Lofoten

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Visjes op het droge

Lofoten,
Noorwegen


Ik weet niet goed in welke categorie ik dit nu moet scharen: wildlife (maar heel wild is het niet meer), landschap (tja, het is in het landschap...) of stadsbeeld (gelukkig hangen ze niet midden in de stad, want het is niet heel fijn om die lucht steeds om je heen te hebben). Nou, landschap dan maar! De stokvissen of tørrfisk zie je in de winter en het voorjaar, zonder ingewanden en meestal zonder kop, opgehangen worden aan grote houten rekken. Het gaat hier om kabeljauw, en door de vis te laten drogen is ie veel langer houdbaar dan verse vis. De vis wordt gedroogd tot deze keihard is, er is dan nog maar 20% van het originele gewicht over. Door de schone en frisse wind die langs de kustlijn van Noord-Noorwegen waait, kan de gedroogde vis tot een jaar bewaard blijven.
Voordat de vis gegeten kan worden, moet ie eerst geweekt worden in water, tot wel 5 dagen lang. En dan is het echt heel goed te eten, kan ik uit eigen ervaring zeggen! Een goed adres hiervoor is Børsen Spiseri in Svolvaer.
Meer over onze trip naar de Lofoten op https://www.youtube.com/watch?v=b6SFMOs-NbA