries, photographs, nature, myself and my paintings. (Because style is violent, and I am not violent.)” Mooi.. (Zie de laatste Columbus voor meer info over het Mumok in Wenen, een aanrader!)

'462081' door SuonoDesmoquattro '462081' door SuonoDesmoquattro

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Gkleurde huizen aan d

SuonoDesmoquattro

Tijdens een fietstocht van Passau naar Wenen passeren we een z.g.historisch zollamt,direkt gelegen aan de Donau,e.e.a. bedoelt om passerende schepen te kontroleren. De kleurstelling heeft een beetje Italiaanse trekken

'249818' door ruudblok '249818' door ruudblok

OostenrijkWenen

OostenrijkWenen

Het klonk geweldig

ruudblok

In het vroege voorjaar liep ik van het centrum richting hotel om een jas op te halen. Toen hoorde ik een sax, eenmaal dichterbij gekomen zag ik dat het een oude vrouw was die hem bespeelde. Plotseling had ik mijn jas niet meer nodig ik kreeg het er warm van. Natuurlijk kon ik het niet laten om een foto van haar te maken.