Lekkere Noorse landschappen...

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Lekkere Noorse landschappen...'
Was hier op 2017-08-14 Gepost op: 10 reacties.
Noorwegen, het land van fjorden, ruige nationaal parken, gletsjers, dat wordt onze bestemming deze zomer! Omdat we niet al te veel tijd hebben, besluiten we om alleen Zuid-Noorwegen te verkennen. We kijken uit naar kamperen, wandelen, fietsen en genieten van de natuur. Dat het thema van de volgende Columbus-editie Lekker landschappen is, is een toevalstreffer.

Net aangekomen in Noorwegen regent het pijpenstelen, maar ach, dat kun je verwachten van een Scandinavisch land; we gaan er tenslotte niet heen om op het strand te liggen. Ook de volgende dag wordt het niet droog. Toch pakken we de kustweg naar Egersund, in plaats van de hoofdweg. Het moet een van Noorwegens mooiste routes zijn; voor we afreisden hoorden we al dat zich na iedere bocht weer een prachtig landschap zou ontvouwen. En ook drinken we in Sogndalstrand, volgens de Lonely Planet een pittoresk dorp met houten huisjes, koffie om ondanks het weer te genieten van al het moois dat Noorwegen te bieden heeft.

Alleen die regen die maar door blijft gaan, die maakt toch dat we ons een beetje zorgen maken over de buitenactiviteiten die op onze planning staan deze vakantie. Ik probeer in samenwerking met de Noorse KNMI-app steeds weer een zonnetje op het scherm van mijn telefoon te zien, maar het mag niet baten, de voorspellingen blijven de eerste dagen somber en nat.
Gelukkig hebben we stoere kids, die tijdens een mini-familieberaad aangeven dat we toch goede jassen en schoenen hebben, en dat we er nu toch zijn, dus waarom niet gewoon gaan? En misschien klopt die weer-app helemaal niet, en wordt het goed weer. Heerlijk, dat was wat ik nodig had. We gaan er voor!

Onze eerste wandeltrip wordt die naar de Preikestolen. Een wandeling van 2 uur brengt je naar deze “preekstoel”, een plateau dat 600m boven het Lysefjord hangt. Geweldig, wat een uitzicht moet dat zijn! Opgewekt gaan we (het is droog!) op weg, maar na korte tijd begint het toch wat te spetteren. Geen nood, jassen aan en verder. De jongste begint, om de moed er in te houden, een zelf verzonnen liedje te zingen, zo kan ie beter onthouden hoe het ook weer heet waar we heen gaan: “Wie heeft toch die prei gestolen?” Ondertussen vlogt hij over de wandeling, en filmt met zijn camera de nevels die onderweg laag boven de bomen hangen. We staan af en toe even stil bij een uitzichtpunt, en spreken elkaar bemoedigend toe: “Zo blauw als op sommige foto’s zullen we het Lysefjord niet zien, maar we zijn er bijna!”
Onderweg staan er regelmatig paaltjes die aangeven hoe ver het nog is. De laatste paar honderd meter dienen zich aan, we lopen om de bocht en zien de Preikestolen….volledig in de mist! Op het plateau staan silhouetten van mensen, ze kijken in een diepte die je niet ziet. We blijven er een tijdje, wandelen naar de rand van de preekstoel, voor degenen met hoogtevrees onder ons is dat nu geen probleem, en we zien echt niets! Na wat lekkere meegenomen Noorse chocoladebollen gegeten te hebben en onze waterzakken half leeg te hebben gedronken, is de mist niet opgetrokken, en er zit ook geen verbetering in. En toch blijven we optimistisch: dit uitzicht heeft toch bijna niemand op de foto!
Voorzichtig wandelen we weer naar beneden, nu in de stromende regen, en soms gegeseld door de wind die opsteekt. Beneden aangekomen is er een waarschuwingsbord geplaatst: de Preikestolen-wandeling wordt vandaag niet aanbevolen. Quasi-fronsend en lachend kijken we elkaar aan: we hebben het toch maar gedaan, en lopen naar het restaurant voor warme soep en chocomel.

Over lekkere landschappen gesproken…Foto's bij dit blog

Voorvertoning Nevels op ons pad

Nevels op ons pad

Voorvertoning Preikestolen in de mist

Preikestolen in de mist

Voorvertoning Hoezo "not recommended"?

Hoezo "not recommended"?

Nevels op ons pad

Nevels op ons pad

Preikestolen in de mist

Preikestolen in de mist

Hoezo "not recommended"?

Hoezo "not recommended"?

Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
 

10 reactie(s) bij "Lekkere Noorse landschappen..."

 • profile image comment

  Leuk geschreven blog Karin. Ondanks het slechte weer was het voor jullie toch een memorabele uitstap. De slecht-weer-foto vind ik erg goed. Hij heeft een mysterieuze sfeer. Zulke foto's zie je niet vaak en omdat hij zo bijzonder is, trekt hij de aandacht veel meer dan al die mooi-weer-foto's die je van dit natuurmonument zo vaak ziet,

  Door Schopman • geplaatst op 2018-08-08 11:33:55
 • profile image comment

  Wat een schitterend verhaal, en wat een topfoto!

  Door CBurgstad • geplaatst op 2017-08-29 19:50:09
 • profile image comment

  Leuke blog! Noorwegen staat ook echt op de lijst, ondanks de hoge kans op regen. De foto in de mist is geweldig en het enthousiasme voor het reizen hebben de kinderen niet van een vreemde.

  Door marlinnie • geplaatst op 2017-08-29 07:44:42
 • profile image comment

  Super leuk blog, en wat een gave foto die in de mist! Een heel verschil met de foto van mijn man en zoontje die over de rand kijken inderdaad. Maar dit is niet minder mooi, en een stuk rustiger dan bij mooi weer ;-) En een goede reden nog eens terug te gaan misschien...

  Door saskiahamminga • geplaatst op 2017-08-28 15:13:03
 • profile image comment

  Wat een bijzondere ervaring! Wie weet levert het nog iets extra's op.

  Door corriedewinter • geplaatst op 2017-08-28 08:37:06
 • profile image comment

  haha 'wie heeft toch de prei gestolen'?' heerlijk positivisme en je kan zeggen wat je wilt, je ervaart hem wel op een bijzonder manier. Ik vind de mistfoto geweldig! Die heeft niemand. En ja, ik zeg dan altijd maar: 'nu effe klote, straks een mooie anekdote...'.

  Door TravelGoom • geplaatst op 2017-08-28 02:53:52
 • profile image comment

  Ik heb tot twee keer prachtig weer gehad in Noorwegen. Echt geluk gehad, zeker als ik je blog lees en ik ben het helemaal met Marc eens, je Preikestol-foto is helemaal top.

  Door Dianadm • geplaatst op 2017-08-27 20:06:00
 • profile image comment

  Fijne blog en hopelijk werd het later mooier weer. Ps. die mistige spreekstoel foto kan zo meedingen in een fotowedstrijd. Prachtig.

  Door marcvankessel • geplaatst op 2017-08-27 15:12:04
 • profile image comment

  Wat een pech voor jullie, helaas kun je het nog zo goed plannen maar als het weer niet meewerkt houd het op. Goed geschreven blog

  Door aticketto • geplaatst op 2017-08-27 14:39:17
 • profile image comment

  Heerlijke leesbare blog, al had ik graag voor jullie een andere afloop gezien. Je hebt wel een unieke ervaring, maar het uitzicht moet magistraal zijn. Hopelijk heb je de dagen erna nog wel mooi weer gehad.

  Door agrotewal • geplaatst op 2017-08-26 16:46:41

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.