Oslo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stedentrip voor natuurliefhebbers

Oslo,
Noorwegen


De stad Oslo heeft prachtige natuurgebieden rondom die nog binnen de stadsgrenzen liggen, sommigen zo eindeloos groot dat je echt een goede wandelkaart nodig hebt.
Aan de oostkant van de stad (ga met de metro lijn3 naar Skullerud, dan loop je zo het bos in) heb je een heel groot bosgebied met bergen, rotsen en meren, waar je met een stadsplattegrond nog kilometers kunt lopen. Blijf wel op of in de buurt van de gemarkeerde paden en wandelroutes, je wilt hier niet verdwalen.
Als je bij Skullerud het bos in gaat heb je gelijk al een klein meertje Skraperudvannet (vann, vannet = meer) hier komen ook veel Noren om te recreëren. Een stukje verder lopen heb je het Nøklevann, een prachtig meer, omringd door bergen.
In de bossen zijn veel gemarkeerde wandelingen uitgezet. Je kunt hier uren lopen vaak zonder een mens tegen te komen, en dat zelfs in de stad!

Maar er zijn nog meer mogelijkheden om rond meren te wandelen, aan de noordkant van de stad heb je het Sognsvann, eindpunt van de bus en metro lijn3. Dit is een grote trekpleister voor recreatie voor de stedelingen zelf, want je kunt hier prachtig rondlopen (maar dus wel heel druk in het weekend). Ook ligt het Maridalsvannet in noord Oslo, met bus of tram naar Kjelsås, ook een mooi meer, maar veel te groot om rondom heen te wandelen.

Verder ligt er in het oosten van de stad ook nog het Østensjø-vannet, hiervoor neem je metro lijn3 naar het zuiden en stap je uit bij Ulsrud, dan nog een klein stukje lopen naar het meer. Hier kun je prachtig omheen lopen, waarbij je nog langs eeuwenoude typische Noorse houten huizen loopt en aan de westkant moet je een heuse berg over. In dit meer vind je een grote verscheidenheid van (ook enkele zeer bijzondere) eenden en vogelsoorten.

En als je nog niet genoeg hebt dan vind je in het westen van de stad nog het Bogstadvannet (buslijn 41 komt erlangs, en tram 1 Skogen iets verder lopen). Een groot meer wat ook goed met de auto bereikbaar is en ook veel door de Noren zelf bezocht wordt.
Kortom Oslo is een unieke stad als het gaat om meren en natuurgebieden binnen de stadsgrenzen.