Kiev

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sint-Sofiakathedraal, in Kiev

Kiev,
Oekraïne


De Sint-Sofiakathedraal is een van de meest bekende Oekraïense monumenten op de Werelderfgoedlijst. De naam van de kerk komt van de Hagia Sophia in Constantinopel. Zij werd opgetrokken in de 11e eeuw en was de begraafplaats van de heersers van het Kievse Rijk.

Na de plundering door de Mongolen in 1240 bleef de kerk in verval tot zij in 1633 werd ingenomen door de metropoliet van Kiev.
Onder het antireligieuze beleid (bolsjewisme) van de Sovjet-Unie wilde men de kathedraal laten afbreken, maar na protest van historici werd zij geconfisqueerd en omgevormd in een museum voor architectuur en geschiedenis.

Sinds de jaren 80 wilde de overheid de kerk teruggeven aan de Russisch-orthodoxe Kerk, maar verschillende fracties betwisten elkaar het gebouw, en ook de katholieke gemeenschap is vragende partij. Daardoor blijft het een museum, dat soms ter beschikking gesteld wordt voor religieuze plechtigheden. (Wikipedia)

Deze foto heb ik twee jaar geleden gemaakt toen het in Kiev erg onrustig was en er barricade opgeworpen waren, daar sta ik op het moment van de foto tegenaan.