Nordland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Aurora en sterrenhemel

Nordland,
Noorwegen


Op een (zo goed als) onbewolkte nacht, en nog een aantal speciale omstandigheden, heb je kans om het noorderlicht te zien. Soms is het zo ontzettend helder dat het hele landschap er door verlicht wordt. En aan de hemel zijn miljoenen sterren zichtbaar.

Het was inmiddels onze laatste nacht in het hoge noorden. Volgens diverse apps was er een kleine kans om noorderlicht te zien. We gingen er met een busje op uit om een mooie plek te zoeken, lang wachten, af en toe een proef-foto maken omdat het noorderlicht soms niet eens met het blote oog te zien is. Na anderhalf uur begon het toch duidelijker te komen. Alvast veel foto's maken, toen ging ik even opwarmen in het busje en een tijd later kwamen ze me halen, ik moest toch echt terugkomen; het knalde van de lucht, overal om ons heen, en bij iedere foto was de vorm en de plek alweer anders.

Het noorderlicht ofwel de aurora borealis is een prachtig natuurverschijnsel.
Op Schooltv.nl vond ik een duidelijke uitleg:
Het poollicht wordt veroorzaakt door de zon en het magnetisch veld van de aarde. Op onze gloeiend hete zon kunnen uitbarstingen voorkomen. De ene keer zijn die heftiger dan de andere keer. de heftigste uitbarstingen zorgen ervoor dat er een wolk van zonnedeeltjes de ruimte wordt ingeslingerd . Dit noemen we zonnewind. Als zo’n zonnewind richting de aarde gaat , botsen de zonnedeeltjes met het magnetisch veld van de onze planeet. De aarde werkt namelijk als een grote magneet met een noordpool en zuidpool. De elektrisch geladen zonnedeeltjes worden langs het magnetisch veld afgebogen en door de zuid of door de noordpool aangetrokken.
Zo stoten de zonnedeeltjes door richting aarde. Daar worden ze afgeremd door de atmosfeer. Onze atmosfeer bevat lucht. Lucht bestaat uit stoffen die je nodig hebt om te kunnen leven, zoals zuurstof, om te kunnen ademen. De elektrisch geladen zonnedeeltjes botsen met de stoffen in de atmosfeer van de aarde. Door de botsing wordt de energie overgedragen aan de atmosfeer en ontstaat licht, in allerlei kleuren. Dat licht kun je vanaf de aarde zien. Vooral als het donker is en je in de buurt van de noordpool of de zuidpool bent.