Tsjernobyl foto's & tips

'551822' door erikgriep '551822' door erikgriep

OekraïneTsjernobyl

De verlaten stad...Pr

erikgriep

Misschien wel een van mijn meest indrukwekkende reizen (en bijbehorende foto's). Vanuit Kiev een trip gemaakt naar Tsjerbobyl en de nabijgelegen verlaten stad Pripyat. Voor de ramp noemden ca. 40.000 personen deze stad hun thuis, nu heeft de natuur de stad overgenomen. Tijdens een bezoek aan Tsjernobyl verblijf je niet lang in de 'exclusion zone'. Maar lang genoeg om de gevolgen van de ramp in je op te nemen, met als Pripyat als hoogtepunt (tegelijk ook dieptepunt). Geen spijt van gehad om hier naar toe te gaan.

'510160' door haroldtravel '510160' door haroldtravel

OekraïneTsjernobyl

Mossige kermis

haroldtravel

In de stad Prypyat, die ontruimd werd na de ontploffing van één van de kernreactors van Tsjernobyl, staat nog een kermis in vol ornaat. Een bizar beeld van de stad die duidelijk abrupt werd verlaten.

'528441' door WSoeters '528441' door WSoeters

OekraïneTsjernobyl

Verlaten kermis in...

WSoeters

De botsautos op het stadsplein in Pripyat . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

'500560' door haroldtravel '500560' door haroldtravel

OekraïneTsjernobyl

Pittoresk uitzicht...

haroldtravel

Kort na de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl op 26 april 1986 is arbeidersstad Prypyat ontruimd. Nu vele jaren later is de radio-activiteit dusdanig gedaald dat een kort verblijf in de veiligheidszone, die 30 kilometer om de centrale ligt, zonder grote gezondheidsrisico's mogelijk. Prypyat werd speciaal voor de kerncentrale gebouwd en zou samen met de uitbreiding van de centrales meegroeien. Zo ver is het dus nooit gekomen, eind april 1986 was het ineens afgelopen en werd de stad halsoverkop verlaten. Vanaf een heuse Sovjetflat zien we de groene stad, waar de natuur lekker haar gang heeft kunnen gaan. In de verte staat de ontplofte centrale. De grote koepel is de sarcofaag in aanbouw die over de centrale heen wordt gereden om toekomstige generaties te beschermen tegen de radio-actieve straling. De huidige betonnen sarcofaag is aan vervanging toe.

'528444' door WSoeters '528444' door WSoeters

OekraïneTsjernobyl

NSC in Chernobyl

WSoeters

De new safe confinement die momenteel gebouwd word in Chernobyl. . . . . . . . . . . . . . .

'528442' door WSoeters '528442' door WSoeters

OekraïneTsjernobyl

Donkere wolken boven.

WSoeters

Donkere wolken boven Chernobyl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

'571474' door SKimkes '571474' door SKimkes

OekraïneTsjernobyl

Stilte op de kermis

SKimkes

Een dag naar Tsjernobyl vanuit Kiev is zeker de moeite waard. De vele leegstaande schoolgebouwen, woontorens en kantoren creeren een grimmige sfeer maar de opbloeiende natuur en terugkerende dieren geven het gebied een tweede kans.