Zuid Oekraine foto's & tips

'189653' door Fransvdg '189653' door Fransvdg

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

DIKKE DAMES IN DE ZON

Fransvdg

Deze dikke dames genieten heerlijk in het zonnetje op het Krim-schiereiland in de buurt van Jalta. Jarenlang waren zij het proto-type Russische vrouw, maar er is de laatste jaren ook hier veel veranderd.

'185574' door Fransvdg '185574' door Fransvdg

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Gouden koepels

Fransvdg

De Russisch - Orthodoxe kerken hebben vaak prachtige gouden koepels. Dit is een foto van een kerk in Jalta, op het Krim-schiereiland. Het procedé om dit goud op de koepel te krijgen was in het verleden erg ongezond. Heel wat arbeiders zijn aan kwikvergiftiging overleden.

'458860' door Fransvdg '458860' door Fransvdg

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Good bye Lenin!

Fransvdg

De film Good bye, Lenin! is een Duitse tragikomedie uit 2003. Ik heb daar destijds erg van genoten. De film vertelt de lotgevallen van de Oost-Duitse familie Kerner. In 1990 probeert de jonge Alexander zijn socialistische moeder te beschermen tegen emotionele schokken, die dodelijk voor haar zouden kunnen zijn nadat zij is bijgekomen uit een langdurig coma. De grootste schokkende gebeurtenis die hij moet zien te verbergen is het feit dat hun land, de DDR, inmiddels niet meer bestaat. (met dank aan Wikipedia). Deze foto heb ik gemaakt in Jalta (op de Krim). Ik was daar in 2005 en toen stond hij hier nog stevig op zijn sokkel. Intussen is er op de Krim veel gebeurd en ik denk dat er door de russificatie daar geen sprake zal zijn van een good bye......

'258582' door Fransvdg '258582' door Fransvdg

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Zwaluwnest in Jalta

Fransvdg

Vlakbij Jalta vind je het "Zwaluwnest". Dit kasteeltje in neo-gothische stijl dankt zijn naam aan de locatie: op 40 meter hoogte torent het fraai boven een baai van de Zwarte Zee uit. Oorspronkelijk stond er op deze plaats een liefdesnestje van een Russische generaal, maar in 1911 liet de Duitse oliemagnaat baron Steingel hier het huidige gebouw optrekken. Hij had de bedoeling om er een gastenverblijf van te maken, maar al in 1914 deed hij het van de hand. Even diende het als restaurant, tot het in 1927 na een zware aardbeving gesloten moest worden. In 1968 werden de klif en het Zwaluwnest gerestaureerd. Nu fungeert het gebouw als luxe restaurant. (Met dank aan Wikipedia)

'459319' door Fransvdg '459319' door Fransvdg

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Das Boot

Fransvdg

Das Boot is een West-Duitse oorlogsfilm uit 1981 onder regie van Wolfgang Petersen. Die film gaat over de bemanning van een onderzeeboot. Toen ik op De Krim, in de haven van Sebastopol, een rondvaart maakte heb ik daar de Russische Zwarte Zeevloot gezien. Jarenlang was Sebastopol verboden gebied voor toeristen. Toen de Oekraïne zelfstandig werd, hield Rusland recht op een deel van de haven van Sebastopol. De geheimzinnigheid rondom de Zwarte Zeevloot werd opgeheven. Om eerlijk te zijn, ik was niet echt onder de indruk. Veel verouderd materiaal. Er lagen ook onderzeeërs, maar die vond ik niet fotogeniek genoeg om hier te tonen. Het meest opvallende schip op deze foto is het Rode Kruisschip van de Russische marine: Elysée genaamd. Wel bijzonder dat het schip genoemd is naar de Griekse verblijfplaats voor gelukzaligen. Gewonde mariniers zijn volgens mij helemaal niet gelukzalig maar patiënt.

'178625' door Fransvdg '178625' door Fransvdg

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Een mooie kerk in...J

Fransvdg

De gouden koepels van de Russisch Orthodoxe kerken zijn echte blikvangers.

'208238' door Fransvdg '208238' door Fransvdg

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

De Wladimir Basiliek

Fransvdg

Deze prachtige Russisch-Orthodoxe basiliek staat in Sebastopol, vlak bij de Griekse opgravingen van Chersones. Het gebouw is genoemd naar de Heilige Wladimir. In 1988 was er duizend jaar Christendom in Rusland. Dat was voor president Poetin een reden om samen met zijn collega Koetsjma van de Oekraïne deze basiliek te laten restaureren, na jaren van verval in de communistische tijd. De akoestiek in het gebouw is prima. Ik heb er tijdens een eenvoudige bruiloft prachtig horen zingen. Wie meer wil weten over het Krim-schiereiland als vakantiebestemming, verwijs ik graag naar mijn tip.

