Oslo reisblogs

Dag 13: Oslo

jornbrand was er (tot 25 jul 2011) Gepost op 28 aug 111 reacties

Vanuit het hostel in het centrum loop ik door de stad. Ik voel dat het leven even helemaal stilstaat. Het is zondag en de winkels zijn ook dicht. Dus dat helpt wel wat aan mee aan dat stiltegevoel. De mensen lopen rond met strakke gezichten. Rondom, het door het leger afgezette gebied, liggen diverse bloemen en staan honderden kaarsen. Er is veel medeleven vanuit het vriendelijke en vredige volk. Op deze herdenkingsplekken hangt een bepaalde rust die je alleen meekrijgt als je er zelf bent. Op de televisie komen de beelden toch anders over. Er heerst met name een gevoel van onbegrip. Dat gevoel overheerst ook bij mij. Ik ben dan nog maar twee weken in dit fijne land, toch voel ik me al een beetje één van hen.

Dat de Noren zo enorm meeleven, blijkt wel een dag later. Bij de kathedraal in het hartje van de stad, komen duizenden mensen bijeen om één minuut stilte te houden, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het drama van Oslo. Om 12:00 uur is de massa zelfs bijna vijf minuten stil. Mensen kijken elkaar wat ongemakkelijk aan, omdat de stilte eigenlijk maar één minuut hoort te duren. Wie zet de eerste stap om weer door te gaan met het leven? Wie durft er als eerste weer wat tegen een ander zeggen. Bijna automatisch beweegt de massa zich ineens. Vanaf dat moment leek het leven in Noorwegen toch gewoon weer door te gaan. Mijn leven als toerist gaat ook verder.

Even verderop is het een groot mediacircus bij het stadshuis waar de president van Noorwegen is. De pers is volop aanwezig. Ze vechten bijna om het eerste nieuws. Een grote tegenstrijdigheid in vergelijking met een paar minuten daarvoor. Dit is niet het beeld wat ik over wil houden aan dit schitterende land. Ik blijf dus ook niet lang meer rondhangen op deze plek. Ik maak nog even een ronde door de stad, langs de toeristische plekken zoals het raadhuis, operahuis en koninklijk paleis. Oslo lijkt normaal gesproken een levendige en gezellige stad. In deze tijd is dat nu even niet het geval. Begrijpelijk. Morgen wacht de terugreis richting Nederland met de ferry van Göteborg naar Kiel.

jornbrand Positie 1803 (0 p.) Lid sinds 02-08-2011 Foto's en tips: 12 Blogs: 13 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Een van de vele herdenkingsplekken
blogfoto nr. 2
1 minuut stilte bij de domkirke
blogfoto nr. 3
Veel schade
blogfoto nr. 4
Het leven gaat ook gewoon weer verder
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Dag 14 en 15: van Oslo naar Zutphen
1 3
Gepost op 28 augustus
Noorwegen Oslo
Dag 11 en 12: van Jotunheimen naar de Olympische spelen
2 0
Gepost op 28 augustus
Noorwegen Jotunheimen NP
Dag 10: Jotunheimen (oost)
4 0
Gepost op 28 augustus
Noorwegen Jotunheimen NP

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Goed beschreven

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.