Tsjernobyl foto's & tips

'551822' door erikgriep '551822' door erikgriep

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

De verlaten stad...Pr

erikgriep

Misschien wel een van mijn meest indrukwekkende reizen (en bijbehorende foto's). Vanuit Kiev een trip gemaakt naar Tsjerbobyl en de nabijgelegen verlaten stad Pripyat. Voor de ramp noemden ca. 40.000 personen deze stad hun thuis, nu heeft de natuur de stad overgenomen. Tijdens een bezoek aan Tsjernobyl verblijf je niet lang in de 'exclusion zone'. Maar lang genoeg om de gevolgen van de ramp in je op te nemen, met als Pripyat als hoogtepunt (tegelijk ook dieptepunt). Geen spijt van gehad om hier naar toe te gaan.

'510160' door haroldtravel '510160' door haroldtravel

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Mossige kermis

haroldtravel

In de stad Prypyat, die ontruimd werd na de ontploffing van één van de kernreactors van Tsjernobyl, staat nog een kermis in vol ornaat. Een bizar beeld van de stad die duidelijk abrupt werd verlaten.

'528441' door WSoeters '528441' door WSoeters

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Verlaten kermis in...

WSoeters

De botsautos op het stadsplein in Pripyat . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

'500560' door haroldtravel '500560' door haroldtravel

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Pittoresk uitzicht...

haroldtravel

Kort na de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl op 26 april 1986 is arbeidersstad Prypyat ontruimd. Nu vele jaren later is de radio-activiteit dusdanig gedaald dat een kort verblijf in de veiligheidszone, die 30 kilometer om de centrale ligt, zonder grote gezondheidsrisico's mogelijk. Prypyat werd speciaal voor de kerncentrale gebouwd en zou samen met de uitbreiding van de centrales meegroeien. Zo ver is het dus nooit gekomen, eind april 1986 was het ineens afgelopen en werd de stad halsoverkop verlaten. Vanaf een heuse Sovjetflat zien we de groene stad, waar de natuur lekker haar gang heeft kunnen gaan. In de verte staat de ontplofte centrale. De grote koepel is de sarcofaag in aanbouw die over de centrale heen wordt gereden om toekomstige generaties te beschermen tegen de radio-actieve straling. De huidige betonnen sarcofaag is aan vervanging toe.

'528444' door WSoeters '528444' door WSoeters

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

NSC in Chernobyl

WSoeters

De new safe confinement die momenteel gebouwd word in Chernobyl. . . . . . . . . . . . . . .

'528442' door WSoeters '528442' door WSoeters

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Donkere wolken boven.

WSoeters

Donkere wolken boven Chernobyl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

'1095417' door RudolfDraijer '1095417' door RudolfDraijer

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Dagtrip naar...Tsjern

RudolfDraijer

Een verrassingsweekend met vrienden... Een zeer bijzonder moment dat we een dagtrip naar Tsjernobyl vanuit Kiev maken. "Stiekem" de oude sporthal in Pripjat binnen gegaan... Dat stiekem valt wel mee aangezien ik als achterblijver nog een paar andere mensen tegen kwam. Of het allemaal vooropgezet is of niet, de gevolgen van de ramp, de strijd tussen "ons" en "hun" Sovjet Unie bij de gids en het bezoeken van zo een ghost town was het meer dan de moeite waard! (en, als ik het zelf zeg, een mooie foto aan over gehouden)

