Kiev

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kiev image

met Pasen naar Kiev

Kiev
Oekraïne
Jeannette

met Pasen naar Kiev

Mijn vriendin Josienna en ik besloten met Pasen naar Kiev te gaan. We hopen er een bijzondere sfeer te treffen want het is een groot feest in de Russisch orthodoxe traditie.
We vliegen met Wizz air vanaf Dordmund op airport Zhulyany, net buiten Kiev. We hebben vanuit de hostel een transfer geregeld voor 5 euro.

We bezoeken de eerste dagen mooie kerken, en we zijn naar het Lavra geweest, een terrein met kerken, kloosters, en een ondergronds gangenstelsel,waar dode monniken liggen, indrukwekkend! Het Lavra is gelegen langs de Dnjepr (Lower Lavra). Het is bijzonder sfeervol omdat het pasen is en overal zien we rituelen, kerkdiensten met prachtig gezang en mensen met paasmanden die wachten op de priester om gezegend te worden. Ook is dit het eerste weekend dat het prachtig weer is in Kiev en de mensen genieten er zichtbaar van.

De Khrechatyk is de winkelstraat van Kiev met internationale winkelketens en is op zondag autovrij. Met Pasen waren er dit jaar ook allerlei activiteiten zoals voorrondes van het eurovisie songfestival en een dans wedstrijd met honderden jongeren.
 
Je kunt ook voor weinig geld naar de opera van Kiev,dus dat lijkt ons wel wat. We dachten dat we dit ruim van tevoren moesten reserveren maar dat hoefde niet. We konden 2 dagen van te voren nog alle rangen krijgen.

Een hele dag hebben we besteed aan het bezoek van Pirogova, een uurtje met de bus. Dit is een Oekains dorp van vroeger dat nu als openlucht museum dient. Er was volksdans en muziek op tweede paasdag en dat maakte het extra leuk.

Tot slot hebben we nog het Tjernobil museum bezocht, een indrukwekkend museum en helemaal bijzonder omdat het dit weekend precies 25 jaar geleden is dat deze kernramp plaatsvond.

Wij vonden Kiev zeer de moeite waard. Er is erg veel te zien, en met Pasen is de sfeer zeer bijzonder. Het weer heerlijk (tussen 20 en 25 graden, want Pasen viel laat dit jaar) zodat we lekker op terrassen konden zitten op het grote centrale plein of aan Dnjepr.

Nog wat info:
De metro is uitstekend: je betaalt 2 Grivna per rit, dat is 0,20 Eurocent. Alleen is het wel lastig als je geen cyrillische tekens kunt lezen. Daarom is een reisgidsje met Russisch op reis wel handig.

Op de Oekraine startpagina staan uitgaanstips, je kan er ook een berichtje achterlaten, er zijn Nederlanders die in Kiev wonen en het nodige weten. Meestal zijn het wel tips voor mannen waar je vrouwen kunt ontmoeten, want de Oekraiense vrouw is een gewild exportprodukt.

zie verder ook mijn eerder geplaatste tips en foto's.

Foto's

b76fb.jpg
b76fb.jpg
Jeannette
612bd.jpg
612bd.jpg
Jeannette
2a4fe.jpg
2a4fe.jpg
Jeannette