Schloß Schönbrunn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Park Schönbrunn

Schloß Schönbrunn,
Oostenrijk


Een van de hoogtepunten van Park Schönbrunn is de Neptunus Fontein (Neptunbrunnen), de meest monumentale fontein in het park. Het werd in 1780 gebouwd door Franz Anton von Zauner, een Oostenrijkse beeldhouwer. De barokke beeldengroep beeldt een mythische scene uit waarin de zeegodin Thetis aan Neptunus vraagt te garanderen dat haar zoon Achilles een veilige doortocht naar Troje zou krijgen.

Verder is het natuurlijk een prachtig gezicht. Een grote poort geflankeerd aan beide zijden door obelisken geeft toegang tot de uitgestrekte binnenplaats die versierd is met grote fonteinen: één ervan toont allegorische figuren die de rivieren Donau, Inn en Ems vertegenwoordigen en de andere toont Transsylvanië, Galicië (in Oost-Europa) en Lodomerië. Recht vooruit staat het hoofdgebouw van het paleis met daarachter de paleistuin. Rechts ligt het hoftheater.

Poorten aan de linker- en rechterkant leiden naar de tuin, van waar je een zicht krijgt op het hele paleiscomplex. Aan de linkerkant, kijkend vanaf de tuin, ligt de Wagenburg (koetsenmuseum), waar de keizerlijke verzameling koetsen, sleden en rijtuigen worden tentoon gesteld. Aan de rechterkant van het paleis ligt de oranjerie, waar planten en bloemen werden ondergebracht tijdens de winterperiode om ze te beschermen tegen de vorst.

Het centrale paleisgebouw is 175 meter breed en heeft een symmetrische barokke gevel. Alle gebouwen zijn beschilderd in een typisch patroon van geel en oker, een combinatie die voor heel wat gebouwen in Oostenrijk werd gekopieerd.