'1106134' door herman m '1106134' door herman m

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Kerncentrale...Tsjern

herman m

In de kerncentrale van Tsjernobyl vond op 26 april 1986 de ergste kernramp ooit plaats. De stralingsuitstoot was toen 200 keer zoveel als de twee atoombommen die in de Tweede Wereldoorlog op Japan werden gegooid bij elkaar! 30 Mensen stierven direct na het ongeluk, waaronder vele hulpverleners. Op de langere termijn schat de staat Oekraïne dat de ramp 2500 slachtoffers heeft geëist. Sommige vormen van kanker komen sinds de ramp meer dan 20 maal vaker voor dan ervoor. De ramp kwam onder andere door een menselijke fout. Sommige medewerkers van de kerncentrale waren niet goed genoeg opgeleid. Bovendien werden op de dag van de ramp niet alle veiligheidsmaatregelen gevolgd, omdat ze bezig waren met een experiment. Op een gegeven moment begon het door de centrale opgewekte vermogen te stijgen en ontstond er brand in de kern van de reactor. De dagen na het ongeluk poogden honderden mensen het vuur in de centrale te doven. In plaats van water werden grote hoeveelheden vloeibaar stikstof in de reactor gepompt. Helikopters vlogen af en aan en stortten ladingen zand en andere afkoelende en dovende stoffen in de reactorkern. Het toenmalige sovjetregiem maakte het ongeluk pas na twee dagen bekend, gedwongen door wetenschappers in Zweden die enorme hoeveelheden radioactiviteit hadden gemeten. Weken na de ramp was de radioactiviteit in Schotland zelfs meer dan 10.000 keer hoger dan wat toegestaan was. Ook in Nederland waren de gevolgen merkbaar. Metingen lieten hoge waarden zien en men werd opgeroepen voorlopig geen verse groente meer te eten. De reactor in Tsjernobyl is een week na de ramp omgeven met een laag dik beton. Deze laag is nadien gaan scheuren. Hierdoor kon regenwater door het beton binnendringen met alle risico's voor grondwater en voedselketen. Later bouwde men een groter, meer definitief omhulsel. Dit 150 meter lange, 257 meter brede en 105 meter hoge bouwwerk in de vorm van een grote betonnen boog werd op enkele honderden meters van de reactor gebouwd en is in november 2016 via een rolsysteem over de centrale geschoven. Deze foto van de verwoeste centrale is genomen in juni 2016, dus enkele maanden voordat het gevaarte definitief aan het zicht is onttrokken door middel van de betonnen boog.

'1082883' door vvakkerveeken '1082883' door vvakkerveeken

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Unieke urbex...fotogr

vvakkerveeken

Met Starling reizen een once in a lifetime trip voor urbex-fotografen naar Tsjernobyl. Op 26 april 1986 loopt het grondig mis in Reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. Een dag later worden de 50.000 inwoners van het stadje Pripjat, dat op 4 km van de centrale ligt, geëvacueerd. In enkele uren tijd moeten mensen er hun volledige hebben en houden achterlaten om nooit meer terug te keren. Intussen ligt de stad er al 30 jaar volledig verlaten bij … Lege schoolbankjes, een langzaam vervallend zwembad, cinemastoeltjes waarin mensen ooit onbezorgd naar de film keken, compleet verlaten flatgebouwen, scholen, ziekenhuizen en crèches … we zien ze allemaal door onze eigen fotolens in Tsjernobyl en het naburige spookstadje Pripjat.

'1095490' door erwgro '1095490' door erwgro

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Bedtijd

erwgro

Al een tijdje bedtijd... en al 33 jaar stil op deze slaapzaal van een achtergelaten kinderopvang in Tsjernobyl's Exclusion Zone. Confronterend uitzicht wanneer je je hoofd om de deuropening steekt en je bedenkt dat tijdens de evacuatie ook hier de kids werden gewekt om hier vervolgens nooit meer terug te keren...

'1095912' door erwgro '1095912' door erwgro

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Geen gymles sinds...1

erwgro

Vergane glorie, ik houd ervan. Het gonst van levendigheid ook al is het ernstig stil, het onderwerp prikkelt je fantasie: stel je voor hoe in deze gymzaal competities werden gehouden, wedstrijden werden gewonnen en verloren... echter sinds 1986 van de één op de andere dag niet meer. Kernreactor nummer 4 ontplofte, een groot gebied waaronder deze gymzaal werden onleefbaar en raakt meer en meer in verval...

'1082886' door vvakkerveeken '1082886' door vvakkerveeken

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Ontmoet de bewoners..

vvakkerveeken

Op 26 april 1986 loopt het grondig mis in Reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. Een dag later worden de 50.000 inwoners van het stadje Pripjat, dat op 4 km van de centrale ligt, geëvacueerd. In enkele uren tijd moeten mensen er hun volledige hebben en houden achterlaten om nooit meer terug te keren. Wie terugkeerde, moest de vruchtbare leeftijd voorbij zijn, zodat er geen risico zou zijn op de geboorte van kinderen met afwijkingen als gevolg van de straling. En zo keerden enkele duizenden vijftigplussers terug naar de dorpen in de omgeving van Tsjernobyl die zo goed en zo kwaad als dat ging hun dagelijks leven hervatten. Vrijwel zonder winkels. Ze leven van wat het land oplevert, water uit een put, geen riolering en elektriciteit, stoken hun illegale wodka in een schuurtje en betrekken brood en vlees van een bestelwagentje dat elke week langskomt. Bij alle bezoeken krijg je meteen een drankje aangeboden, willen ze graag hun verhaal vertellen en laten ze met trots hun huis en land zien. We ontmoeten veel alleenstaande vrouwen op leeftijd. Ook op 86-jarige leeftijd staan ze hot te hakken voor de winter, anders overleef je het niet. Zo gastvrij word je op weinig plekken ontvangen!

