Zuid- en westkust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid- en westkust image

Dag 6: Bergen

Zuid- en westkust
Noorwegen
Jornbrand

Dag 6: Bergen

Bergen is gebouwd tussen zeven bergen, waarvan de Fløyen en Ulriken de bekendste zijn. De stad telt nu ongeveer 250.000 inwoners en is de op één na grootste stad van Noorwegen. In de 11e eeuw werd Bergen gesticht en tot aan het einde van de 13e eeuw was het zelfs de hoofdstad van Noorwegen. Daarna, in de Hanzeperiode, was Bergen lange tijd één van de belangrijkste Hanzesteden.

De stad is twee keer voor een groot gedeelte afgebrand, omdat alle huizen toen voornamelijk van hout waren gemaakt. De overgebleven huizen zijn nu terug te vinden in de kern van Bergen, dat Bryggen wordt genoemd. Vroeger was dit gedeelte het middeleeuwse bestuurs- en handelscentrum van Noorwegen. Nu kun je op de dagelijkse vismarkt verse vis, schaaldieren en andere overheerlijke zeevruchten kopen. Iets verderop kun je, aan de haven, op één van de vele terrassen even genieten van deze levendige stad. Een drankje is hier niet goedkoop, want je betaalt al gauw 10 euro voor een glas wijn of een halve liter bier.

Als je door Bryggen loopt, waan je jezelf helemaal terug in de Hanzetijd. Bryggen staat ook niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Vele houten huizen in smalle straten en steegjes die steeds hoger op berg Fløyen gebouwd zijn. Op deze berg heb je, vanaf ruim 400 meter hoogte, een schitterend uitzicht over de hele stad. De berg is bereikbaar via de kabelbaan Fløibanen of je kunt de er lopend op komen. Op heldere dagen, die schaars zijn in deze regio, kun je het achterliggende fjordlandschap prachtig zien liggen. Bergen is een bruisende stad, door de gezellige bars, veelzijdige restaurants en een schilderachtige binnenstad. Sla deze stad niet over als je in Noorwegen bent!

Helaas komt na twee zonnige dagen een einde aan mijn bezoek in deze fijne stad. Het weer slaat ook om, wat heel normaal is hier. Bergen staat bekend als één van de meest regenachtige plaatsen van Noorwegen. Een kleine anekdote gaat over een toerist die aan een jongetje uit Bergen vraagt of hij weet of het nog droog wordt. Deze zegt tegen de toerist dat hij dit niet weet. De toerist is verbaasd en vraagt hem: “waarom weet jij dat niet, je woont hier toch?” De jongen antwoord: “Ja dat klopt, maar ik heb nog nooit één droge dag meegemaakt!” “Hoe oud ben je dan?” vraagt de toerist. “Oh, ik ben pas 12 jaar oud”, antwoord de jongen. Neem een paraplu en poncho dus mee als je besluit naar deze mooie stad te gaan.

Foto's

7f5a4.jpg
7f5a4.jpg
Jornbrand
9eaa4.jpg
9eaa4.jpg
Jornbrand
e80f7.jpg
e80f7.jpg
Jornbrand