Oslofjord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Staafkerkenpad

Oslofjord,
Noorwegen


Noorwegen heeft een officiële protestantse staatskerk, die gebaseerd is op de Evangelisch-Lutherse leer. Acht van de tien Noren zijn lid van de Noorse staatskerk.
In de steden bezoeken weinig mensen een kerk; zij uiten hun geloof vooral in de privésfeer. In de plattelandsgemeenten in Noorwegen vormt de kerk vaak het ontmoetingspunt van de gemeenschap. De vrouwenvereniging vergadert er, het kinderkoor repeteert, de mannen hebben er een discussieclub en 's zondags is er natuurlijk gewoon dienst. De dienst verschilt niet veel van een Rooms-katholieke mis.
In de dalen rond de Oslofjord is het mogelijk een Stavkirke route te volgen, waarbij je bij iedere kerk een stempel in een boekje kunt zetten. Een daarvan is de staafkerk van Øye. Hij is oorspronkelijk rond 1125 gebouwd vlakbij een rivier die regelmatig overstroomde. De kerk begon te rotten en werd in Øyebakken in 1746 met nieuwe materialen opgebouwd. Er werden maar een paar oude onderdelen gebruikt en niemand wist waar de rest van de kerk was. Deze werd in 1935 bij een restauratie ontdekt. Ze waren opgeslagen onder de vloer.
De kerk die je nu ziet is in 1960 met zoveel mogelijk oude materialen (156 stukken) herbouwd.
Voor nog meer info: zie mijn tip