Oslo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

17 mei in Oslo

Oslo,
Noorwegen


Deze drukke plaat maakte ik op 17 mei op de Dag van de Grondwet, de nationale feestdag in Noorwegen. Noorwegen werd op 17 mei 1814 onafhankelijk van Denemarken en kreeg toen een eigen grondwet. De verjaardag van de grondwet wordt groots gevierd met vlaggen, kinderoptochten, eten,drinken en vuurwerk.
In Oslo verzamelen de 60 000 kinderen van alle scholen zich in de wijken voor de 'barnetoge ', die via de Karl Johannsgate naar het koninklijk paleis loopt, waar de koninklijke familie hen toezwaait vanaf het balkon. De kinderen hebben hun mooiste kleding aan, vaak klederdracht die al jaren in de familie is. Ik heb 's morgens een mooi uitzicht vanaf het dak van het flatgebouw in het centrum dat links uitkijkt op de Freia reclame en vanaf daar kan ik nog net het koninklijk paleis zien.
Nu is het middag en sta ik bij het koninklijk paleis, de optochten zijn afgelopen en iedereen gaat feest vieren. We kijken naar optredens, kopen een ijsje en praten met de studenten die vlak voor hun eindexamen zitten en nog even van de vrijheid genieten.
Tip:Probeer zeker een keer in mei naar Noorwegen te gaan. Het weer is meestal goed en het is erg leuk om dit traditionele feest mee te maken.