Serfaus

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Fladder-raadsels

Serfaus,
Oostenrijk


Tijdens één van onze hike momenten komen we op ons pad een grote groep blauwe vlindertjes tegen. De prachtige kleine blauwtjes vliegen niet weg als je dichterbij komt. Pas als één van mijn metgezellen met zijn hand langzaam vlak boven de vleugels beweegt, vliegen ze traag even op en strijken al weer snel neer op min of meer dezelfde plaats. Ik heb geprobeerd om op te zoeken waarom er zoveel vlindertjes samen op een kiezelpad zitten en ze dit gedrag vertonen. Ik kom niet verder dan dat na een onweersbui de vlinders mineralen uit de waterplassen zouden lurken, maar hier was geen water te bekennen.... (raadsel 1)

Gelukkig weet ik wel welke vlinder het is; het wikkeblauwtje. Het wikkeblauwtje draagt zijn Duitse naam "Prächtiger Bläuling" met eer: door zijn prachtig lichtblauwe vleugels valt met name het mannetje erg op. Het vrouwtje is bescheiden bruin met een groenblauwe glans. Het wikkeblauwtje komt voor op bloemrijke graslanden met vochtige plekken en beschutting door struweel of bosranden.

Tijdens het bekijken van de vlinders vroegen wij ons af hoe je een groep vlinders noemt: een vlucht (bv een vlucht vogels of bijen), een zwerm (bijen en insecten) of een troep (dieren van hetzelfde soort)? In het Engels wordt er wel gesproken van 'a flock, a kaleidoscope, a swarm or a flutter', maar wat het officiële Nederlandse benaming is...? (Raadsel 2)

Wie het weet mag het mij vertellen!