Oslo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oslo kleurt rood wit blauw

Oslo,
Noorwegen


Deze drukke plaat maakte ik op 17 mei 2014 op de Dag van de Grondwet, de nationale feestdag in Noorwegen. Noorwegen werd op 17 mei 1814 onafhankelijk van Denemarken en kreeg toen een eigen grondwet. De verjaardag van de grondwet wordt groots gevierd met vlaggen, kinderoptochten, eten,drinken en vuurwerk.
In Oslo verzamelen de 60 000 kinderen van alle scholen zich in de wijken voor de 'barnetoge ', die via de Karl Johannsgate naar het koninklijk paleis loopt, waar de koninklijke familie hen toezwaait vanaf het balkon. De kinderen hebben hun mooiste kleding aan, vaak klederdracht die al jaren in de familie is. Iedere school heeft een eigen muziekkorps en de kinderen staan hier opgesteld voor de vlaggenparade.De tocht duurt dit jaar extra lang, omdat het 200 -jarig bestaan wordt gevierd. Een hele opgave voor de kinderen.
Ik heb een mooi uitzicht vanaf het dak van het flatgebouw in het centrum dat links uitkijkt op de Freia reclame en rechts kan ik nog net het koninklijk paleis zien. We vieren hier onafhankelijkheidsdag met champagne, worstjes en andere traditionele heerlijkheden. De koninklijke banier wappert fier vanaf het paleis. Op het balkon staat de koninklijke familie in traditionele wollen kleding. De heren dragen een hoed. Voor het paleis zit de bevolking die een kaartje heeft kunnen bemachtigen op lange houten banken. Het is warm vandaag, ik ben blij dat wij de schaduw kunnen opzoeken.
Probeer zeker een keer in mei naar Noorwegen te gaan. Het is zo leuk om dit traditionele feest mee te maken,de mensen vertellen je graag alle details.
Zo, we gaan naar beneden om een ijsje te eten, want dat hoort er ook bij op 17 mei!