'269939' door janlodewijks '269939' door janlodewijks

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Verveling

janlodewijks

Op 9 mei wordt jaarlijks de dag van de overwinning op het fascisme in 1945 gevierd. In Sebastopol op de Krim zijn er talrijke militaire parades die voor deze jongens gezeten op antieke motoren duidelijk te lang duren.

'376419' door morealin13 '376419' door morealin13

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Grappig kerkje in...C

morealin13

Toen ik in 2009 in de Oekraine was, hadden we ons verkeken op de tijd. Zou het echt zo lang duren met de trein richting Roemenie vanuit Lviv. Zolang willen we eigenlijk niet stil zitten. Dus last minute een overnachttrein gepakt richting Chernivitsi, op de grens met Roemenie. Je moet wel even zoeken voor dit kerkje en wij kwamen er perongeluk. Maar wat is hij schattig!

'210765' door Fransvdg '210765' door Fransvdg

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Bidden voor de tsaar

Fransvdg

In het Livadiapaleis, iets buiten Jalta, woonden eens de tsaren. Nu de Oekraïne niet meer communistisch geregeerd wordt mogen we weer genieten van hun rijkdom. Naast het paleis staat een kleine Russisch-Orthodoxe kapel. Hier kun je ook nog bidden voor de laatste tsarenfamilie die tijdens de Russische Revolutie in 1917 werd vermoord. Maar je kunt er natuurlijk ook bidden voor iets anders, dat je zelf bezig houdt. Het Livadiapaleis is in de Tweede Wereldoorlog bekend geworden door het Verdrag van Jalta, waar Stalin, Churchill en Roosevelt vredesonderhandelingen hielden. Het paleis is voor mensen die van geschiedenis houden dus echt wel een bezoek waard.

'230888' door Deelsch '230888' door Deelsch

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Hangjongeren en Lenin

Deelsch

Van Amsterdam naar Budapest, van Budapest naar Odessa en dan nog met de bus naar Kherson. Toch nog maar even een wandelingetje maken want zo veel tijd hebben we niet voordat we weer gaan. Kijk verhip, hier kom je Lenin nog gewoon tegen, de normaalste zaak van de wereld....

'235071' door MvanderLit '235071' door MvanderLit

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Een echte Moskvich!

MvanderLit

In Kiev rijden dan wel 100-den Porsche Cayennes en/of Bentley's, maar als je 50 kilometer uit de stad bent dan beland je al snel tussen de paard en wagens of, al heel luxe, een 'wagen' van Russische makelij. Het lomo-effect past erg goed bij het plattelandssfeertje waar we deze auto aantroffen....

'178630' door Fransvdg '178630' door Fransvdg

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Kvass te koop

Fransvdg

Kvass is een populaire dorstlesser hier.

'229798' door Fransvdg '229798' door Fransvdg

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Gedenk de tsaar

Fransvdg

Het Livadiapaleis op het Krim-schiereiland, in de buurt van Yalta, was een van de buitenverblijven voor de laatste Russische tsaren. In het kerkje naast het paleis is nog steeds een gedenkaltaartje voor tsaar Nicolaas II en zijn gezin. Zij werden in 1917 tijdens de Russische Revolutie in Jekaterinenburg vermoord. Op de foto en het icoon zie je de tsaar, zijn vrouw, hun vier dochters en hun zoontje. Ook vandaag de dag komen daar nog mensen om te bidden en iets neer te leggen.

'214423' door Fransvdg '214423' door Fransvdg

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Oud en nieuw

Fransvdg

Ongeveer 400 vC bouwden Griekse handelaren en kolonisten hier de stad Chersones, ongeveer 10km van Sebastopol, aan zee. In de vorige eeuw is de vlakte ontgraven; resten van een forse stadsmuur en plattegronden van huizen zijn weer zichtbaar gemaakt, net als de overblijfselen van een groot Romeins theater. Ooit woonden hier 22.000 mensen, voor die tijd een flinke stad. De Wladimirkerk op de achtergrond is genoemd naar de later heilig verklaarde vorst van het Rijk Kiev, die zich in 988 liet dopen volgens de Byzantijnse rite. Hiermee begon de christianisering van de Oekraine en Rusland. Deze kerk is volledig herbouwd toen de Russisch-Orthodoxe gemeenschap het duizendjarig bestaan van haar geloof vierde. De presidenten Poetin van Rusland en Koetsjma van de Oekraine hebben zich ingespannen om de bouw te realiseren.

