Zuid- en westkust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Door de sluizen van het Telemarkkanaal

Zuid- en westkust,
Noorwegen


Het Telemarkkanaal is 105 km lang en bestaat uit 8 sluizen, 18 sluiskamers, die de boten in totaal tot 72 meter boven zeeniveau verheffen.
Er zijn 2 manieren om deze sluizen te beleven: Een gedeelte (of het hele traject) afleggen per boot, als je er zelf geen hebt dan kun je meevaren op de 'Henrik Ibsen' of op de 'Victoria'. waarbij je eventueel per bus terug gebracht wordt naar je auto. Er zijn veel opstapmogelijkheden, zie hiervoor bijvoorbeeld: [url="http://www.visittelemark.com/Special-offers/Cruising-the-Telemark-canal" target="_blank"]Telemark bevaren[/url] .
Maar het is ook heel leuk om gewoon bij een (paar) sluizen te gaan kijken hoe het er aan toe gaat. Zo zijn er 6 sluizen die net als 100 jaar geleden, nog met de hand bediend worden: Ulefoss, Eidsfoss, Vrangfoss, Lunde, Kjeldal en Hogga.
-Vrangfoss heeft het grootste sluizensysteem van het kanaal, het heeft nl. 6 kamers. Het is echt een spektakel om hier te kijken hoe de sluizen 1 voor 1 met de hand 'opengekrikt' worden; toen wij er waren door 2 meiden die goeie spierballen moeten hebben want het is echt een zwaar karwei!
Een tip: als je bij de sluizen zelf wilt kijken, bekijk dan eerst even het vaarschema van de genoemde boten (op de gegeven site bijv.) en zorg dat je rond die tijd bij de sluis bent, vaak kun je dan met de auto naar de volgende sluis rijden en ook daar weer kijken hoe het zelfde schip daar door de sluis gaat. Het is ook leuk om dit met kinderen te doen!
Voor een foto van Vrangfoss: http://www.columbusmagazine.nl/europa/noorwegen/reisreporter/fotos/239650.html