Karinthië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kasteel Hochosterwitz

Karinthië,
Oostenrijk


Deze burg staat op een 175 meter hoge Dolomiet rots en heeft het unieke kenmerk dat het 14 (!) toegangspoorten heeft en wordt beschouwd als één van Oostenrijks meest indrukwekkende middeleeuwse kastelen.
De rots wordt het eerst genoemd in het jaar 860, en het is vanaf 1571 in het bezit van de Khevenhüllers, die de plicht hebben het onderhoud en behoud ervan op zich te nemen. Tot aan de dag van vandaag hebben ze zich hier steeds aan verbonden gevoeld.
De lokale legende verteld dat het kasteel nooit is overwonnen, en dat aanvallen nooit verder zijn gekomen dan de 4e poort.
De steile weg is 620 meter lang, dus een flinke klim, maar er is ook een lift, al was hij op de dag van ons bezoek niet in gebruik. (en daardoor ook lekker rustig).
Ik raad je aan om deze klim door deze 14 historisch interessante poorten te maken, vanwege het schitterende uitzicht, op de omgeving als op het kasteel.
In het kasteel kan je bovendien genieten van lokale gerechten op de binnenplaats óf, bij slecht weer, binnen in een mooie authentieke kamer van het kasteel.
De dag dat wij er waren was het met vlagen erg mistig,wat een onverwacht mystieke sfeer gaf.