Kiev

'503118' door Bowral '503118' door Bowral

OekraïneKiev

OekraïneKiev

15.000 paaseieren

Bowral

Heb wel een kwartier lang ademloos en met open mond gekeken naar het waanzinnige kunstwerk ‘Look into Eternity’ in de Sophia kathedraal in Kiev. De Oekraïense kunstenares Oksana Mas (Odessa 1969) deed er in 2010 negen maanden over om dit bijzondere mozaïek van zeven bij zeven meter te realiseren. Wat je ziet is de bovenste helft van het gezicht van de maagd Maria, dat is samengesteld uit 15.000 met de hand beschilderde - en dus unieke - (houten) paaseieren. Samen met zo’n zeventig ‘helpers’, waaronder collega-kunstenaars, amateurs en zelfs kinderen, schilderde Oksana de eieren met symbolische motieven. Daarna werden de eieren op goud gekleurde panelen aangebracht, waardoor het lijkt alsof ze ‘zweven’. De panelen zijn aan een muur bevestigd. Op de vloer heeft ze een plateau van grote zwart glimmende marmeren tegels aangebracht. Door de weerspiegeling van het gezicht van Maria wordt een fantastisch ruimtelijk effect gecreëerd. De complete installatie weegt maar liefst ruim 2.500 kilo. ‘Look into Eternity’ heeft een permanente plaats gekregen in een van de mooiste kathedralen van Kiev. De Sophia is al een hoogtepunt op zich. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Vergaap je eerst aan het kleurrijke en decoratieve interieur, ga dan de trap bij de ingang op. Je komt dan op een soort entresol en helemaal achteraan bevindt zich het mozaïek.

'161020' door pdanielse '161020' door pdanielse

OekraïneKiev

OekraïneKiev

PECHERSK LAVRA (holen

pdanielse

Het oude holen klooster is eeuwen lang aangepast en uitgebreid. Oorspronkelijk alleen gangen in de heuvels gehouwen, maar steeds verder erbij gebouwd. Dit is een gedeelte van de bovenzijde van de Dormition Cathedral. De adembenemende schoonheid verraad de rijkdom van het geloof. Dit in schril contrast van het verhaal van Tjernobyl van Herman en de TIP>.

'246021' door MvanderLit '246021' door MvanderLit

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Open lucht...sportsch

MvanderLit

In Hydropark vind je een openlucht 'sportschool' waar, i.t.t. de onbetaalbare luxe fitnesscentra in de stad zelf, voor niets gebruik gemaakt kan worden van de apparatuur. De apparaten zijn gemaakt van metaal, oude spoorwegonderdelen, moeren en bouten.

'457030' door agrotewal '457030' door agrotewal

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Bloemenverkoop en mee

agrotewal

Op straat lopen en veel foto's maken. Ik ga het steeds leuker vinden. Vooral als er aparte dingen te zien zijn. Niet alleen de zonnebloemenverkoopster trok mijn aandacht, maar ook gewoon kleding passen op straat moet kunnen.

'553390' door agrotewal '553390' door agrotewal

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Moeder moederland

agrotewal

Dit grote standbeeld hoort tot de 10 grootste ter wereld. De naam is Mother of the Motherland en staat in de Oekraïense hoofdstaf Kiev. Het statische roestvrijstalen standbeeld werd in 1981 onthuld en het is ontworpen door Yevgeny Vuchetich. Mother of the Motherland maakt onderdeel uit van het Nationaal Museum van de Geschiedenis van de Grote Patriottische Oorlog. Het 62 meter hoge moederfiguur draagt een omhoog geheven zwaard en schild. Je kunt goed zien hoe groot het beeld is door het piepkleine vliegtuigje wat er langs vliegt.

'451472' door agrotewal '451472' door agrotewal

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Bandura...muziekinstr

agrotewal

Volgens mij speelt deze apart uitziende man op een Bandura een Oekrains snaarinstrument. Deze man staat ook in boekjes van Kiev afgebeeld en hoort dus echt bij het straatbeeld. De muziek vond ik niet echt bijzonder. De man natuurlijk wel.

