Jotunheimen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jotunheimen image

Dag 10: Jotunheimen (oost)

Jotunheimen
Noorwegen
Jornbrand

Dag 10: Jotunheimen (oost)

Blessheim ligt aan de oostkant van Jotunheimen. Deze kant van het nationaal park wordt alleen al in de zomer al door 30.000 wandelaars bezocht. Deze meesten komen voor maar één doel en dat is de kloof van Besseggen. Deze is vanuit Blessheim lopend te bereiken in een dagtocht van acht uur. Ook kun je de boot pakken bij Gjendesheim, die je over het groenblauwe Gjendemeer brengt en je dichtbij de kloof afzet. Vanuit de afzetplaats loop je in vier uur terug naar Gjendesheim.

Als het helder is, moet dit één van de mooiste plekken zijn in Noorwegen. Ik liep helaas in de regen, harde wind en af en toe letterlijk met het hoofd in de wolken. Uiteindelijk was het uitzicht op de kloof toch erg mooi. Op nog geen 15 meter onder de kloof ligt het Bessvatnetmeer aan de ene kant en aan de andere kant is het Gjendemeer. Het Gjendemeer ligt alleen ruim 400 meter lager dan het Bessvatnetmeer. Met een breedte van 10 meter op het dunste punt van de kloof, geeft het mij een gevoel alsof ik op een dunne wand van gips sta, dat elk moment onder mijn voeten weg kan brokkelen. De natuur op haar best!

De dagtocht wandelen langs de meren en over het haast ongerept stuk landschap, waar ik uren niemand tegenkom, geeft me een heerlijk en sereen gevoel. Vanwege de kou, regen en harde wind bereik ik al na vijf uur de lodge in Blessheim. Home sweet home.

De koude voeten, handen en onderarmen kwamen weer op temperatuur na een heerlijk hete douche. Schone kleren aan en even een hapje eten in het restaurant, want de wandeltocht heeft toch veel energie gekost. