Kiev

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

15.000 paaseieren

Kiev,
Oekraïne


Heb wel een kwartier lang ademloos en met open mond gekeken naar het waanzinnige kunstwerk ‘Look into Eternity’ in de Sophia kathedraal in Kiev. De Oekraïense kunstenares Oksana Mas (Odessa 1969) deed er in 2010 negen maanden over om dit bijzondere mozaïek van zeven bij zeven meter te realiseren.

Wat je ziet is de bovenste helft van het gezicht van de maagd Maria, dat is samengesteld uit 15.000 met de hand beschilderde - en dus unieke - (houten) paaseieren. Samen met zo’n zeventig ‘helpers’, waaronder collega-kunstenaars, amateurs en zelfs kinderen, schilderde Oksana de eieren met symbolische motieven. Daarna werden de eieren op goud gekleurde panelen aangebracht, waardoor het lijkt alsof ze ‘zweven’. De panelen zijn aan een muur bevestigd. Op de vloer heeft ze een plateau van grote zwart glimmende marmeren tegels aangebracht. Door de weerspiegeling van het gezicht van Maria wordt een fantastisch ruimtelijk effect gecreëerd. De complete installatie weegt maar liefst ruim 2.500 kilo.

‘Look into Eternity’ heeft een permanente plaats gekregen in een van de mooiste kathedralen van Kiev. De Sophia is al een hoogtepunt op zich. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Vergaap je eerst aan het kleurrijke en decoratieve interieur, ga dan de trap bij de ingang op. Je komt dan op een soort entresol en helemaal achteraan bevindt zich het mozaïek.