'161641' door pdanielse '161641' door pdanielse

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Koor juffrouw

pdanielse

(SVP Openen) De folklore in Kiev komt mooi tot uitdrukking als we een koor horen zingen in een park. In originele kleding worden we onthaald op mooie liederen. (Heb Herman tegen moeten houden om mee te doen......er zijn er al voor minder het land uitgezet...)

'160817' door pdanielse '160817' door pdanielse

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Stoicijns

pdanielse

Deze stoicijns kijkende man stond op z'n gemak naar een koor in een park te luisteren. En hoewel ik helemaal geen portretfotograaf ben, maar wel aangestoken door de mooie portrretten op de RR-site, ben ik erg nieuwsgierig hoe jullie deze beoordelen! Gaarne vooral commentaar.....

'305951' door herman m '305951' door herman m

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Tsjernobyl

herman m

Velen zullen bij de huidige situatie rond de Japanse kerncentrale terugdenken aan eind april 1986, toen de grootste kernramp tot dusver ooit plaatsvond, in Tsjernobyl. Het ongeluk in de Fukushima I valt nu in de op een na hoogste categorie op de internationale schaal voor nucleaire incidenten (INES). De INES-schaal kent 7 categorieën. Het enige ongeval dat tot dusver in de hoogste categorie viel en daarmee officieel als “grote ramp” te boek staat, is dat in Tsjernobyl. Deze regio is zwaar radioactief besmet geraakt. Het stralingsniveau daar is nog steeds schadelijk, mensen worden er nog altijd ziek van en voedsel moet worden gecontroleerd. Schattingen van het aantal doden lopen uiteen van 10.000 tot 200.000. Het gebied zou nog zo’n 300 jaar besmet kunnen blijven. Aan de ramp is in Kiev een apart museum gewijd. Deze foto heb ik in 2009 gemaakt in dat museum. Je ziet drie dummy’s van hulpverleners in beschermende kleding uit die tijd. Op de achtergrond zie je een fotocollage van kinderen, waarvan er vele tijdens en na de ramp zijn omgekomen. Een trieste aanblik.

'311636' door jeannette '311636' door jeannette

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Michael kerk

jeannette

De Michael kerk staat in het centrum van Kiev. Het terrein van de kerk dat tevens een klooster herbergt is geheel gerestaureerd na de onafhankelijkheid van Rusland in 1991

'161695' door herman m '161695' door herman m

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Genieten

herman m

Deze vrouw genoot zichtbaar van het gezang van een koor in een stadspark in Kiev, waar Peter eerder deze dag de aandacht op vestigde bij zijn foto van een van de zangeressen in prachtige traditionele kledij. Deze foto met blije gezichtsuitdrukking staat in schril contrast met de eerder door mij geplaatste foto met als titel “ongelukkig?”.

'161018' door herman m '161018' door herman m

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Tsjernobyl

herman m

Deze foto is genomen van een portret in het Tsjernobylmuseum. De Oekraïne zal voor altijd verbonden blijven met de nucleaire ramp in Tsjernobyl, een plaatsje ten noorden van Kiev. In het Tsjernobylmuseum, dat als blijvende herinnering aan deze ramp is ingericht in de oude wijk Podil in Kiev, wordt duidelijk wat voor een vreselijke ramp de Oekraine (toen nog als onderdeel van de Sovjet-Unie) heeft getroffen. In de vroege ochtend van 26 april 1986 vond in reactor nummer 4 van de kerncentrale Tsjernobyl een explosie plaats. Het duizend ton zware dak van de reactor werd weggeblazen. Als gevolg van de ramp kwam vijfhonderd keer zoveel straling vrij als bij de atoombom op Hiroshima. Radioactieve stoffen werden hoog de atmosfeer in geblazen en verspreidden zich in de richting van noord- en west-Europa. In Nederland moesten de koeien op stal blijven en mocht zes dagen geen bladgroente worden verkocht.

