Noord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord image

Paasvakantie a la Alta style

Noord
Noorwegen
Marjella

Paasvakantie a la Alta style

Lekker! Paasvakantie, even een weekje vrij en alles kunnen doen wat je maar wilt!
Nou laat ik je uit een droom helpen, Paasvakantie in Alta staat gelijk aan: vlucht-de-stad-uit-week. Iedereen met geld, of rijke ouders vliegt de stad uit om familie te bezoeken in een ander deel van Noorwegen, dat houdt in dat de studenten met wat minder geld of uitwisselingsstudenten achter blijven.

Gezellig toch? Lekker winkelen zonder al te veel drukte! Laat ik je uit nog een droom helpen, alle winkels zijn gesloten op Donderdag, Vrijdag, Zaterdag, Zondag en Maandag.
Wat houdt dat in? Jawel, dat iedereen die zich realiseerd hier te blijven in de Paasvakantie als een gek naar de laatste supermarkt rend om nog heel snel alles in te slaan voor 5 dagen!!!
Serieus? Ik bepaal met de dag wat ik ga eten en dan moet ik opeens voor 5 dagen gaan beslissen wat ik wil eten??!!

Eigenlijk mag ik niet klagen, want in de omliggende steden is genoeg te doen. Zo is er in Kautokeino bevoorbeeld een Sami Easter Festival, heel leuk programma met Rendier race, een soort Sami Idols.
Waarom ik er niet heen ben gegaan? We hadden het idee om er met een groepje vrienden heen te gaan, echt waar. Het plan lag er al, auto huren, 2 uurtjes rijden waarschijnlijk (misschien iets meer vanwege alle sneeuw), tussen de activiteiten door nog even langs Finland of Zweden om goedkoop boodschappen te doen.
Waarom het ook alweer niet doorging? ALLES is dicht!! Geen enkele auto te krijgen rond Pasen..
Ga je toch met de bus? Het bussen netwerk hier in Finnmark is prachtig, erg goed geregeld, maar net zoals de rest van de prijzen, ontzettend duur! Geen optie dus..

Zijn er ook nog leuke dingen aan de Paasvakantie in Alta? Oo absoluut, zorg dat je een groot sociaal netwerk hebt en het komt helemaal goed! Spreek veel met vrienden af, ga grillen met z'n allen (zorg dus wel dat je het vlees al in huis hebt), ga een middag sleetje rijden (genoeg heuvels en hobbels om van te sleeen).
En natuurlijk genoeg tijd om te gaan langlaufen, aangezien er om Alta heen alleen maar langlaufen banen zijn.

Iets wat je ook veel gaat doen als er niks te doen is, is uitgaan. In de Paasvakantie is het wat rustiger dus je hebt kans op een stoel en de mogelijkheid om fatsoenlijk met elkaar te kunnen kletsen terwijl je van een drankje geniet (zwaar aan de cola!!).
Zo ben ik afgelopen vrijdag naar de pub geweest met het idee dat vrienden van mij daar zouden zijn. Voor het eerst in 3 maanden tijd moest ik betalen om naar binnen te komen en deed de dame aan de deur 5 minuten over om uit te rekenen dat als je uit 1991 komt je toch echt al 22 bent.
Binnen kom ik erachter dat er niemand is die ik ken, maar omdat ik al betaald heb besluit ik toch maar te blijven. Het resultaat? 2 uur later zit ik nog steeds in de pub, te kletsen met een compleet vreemde die sputterd en me gratis cola geeft. Naast hem zit een man van ong. 50 die ondertussen al aan zijn 8ste biertje zit geloof ik (ik kom nog op hem terug).
Hij lijkt niet echt geinteresseerd om zich in het gesprek te mengen, ik mag wel zijn oordopjes uit de knoop helpen.

Zondag maar weer even naar de pub met een vriendin en wie is daar ook? Jawel, de man van 50. Duidelijk aangeschoten van de ik weet niet hoeveel biertjes komt hij met een grote lach naar me toe, geeft me een hand en zegt: Dutch, Holland, ikke Deutsch (geen Duits).
Gedurende de avond herhaald dit ritueel zich meerdere keren, en sla ik vriendelijk het verzoek af of hij naast me mag zitten. Later op de avond komt er een jongen bij ons zitten en begint tegen me te praten en net zo snel is hij ook weer weg. Komt er een meisje naar me toe gelopen: I have a mission! I have to tell you that the tie of that guy is from Holland!!
Bedankt, dat is het nieuws waar ik al de hele avond op zat te wachten!

Tip:
- Wil je Alta echt beleven, kom dan buiten de vakanties (bij voorkeur de week van de Finnmarkslopet)
- Mocht je toch naar Alta gaan in een vakantie ga dan in de zomervakantie of de Paasvakantie, want dan is het tenminste licht buiten.

What is coming next? Over 20 dagen vertrek ik voor bijna 2 1/2 week naar Rusland en Finland!! =)

Happy Easter!!