Noord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord image

Een lange weg naar Tromsø

Noord
Noorwegen
WKerkhof

Een lange weg naar Tromsø

Vanuit Bergen vertrekt de Hurtigruten elke dag richting het noorden en volgt hierbij de oude postroute. Deze lijndienst vervoerd niet alleen passagiers, maar ook vracht. Tijdens de route wordt er in verschillende havens gestopt, sommige om alleen in of uit te stappen, bij andere heb je de kans om voor een paar uurtjes aan land te gaan.

Ons leek dit het ideale vervoersmiddel om van de Lofoten naar Tromsø te gaan en onderweg te genieten van het winterse landschap met de vele fjorden.... Vanuit Stamsund (de Lofoten) gaan we smorgens aan boord, zullen een nachtje op de boot slapen en dan zijn we de volgende middag rond 15.00 uur in Tromsø.

Halverwege ons verblijf op de Lofoten krijgen we een berichtje: Onze boot, de Ms Kong Herald, is niet uitgevaren wegens onderhoud! Daar valt ons hele plan in duigen, en wat nu? Hoe komen we nu op tijd in Tromsø? Ik heb al een Northern Light tour geboekt en betaald... een boot later is dus geen optie en de boot een dag eerder pakken al helemaal niet.

Met behulp van Paul, de Nederlandse eigenaar van het huisje waar we op de Lofoten logeren, helpt ons en we vinden een vlucht. We kunnen een vlucht van Leknes naar Bodø boeken, daar komen we dan laat in de avond aan, overnachten en de volgende ochtend vliegen we van Bodø naar Tromsø.
Hierdoor missen we natuurlijk de dag op de boot, maar we hebben wel een halve dag langer op de Lofoten en een halve dag langer in Tromsø.

Tenminste, dat dachten we...

In de middag genieten we van de extra tijd die we hebben op de Lofoten, we rijden nog een stukje door het besneeuwde landschap, eten nog een lekker vers visje in een lokaal restaurantje en dan is het tijd om naar het vliegveld te gaan.
Afgesproken met de autoverhuurder dat we de sleutel in een daarvoor bestemde box deponeren, dus dat is ook makkelijk en snel geregeld.

Ondertussen is het wel wat gaan sneeuwen, maar dit is Noord-Noorwegen, hier zijn ze wel wat gewend, toch?

De sneeuwschuivers rijden af en aan om de landingsbaan zo schoon mogelijk te houden en wij hebben er het volste vertrouwen in. Maar als het dan bijna tijd is om te vertrekken (22.00 uur) is er nog steeds geen vliegtuig geland! Morgen vroeg om 6.00 uur in de morgen gaat de volgende vlucht en daar is nog plek voor ons, dus voor nu worden we met een taxi naar een hotelletje dichtbij gebracht. Het net geboekte hotel in Bodø moeten we dus snel cancellen...

Gelukkig slapen we heerlijk, maar om 4.45 uur staat er al een taxi klaar om ons weer terug naar het vliegveld te brengen. Echt vol goede moed vertrekken we niet... het sneeuwt nog steeds en niet veel minder dan de avond ervoor. Braaf checken we toch weer alles in en nemen plaats bij de gate. Heel lang hoeven we niet te wachten want al snel volgt de mededeling dat er ook nu niet meer gevlogen gaat worden.

We mogen terug naar het hotel in Leknes waar we ontbijten en nog even verder slapen totdat we om 9.00 uur wakker gebeld worden dat er een bus onderweg is om ons naar Svolvaer te brengen. Hier zal de vlucht wel vertrekken naar Bodø....

Vlucht Svolvaer-Bodø en Bodø-Tromsø gaan gelukkig dan wel door en om 16.30 zijn we eindelijk in Tromsø!
Nooit gedacht dat het zoveel moeite en tijd zou kosten om van de Lofoten weg te geraken!

Nog meer pech zou ons deze dag toch niet overkomen zou je denken...

We hebben een Northern Light tour geboekt die ons om 17.00 uur bij het hotel op zal halen. dat gaan we niet redden dus pikken ze ons bij het vliegveld op (weer een ritje taxi bespaard denken wij...) Even bellen met het hotel dat we later komen, misschien wel heel laat, maar dat is geen probleem.

Met bagage en al rijden we naar Finland. Overal langs de kust is het bewolkt, dus beproeven we ons geluk verderop. Na 3,5 uur rijden is het helder, en hoe! Het Noorderlicht is overal om ons heen en het is alleen maar genieten. Dat maakt alle vertragingen enzo weer helemaal goed! 2,5 genieten en dan weer terug naar Tromsø, waar we om 4 uur 's nachts aankomen in ons hotel.

We checken in en de man achter de balie kijkt benauwd... tikt driftig op zijn computer... wat nu weer???
Heeft hij eerder onze kamer weggeven omdat we er nog niet waren... Mis communicatie, maar wel een hele vervelende op dit tijdstip!
Hij regelt een ander hotel voor ons op hun kosten en de volgende drie nachten slapen we voor half geld, ook het ontbijt wordt ter compensatie aangeboden....

Gelukkig kwam alles goed, maar een vreemde 30 uur! Maar eerlijk is eerlijk, het Noorderlicht maakt eigenlijk alles weer goed!



Foto's

95978.jpg
95978.jpg
WKerkhof
ef8cf.jpg
ef8cf.jpg
WKerkhof
ef8cf.jpg
ef8cf.jpg
WKerkhof
87c7e.jpg
87c7e.jpg
WKerkhof
87c7e.jpg
87c7e.jpg
WKerkhof
fe006.jpg
fe006.jpg
WKerkhof
fe006.jpg
fe006.jpg
WKerkhof
ba769.jpg
ba769.jpg
WKerkhof
ba769.jpg
ba769.jpg
WKerkhof
70088.jpg
70088.jpg
WKerkhof
70088.jpg
70088.jpg
WKerkhof
e2b46.jpg
e2b46.jpg
WKerkhof
e2b46.jpg
e2b46.jpg
WKerkhof