'416288' door agrotewal '416288' door agrotewal

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Heftig

agrotewal

Al weken is Kiev in het nieuws, gaat het de Westerse koers kiezen of gaat het toch bezwijken onder de druk die vanuit Rusland wordt opgevoerd. Voor mij blijft het een droombestemming voor een stedentrip.

'332464' door jeannette '332464' door jeannette

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Het Lavra klooster

jeannette

Vandaag heb ik eindelijk mijn blog over Kiev op kunnen schrijven. We waren er met Pasen en dat was toch wel een heel speciale periode in het Russisch orthodoxe Kiev.

'306342' door herman m '306342' door herman m

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Gaudi van Kiev

herman m

Het Huis met de Chimaera’s is een van de vreemdste huizen van Kiev. Het werd in 1902 gebouwd door architect Vladislav Gordetsky, de ‘Gaudí van Kiev’. Die architect ontwierp ook het National Kunstmuseum van Oekraïne. Het gebouw in art nouveau-stijl ontleent zijn naam aan de vele chimaeradecoraties die het sieren. Die versieringen stellen exotische dieren, mythische figuren en jachtscènes voor, zoals meerminnen, kikkers, nijlpaarden en zinkende schepen. Vandaag de dag huisvest het gebouw de presidentiële kantoren.

'456865' door agrotewal '456865' door agrotewal

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Muziek school

agrotewal

In een stad als Kiev zijn genoeg mooie gebouwen te zien. Lopend door de stad maakt mijn camera overuren. Dit is een muziek school.

'456750' door agrotewal '456750' door agrotewal

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Dierenliefde II

agrotewal

Dierenliefde is dat wel of niet het geval bij deze foto?? Ze draagt een minuscuul hondje, waarschijnlijk zal hij veel liever zelf op straat lopen. Ook wel grappig om te zien, is dat deze hond absoluut niet op zijn baasje lijkt.

'425645' door agrotewal '425645' door agrotewal

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Noodtoestand

agrotewal

In Kiev heerst op dit moment de noodtoestand, vele tientallen doden zijn er vandaag gevallen en het leed is nog niet geleden. Dit schilderachtige plaatje is ook het ?????? ???????????? maar dan twee jaar geleden toen er nog vrede was in dit prachtige land.

'454404' door agrotewal '454404' door agrotewal

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Klooster in Kiev

agrotewal

Het Sint-Michielsklooster in Kiev is een klooster in Kiev, gewijd aan de aartsengel Michaël. Het bevindt zich op een rots aan de westelijke oever van de Dnjepr. De belangrijkste gebouwen in het klooster zijn de kathedraal en de klokkentoren. Zij werden in de jaren dertig door de Sovjets afgebroken en na de onafhankelijkheid van Oekraïne heropgebouwd. (Wikipedia)

'428245' door herman m '428245' door herman m

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Pechersk Lavra

herman m

Een hoogtepunt van Kiev is de Pechersk Lavra, gelegen op de heuvelachtige rechteroever van de Dnjepr rivier. Dit complex, waarvan op de foto een gedeelte is te zien, bevat tal van architectonische monumenten in de vorm van klokkentorens, kathedralen, ondergrondse gangenstelsels en fortificatiemuren. De eerste gebouwen op het complex dateren uit de 11de eeuw en waren oorspronkelijk als klooster gesticht. Later werd er een kathedraal aan toegevoegd, waaraan Griekse en Russische architecten en heel wat icoonschilders meehielpen. Het klooster was een belangrijk spiritueel, sociaal, cultureel en educatief centrum dat tot ver over de landsgrenzen bekend was. Langzaam maar zeker werd het complex het grootste klooster op Russisch grondgebied. Tijdens de oktoberrevolutie van 1917 werd het domein genationaliseerd en heel wat monniken werden gevangen genomen of vermoord. In de loop van de Tweede Wereldoorlog werden vele gebouwen zwaar beschadigd. Later is het meeste weer in oude luister hersteld. De plek is nog steeds een heilige plaats dat dienst doet als pelgrimsoord voor orthodoxe christenen van heinde en verre.

