Actief van de Karintische winter genieten image
Lkoedam

Actief van de Karintische winter genieten

Tot rust komen, nieuwe energie opdoen en eindelijk weer sneeuw onder je voeten hebben. Karinthië is bij uitstek een plek voor levensgenieters. Een wintervakantie in de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk betekent namelijk niet 'hoger, sneller of verder'. Hier draait het meer om actief genieten en levensvreugde. Karinthië biedt daarvoor de beste omstandigheden: een afwisselend landschap met bergen, schitterende uitzichten en idyllische meren plus een mild winterklimaat met heel veel zonuren. En omdat Karinthië op het snijpunt van Oostenrijk, Italië en Slovenië ligt, is ook de culinaire invloed van de Alpen-Adria-regio heel goed te merken.



Karinthië is bij uitstek een plek voor levensgenieters. (Foto: Spalder Media)



Beginners, herintreders of uitblinkers – iedereen die in Karinthië wil skiën komt absoluut niets te kort. De circa 30 skigebieden in Karinthië en Osttirol en ruim 800 sneeuwzekere pistekilometers, zorgen voor veel afwisseling. Hoogalpine pistes tussen indrukwekkende drieduizenders, brede, gemoedelijke afdalingen voor gezinnen of buckelpistes en halfpipes zorgen – voor iedereen – voor onvergetelijke avonturen in de sneeuw. Een tip voor echte genieters: skiën met een heerlijk lentezonnetje. De topskipas 'Kärnten-Osttirol-Gold' en de vele regionale skipassen met diverse aantrekkelijke extra's, zijn niet alleen voor gezinnen zeer budgetvriendelijke deuropeners.



In Karinthië zijn ook buiten de pistes heel veel winterse hoogtepunten te beleven.

Terwijl recreatieskiërs, toerskiërs en freeriders genieten van bergavonturen, verkennen langlaufers de mooiste panoramaroutes en schaatsers het winterse landschap met bevroren natuurijsvlaktes. De Weissensee bijvoorbeeld, staat bekend als de grootste natuurlijke ijsvlakte van Europa. Aan te raden voor iedereen die zijn accu weer wil opladen en alles los wil laten: winterwandelingen door het besneeuwde landschap of ritten met paard en wagen. En een sneeuwschoenwandeltocht op de Dobratsch bij volle maan is echt iets voor liefhebbers van sfeervolle avonturen.



In wintersportgebied Bad Kleinkirchheim luidt het motto: "Vanaf de pistes in de thermen". Vanuit het saunalandschap van het Thermal Römerbad sta je binnen een mum van tijd midden in het wintersportplezier. Dit mag je ook echt niet missen: de Kärnten Therme in Villach – vooral de kids genieten hier volop van het avonturenlandschap met grote glijbanen of het meermin-zwemmen. Tip: sauna-avonden bij volle maan.





Vanaf de pistes in de thermen. (Foto: Spalder Media)




Iedereen die ook 's winters in een Karinthisch meer wil plonzen, geniet met volle teugen van de nieuwjaarsduik in Velden aan de Wörthersee maar ook van de verwarmde meerbaden van de hotels aan de Millstätter See, de Wörthersee en de Turracher See. En vergeet vooral niet de Karinthische badhuizen in Millstatt en Pörtschach, waar je ook 's winters kunt genieten van meren-wellness in combinatie met adembenemende uitzichten.



Door de vele evenementen rond tradities en gebruiken, leer je ook het land en zijn inwoners echt kennen. Wil je echt in de stemming komen voor het kerstfeest? Dat kan absoluut tijdens de advent in Karinthië. Vooral de Wörthersee biedt een heel bijzondere sfeer. Met boottocht, drijvende adventskrans en traditionele evenementen. In Velden a/d Wörthersee worden kinderen tot 'engeltjes' opgeleid en in Pörtschach geniet je van een aangename warmte van de vuurhaarden en luister je naar liedjes van plaatselijke koren. De op een hoogte van 920 meter gelegen uitkijktoren Pyramidenkogel biedt kerstsfeer boven de wolken: aan de voet van de uitkijktoren bevindt zich een kerstmarkt met verschillende ambachten en veel muziek. De uitkijktoren biedt een fantastisch, panoramisch uitzicht over het winterse merenlandschap. De hoogstgelegen kerstmarkt is trouwens te vinden op de Petzen in het zuiden van Karinthië – op een hoogte van 1.700 meter. De bezoekers worden rechtstreeks vanaf het dalstation naar de kerstmarkt vervoerd.



De Katschberg biedt dit jaar een nieuwe attractie zonder kitsch en commercie. Het 2,8 kilometer lange kerstpad op een hoogte van circa 1.700 meter bestaat uit verschillende haltes - oftewel gerenoveerde hooischuren die gewijd zijn aan verschillende thema's rond de kerst. Topprioriteit: alles zo oorspronkelijk mogelijk houden. Het pad is een plek van bezinning met verhalen en onderwerpen rond de kerst in Oostenrijk. Met teddyberen-workshop, hutten met ambachten, een hut met muziek, wisselend nevenprogramma, lampions, paard en wagen en nog veel meer.



Op de kerstmarkten in Villach en Klagenfurt aan de Wörthersee vind je veel Karinthische kunstnijverheid. De culinaire verwennerijen en sfeervolle concerten zijn bij iedereen in trek. Kerstschip MS Landskron biedt dit jaar in Villach voor het eerst speciale boottochten aan. Traditionele hoogtepunten zijn onder andere de 'Klöckler' in het Gegendtal, de tewaterlating van de kerstboom en de processie met kerkjes in Bad Eisenkappel in februari. Een bijzonder mooie plek voor bezinning en om het leven van alledag te vergeten, is Kap 4613 aan de Millstätter See, waar het drijvende kerstterras een blikvanger vormt.



Naast traditie, speelt ook de gastronomie een grote rol in Karinthië. In de Karinthische Alpen-Adria-keuken vormt de combinatie van verse, regionale ingrediënten, oude bereidingswijzen en nieuwe interpretaties een smakelijk en verrassend resultaat. Ook de wijnen, most en schnaps worden in Karinthië vaak lokaal gemaakt. Zoals dat ook hoort in een echt authentieke keuken, vormen zowel de verschillende regio's als de loop van de seizoenen, de elementen waaruit het interessante spectrum van de Karinthische keuken bestaat.



Wat je echt niet mag missen zijn de Karinthische kaasnoedels, het Reindling-gebak, de Karinthische meerforel, het Gailtaler spek en een glaasje 'Zirbenschnaps'.



Hoogtepunten uit de evenementenagenda van 2017: 'Schlag das ASS', de langste skiwedstrijd ter wereld (27/28 januari), alternatieve Elfstedentocht aan de Weissensee (24 januari tot 2 februari), de 'Servus Alpenpokal Eisstocktag' voor het hele gezin aan de Weissensee (14/15 januari) of het 'Full Metal Mountain' op het Nassfeld (27 maart tot 2 april).



Wil je meer info lezen over Karinthie in de winter? Klik hier