Oslo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sinnataggen

Oslo,
Noorwegen


Sinnataggen of "het boze jongetje" is wel het beroemdste beeld van Oslo. De Noren waren ook heel ontstemd toen het beeld eens gestolen werd.
Tegenwoordig hebben ze problemen dat het brons beschadigd wordt door de vele aanrakingen door toeristen, en overwegen ze bordjes neer te zetten met "niet aanraken".

Het Vigelandpark in het Frognerpark in het westen van de stad Oslo heeft ruim 200 stenen en bronzen beelden, die allemaal tussen 1907 en 1943 gemaakt zijn door Gustav Vigeland. Hij had een contract met de gemeente Oslo, dat hij zijn beelden aan de gemeente schonk in ruil voor een atelier en het park, na zijn dood is het atelier een museum geworden. De vele beelden symboliseren alle stadia van het leven, ‘wheels of life’. Vele levensgrote beelden van baby’s, kinderen, mannen, vrouwen, bejaarden en ook doden. Hoogtepunt is de monoliet (uit één steen gehouwen) van 17 meter hoog met 121 menselijke figuren van 3x normale grootte, en het plateau met omliggende beeldengroepen. Wil je alvast wat bekijken? Er staat ontzettend veel (met foto’s) op internet. Een bezoek aan Oslo is niet compleet als je niet in het Vigelandpark geweest bent. De entree voor dit prachtige park is helemaal gratis!