'354148' door jeannette '354148' door jeannette

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Paaseieren

jeannette

Vorig jaar was ik met het Russisch orthodox Pasen in Kiev. In de Sofia kathedraal was een tentoonstelling met o.a. een madonna gemaakt van paaseieren (deze foto plaatste ik vorig jaar). Deze foto is een detail van de eieren, die overigens ook als souvenier in Kiev te koop zijn

'359602' door agrotewal '359602' door agrotewal

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Volkskunst

agrotewal

In Kiev kom je veel geschilderde eieren tegen. De traditie van deze zogenaamde pysanky is al eeuwen oud. 6000 jaar geleden leefde er een volk de Trypillianers in de Oekraine deze mensen hadden de pysanky ook al. Er zijn in de omgeving van Kiev bij opgravingen overblijfselen gevonden. Voor het Christendom stonden de eieren symbool voor hoop, geluk en bescherming. Tegenwoordig worden vooral rond Pasen veel van deze eieren beschilderd. Ze worden weggeven als teken van vriendschap en om mensen het goede te wensen. In heel Kiev zie je deze eieren soms meters hoog of zoals op deze foto te zien is allemaal kleine eieren bij elkaar die dan een groot ei vormen. Het is nu een veel verkocht souvenier.

'303859' door herman m '303859' door herman m

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Khreschatyl Park

herman m

Vanaf het hooggelegen Khreschatyl Park, vlakbij het Waterinformatiecentrum, heb je een mooi overzicht over de Oekraïense hoofdstad Kiev met haar bewogen geschiedenis. Kiev ontstond aan de rivier de Dnjepr, op de handelsroute tussen Scandinavië en Constantinopel. De stad beleefde haar bloeitijd tussen 882 en 1169. Uit die periode dateren de belangrijkste monumenten in de stad, de Sint-Sofiakathedraal en het holenklooster. In 1240 werd Kiev, dat met zijn ruim 30.000 inwoners toen een van de grootste steden van Europa was, door de Mongolen verwoest. De volgende zes eeuwen was Kiev niet meer dan een provinciestad in het Pools-Litouwse Gemenebest en het Russische Rijk. In de 19e eeuw begon de stad weer te groeien. In de verwarde situatie na de Eerste Wereldoorlog werd Kiev herhaaldelijk veroverd door de verschillende strijdende partijen: o.a. door Oekraïense nationalisten en bolsjewieken. De uiteindelijke overwinning van deze laatsten had tot gevolg dat Kiev en Oekraïne voor ongeveer 70 jaar een deel van de Sovjet-Unie zouden worden (tot deze in 1991 opgeheven werd). In november/december 2004 was Kiev het toneel van felle protestdemonstraties van aanhangers van Viktor Joesjtsjenko tegen de vervalsing van de verkiezingsuitslag door aanhangers van Viktor Janoekovytsj. Deze periode staat bekend als de Oranjerevolutie.

'229800' door MvanderLit '229800' door MvanderLit

OekraïneKiev

OekraïneKiev

St. Sofia Kathedraal

MvanderLit

Deze kathedraal uit de 11de eeuw is mijn absolute favoriet in Kiev. De Sofia kathedraal is vooral beroemd om de schitterende fresco’s en mozaïeken. Midden in de kerk is een enorm mozaïek te zien van een biddende Maria. Zolang dit mozaïek bestaat zal Kiev bestaan, zo is de overtuiging. De kerk staat op de World Heritage lijst en is meer een museum dan gebedshuis. Vanaf de naast de kerk gelegen beltoren heb je een prachtig uitzicht op de stad... en op de kerk zelf.... (beter groot bekijken).