'1095433' door erwgro '1095433' door erwgro

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Spookachtige stilte

erwgro

Het ooit zo levendige centrale plein van Pripyat ligt er al 33 jaar verlaten bij. Van de één op andere dag werden hiervandaan 50000 inwoners geëvacueerd vanwege de verwoestende kernramp in de nabijgelegen kerncentrale; Chernobyl NPP. Reactor nr 4 ontploft waardoor Pripyat voorgoed onbewoonbaar raakt vanwege straling. Vandaag de dag is deze straling vergelijkbaar met 'normaal'. Echter verschilt dit per gebied/object en is er sowieso overal radioactief stof aanwezig in de grond, wat per jaar weer een beetje dieper 'zinkt' ... Fascinerende geschiedenis en eindelijk heb ik dit gebied eens zelf mogen bezoeken èn fotograferen;-)

'835027' door laidbackfool '835027' door laidbackfool

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Gasmaskers in...Chern

laidbackfool

Al jaren stond het op mijn bucketlist! Chernobyl de plek waar de grootste nucleaire ramp in de wereld geschiedenis heeft plaatsgevonden. Is het er veilig? En wat heeft zich daar precies afgespeeld? In deze kamer is er heel veel afgespeeld. Alle kinderen vanaf 7 jaar moesten verplicht tijdens de Sovjettijd een gasmasker bij zich dragen. Ze kregen zelf 1 uur per week les, hoe zet je hem op en wat doe je als je hem echt nodig hebt. Dit gebeurde in dit klaslokaal. Het gaf bij mijzelf een soort van kortsluiting! De sovjets waren bang voor chemische wapens van het westen, maar werden getroffen van binnenuit door menselijke fouten. Toen de kernreactor ontplofte hadden de gasmaskers geen enkele nut. Straling gaat daar dwars doorheen! Misschien hadden ze daar ook voorzorg maatregelingen voor moeten nemen...

'1095482' door erwgro '1095482' door erwgro

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Radioactieve bumper..

erwgro

In het centrum van het verlaten Prypyat -dus binnen de Exclusion Zone- ligt het amusement park, weinig amusement tot nog toe en ook nooit geweest aangezien het in 86 misging bij reactor nr4, juist een paar dagen voor de opening van dit park... Nu kun je terug voor een ander soort amusement, urbex fotografie, en goed ook!

'1095431' door erwgro '1095431' door erwgro

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Zalissya, exclusion..

erwgro

Een van de vele in 1986 geëvacueerde dorpen binnen Tsjernobyl' s Exclusion Zone, Zalissya. Naar het schijnt woont hier nog precies één teruggekeerd persoon. Alle huizen bevinden zich tussen inmiddels dichte bebossing, en overal vind je sporen terug van menselijke aanwezigheid zoals bedframes, Russische magazines, keukengerei maar ook deze uitgeklede Lada... Spookachtig mooi.

'1096416' door erwgro '1096416' door erwgro

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Atomic

erwgro

Deze verlaten kermisattractie in Pripyat, zo'n 3km vanaf de chernobyl kerncentrale is feitelijk splinternieuw, nooit gebruikt. 4 dagen voor de feestelijke opening ging het mis met reactor nr4 waardoor Pripyat en dus deze botswagens voor altijd gecontamineerd zijn geraakt door nucleaire fall out. 1 van de meest fascinerende gebieden ooit door mezelf bezocht en gefotografeerd, wetende dat dit er al ruim 33 jaar zo bijstaat en weer zal worden opgenomen door de natuur. Deze compo in zwart wit geeft Pripyat's zwarte geschiedenis extra nadruk...

'571474' door SKimkes '571474' door SKimkes

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Stilte op de kermis

SKimkes

Een dag naar Tsjernobyl vanuit Kiev is zeker de moeite waard. De vele leegstaande schoolgebouwen, woontorens en kantoren creeren een grimmige sfeer maar de opbloeiende natuur en terugkerende dieren geven het gebied een tweede kans.