Lofoten

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sneeuwbui bij zonsopkomst op de Lofoten

Lofoten,
Noorwegen


Een van de mooiste plekjes op de Lofoten is het pittoreske vissersplaatsje Hamnoy, tevens het oudste vissersdorpje van de Lofoten. Als je de Koning Olavsweg volgt die de Lofoten van noord naar zuid doorkruist kom je er vanzelf langs. Het plaatsje ligt prachtig aan het water met op de achtergrond de steile bergen die zo kenmerkend zijn voor de Lofoten. Het dorpje zelf stelt niet veel voor maar het is vooral de ligging die het zo bijzonder maakt.
Wij hebben in het plaatsje zelf overnacht en ’s ochtends wilde ik foto’s maken van de zonsopkomst. Bij het wakker worden keek ik uit het raam en zag niets anders dan een grauwe grijze lucht waaruit sneeuw viel. Zelfs de steile bergen, die toch echt vlak voor ons huisje lagen, waren niet te zien.
Toch maar opgestaan, je bent er tenslotte maar 1 keer en naar buiten gegaan om foto’s te maken. In het begin was het niet bijzonder maar opeens kleurde de lucht roze toen de zon toch een poging waagde door het wolkendek heen te breken. Terwijl het bleef sneeuwen kon ik enkele foto’s maken van dit prachtige tafereel en slechts 2 minuten later gaf de zon het op en werd de lucht weer grijs.