Kiev

Kiev, I'll be back!

Joanna was hier op 2017-05-27 Gepost op: 2017-06-08 9 reacties.
Voor alles is een eerste keer. Dus ook een eerste keer in Kiev. Ik had er van gehoord, maar wist er weinig, om niet te zeggen niets, van. Ja, je kon vanuit Kiev naar Tjernobyl, die stralende plaats, maar verder? Geen idee. Een paar jaar geleden stond hij op een mooie zomerdag op m’n rooster: Kiev. Ik had inmiddels wat foto’s van anderen gezien, en mijn nieuwsgierigheid was gewekt. En wat vond ik het heerlijk even door deze prachtige stad te lopen, met zijn mooie kerken, grote pleinen en leuke straatjes. Ik nam me voor deze stad aan te raden als iemand op zoek was naar een originele stedentrip binnen Europa. Maar toen kwam er onrust in het land, De Krim, MH17…..een aanrader was het niet meer. Mijn tweede bezoekje was in de winter. Het was Valentijnsdag. In het oosten van het land werd er gevochten en kwamen raketten neer. In de hoofdstad zaten de restaurantjes vol met geliefden. Twee werelden in een land. Vorige week was ik er weer. Het songfestival achter de rug, business as usual. Nu stond een bezoekje aan het Holenklooster, ‘Pechersk Lavra’, op mijn verlanglijstje. Op de heuvelachtige oever van de Dnjepr bevindt zich een indrukwekkend complex met gouden koepels en een ondergronds gangenstelsel. De eerste gebouwen dateren uit de 11e eeuw. Een gids neemt ons mee ‘underground’. We dragen een schort en hoofddoek. We zullen immers heilige grond betreden. Een kaarsje in de hand is ons licht in het donker. We zien kleine prachtig versierde gebedsruimtes en mummies van heiligen. Oude dames brengen een groet. Monniken met ingevallen ogen en lange baarden houden een oogje in het zeil. Ik ben blij dat ik hier niet alleen loop…. Weer in de bovenwereld mijmeren we onder het gezang in een kerk, verwonderen we ons over de pracht en praal in de kathedraal en genieten we van het uitzicht vanaf de klokkentoren. Terug in het centrum eten we een hapje in één van de restaurants van de ‘Andreyevski Uzviz’, het oudste straatje van Kiev. Als afsluiting neem ik nog een kijkje op het dak van het hotel. De zon gaat onder en het uitzicht is prachtig. Ik hoor en zie op een plein verderop muziek en besluit nog even die kant op te gaan. Het is inmiddels 20 uur en mijn wekker staat op 2 uur…. Op het plein staat een groot podium waar het Oekraïns symphonie orkest klassiek en pop ten gehore brengt. De sfeer is gemoedelijk en ik geniet. Op de achtergrond glimt de prachtige Sophia kathedraal. Weer bij het hotel is het zo goed als donker en is het klooster van St Michael op het Mykhailivska plein sprookjesachtig verlicht. Ooooo wat is het mooi! Wat jammer dat ik niet meer tijd in deze stad heb. Er valt nog zoveel te ontdekken! Ik vermaan mezelf dat ik nu toch echt naar mijn kamer moet en val als een blok in slaap. Maar Kiev, I’ll be back!
0
9

Foto's bij dit blog

monniken in het Lavra
prachtige klanken komen uit deze kerk
pracht en praal in de kathedraal
uitzicht vanaf de klokkentoren in de Lavra
uitzicht vanaf het hoteldak
music maestro!
sprookjesachtig mooie St Michaels
straatbeeld
Alle blogs van Joanna
 

9 reactie(s) bij "Kiev, I'll be back! "

 • profile image comment

  ik vind het ook een hele mooie stad!

  Door jeannette • geplaatst op 2017-10-15 18:15:37
 • profile image comment

  Wat een mooie aanbevelingsblog voor Kiev, ik krijg zin om op t vliegtuig te stappen, wie weet kom ik er nog eens!

  Door karinm • geplaatst op 2017-06-10 07:14:11
 • profile image comment

  Als je jouw verhaal leest, wil je er wel naar toe. Misschien gebeurt dat ook nog wel eens. Mooi verhaal!

  Door neretslok • geplaatst op 2017-06-09 11:54:57
 • profile image comment

  Mooi beschreven en zo een goede aanbeveling voor een trip naar Kiev. Mooie foto's ook.

  Door Willemien • geplaatst op 2017-06-09 11:20:49
 • profile image comment

  Leuk verslag om te lezen, moet er toch ook maar eens een keertje naar toe.

  Door aticketto • geplaatst op 2017-06-08 22:39:32
 • profile image comment

  Wat een verschil met drie jaar geleden, zeker de foto's. We waren er vlak na het ongeluk en de opstanden waren overal in de stad goed zichtbaar. Verder onderschrijf ik alles wat je vertelt, een geweldige stad die een bezoek meer dan waard is. Mooie lekker leesbare blog

  Door agrotewal • geplaatst op 2017-06-08 19:43:27
 • profile image comment

  Geweldig. Hier wil ik heen!

  Door Dianadm • geplaatst op 2017-06-08 19:32:32
 • profile image comment

  Zo te lezen ben je aardig verslaafd geraakt, aan deze mooie stad!! Je verhaal en foto's nodigen uit om er zelf een keer te gaan kijken!

  Door sgtravel • geplaatst op 2017-06-08 19:22:31
 • profile image comment

  Heerlijke beschrijving. Hier wil ik naartoe.

  Door corriedewinter • geplaatst op 2017-06-08 18:49:15

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.