Jotunheimen NP reisblogs

Dag 10: Jotunheimen (oost)

jornbrand was er (tot 22 jul 2011) Gepost op 28 aug 110 reacties

Blessheim ligt aan de oostkant van Jotunheimen. Deze kant van het nationaal park wordt alleen al in de zomer al door 30.000 wandelaars bezocht. Deze meesten komen voor maar één doel en dat is de kloof van Besseggen. Deze is vanuit Blessheim lopend te bereiken in een dagtocht van acht uur. Ook kun je de boot pakken bij Gjendesheim, die je over het groenblauwe Gjendemeer brengt en je dichtbij de kloof afzet. Vanuit de afzetplaats loop je in vier uur terug naar Gjendesheim.

Als het helder is, moet dit één van de mooiste plekken zijn in Noorwegen. Ik liep helaas in de regen, harde wind en af en toe letterlijk met het hoofd in de wolken. Uiteindelijk was het uitzicht op de kloof toch erg mooi. Op nog geen 15 meter onder de kloof ligt het Bessvatnetmeer aan de ene kant en aan de andere kant is het Gjendemeer. Het Gjendemeer ligt alleen ruim 400 meter lager dan het Bessvatnetmeer. Met een breedte van 10 meter op het dunste punt van de kloof, geeft het mij een gevoel alsof ik op een dunne wand van gips sta, dat elk moment onder mijn voeten weg kan brokkelen. De natuur op haar best!

De dagtocht wandelen langs de meren en over het haast ongerept stuk landschap, waar ik uren niemand tegenkom, geeft me een heerlijk en sereen gevoel. Vanwege de kou, regen en harde wind bereik ik al na vijf uur de lodge in Blessheim. Home sweet home.

De koude voeten, handen en onderarmen kwamen weer op temperatuur na een heerlijk hete douche. Schone kleren aan en even een hapje eten in het restaurant, want de wandeltocht heeft toch veel energie gekost. Twee overheerlijke rendierhamburgers gaan heerlijk naar binnen. Rendiervlees wordt hier gegeten zoals rundvlees bij ons en de smaak is weinig anders.

Nietsvermoedend zit ik te na te genieten van de mooie dag, niet wetende dat ongeveer 400 kilometer zuidelijk een maniak voor het grootste drama na de 2e wereldoorlog heeft gezorgd in Noorwegen. Iedereen kent de afloop hiervan, maar om dit van zo dichtbij mee te maken en met het idee dat ik de volgende dag in Oslo zou zijn, geeft dit een beangstigend gevoel. Je denkt op vakantie te zijn in één van de vredigste en ongevaarlijkste landen ter wereld en dan gebeurt dit. De Noren zelf kunnen het nog moeilijker bevatten, dat zoiets in hun land gebeurt. De bomaanslag en de schietpartij geven mij niet het gevoel om weg te blijven uit Oslo en al zeker niet om naar huis te gaan.

jornbrand Positie 1803 (0 p.) Lid sinds 02-08-2011 Foto's en tips: 12 Blogs: 13 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
In de verte de kloof van Bessegen
blogfoto nr. 2
Het 'pad' richting de kloof (die helemaal links op de foto te zien is)
blogfoto nr. 3
De kloof en de bergen waar je overheen moet
blogfoto nr. 4
Mooie rendieren, lekker vlees...
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Dag 14 en 15: van Oslo naar Zutphen
1 3
Gepost op 28 augustus
Noorwegen Oslo
Dag 13: Oslo
4 1
Gepost op 28 augustus
Noorwegen Oslo
Dag 11 en 12: van Jotunheimen naar de Olympische spelen
2 0
Gepost op 28 augustus
Noorwegen Jotunheimen NP

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.