'178628' door Fransvdg '178628' door Fransvdg

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Varen over de Zwarte.

Fransvdg

Er is veel belangstelling voor een tochtje langs het Krim schiereiland.

'260899' door melos '260899' door melos

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Crimean Peninsula

melos

Crimean Peninsula. Evening at the Black Sea. In the background is Mount Ayu-Dag (Bear-Mountain). The outlines of the mountains resemble the silhouettes of a bear who drinks water from the sea.

'54433' door Matthieu '54433' door Matthieu

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Nog ouderwets

Matthieu

Deze Oekraïense of Russische mijnheer nam nog geheel "ouderwets" analoge foto's. Hij was ongeveer 15 minuten bezig met 1 foto, tijd genoeg dus voor mij om juist hem vast te leggen. De foto is trouwens genomen in de bergen bij Alustha, nog een aardige klim want tot dan toe was ik alleen polders gewend.

'162609' door Oekrainse '162609' door Oekrainse

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

De Oekraine

Oekrainse

"Zwaluw nest " . Nu is binnen een restaurant. Het was een Paleis -cadeautje .

'473104' door Fransvdg '473104' door Fransvdg

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Geniet van Jalta en..

Fransvdg

Als je eens een heel ander soort zonbestemming wilt dan kan ik je voor 2010 het Krim-schiereiland in de Oekraïne van harte aanbevelen. Via Frankfurt is er een goede vliegverbinding met Simferopol. Als uitvalbasis wil ik graag reclame maken voor de badplaats Jalta. De Zwarte Zee heeft een prima temperatuur en het is er heel zonzeker. De stranden bestaan weliswaar uit kiezelstenen maar je kunt voor een heel schappelijke prijs ligstoelen huren. Er loopt een leuke wandelpromenade langs een flink deel van de kust. Bezoek dan ook de markt en de prachtige Russisch-Orthodoxe kerk in het centrum. Je kunt daar zeer beslist leuke foto's maken. Zelf hadden wij een week met excursies geboekt in het hotel Yalta en daarna een week met half-pension. In deze tijd van recessie is een bijkomend voordeel dat het voor ons geen dure bestemming is. In de excursieweek hebben we onder andere het beroemde tsarenpaleis in Livadija bezocht. Hier hebben Stalin, Churchill en Roosevelt hun beroemde onderhandelingen gehouden om een eind te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Ook uit de tsarentijd is er nog genoeg te zien. Er staan nog verschillende andere prachtige paleizen langs de kust: het prachtige Woronzowpaleis in Alupka (waar Churchill verbleef) en het paleis van tsaar Alexander III in Massandra zijn ook beslist het bezoeken waard. In het achterland kan ik het paleis van de khan in Bakhchisarai aanraden. Daar is nog een echt Oosterse sfeer. Ook Sebastopol, waar jarenlang geen toeristen mochten komen vanwege de belangrijke marinehaven met de Zwarte Zeevloot, spreekt tot de verbeelding. Nu kun je er gewoon met een rondvaartboot langs varen. Bezoek hier beslist ook het prachtige Panoramamuseum met indrukwekkende scènes uit de Krimoorlog en de oude Griekse opgravingen in Chersones. Liefhebbers van een grot kunnen naar de prachtige Mrarmornaja. Natuurlijk hoort een boottocht langs de kust er ook bij. Ga eens kijken bij het idyllische Zwaluwnest (een paleisje dat nu restaurant is) of het leuke plaatsje Gursuf, met houten huizen en herinneringen aan Tsjechov, die hier gewoond heeft. Voor de mensen zonder hoogtevrees is de kabelbaan naar de top van de Aj-Petri (1234 meter hoog) ook een heel leuk reisdoel. Boven heb je een prachtig uitzicht en je kunt er bij meerdere eethuisjes van de smakelijke Tataarse keuken genieten. Kortom voor elk wat wils: bezienswaardigheden te over, veel historie, een prachtige kust, heerlijk zwemwater, zon, smakelijk eten en ook prima wijnen. Dus waar wacht je nog op????

'162576' door Oekrainse '162576' door Oekrainse

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

De Oekraine

Oekrainse

De Oekraine. Krim.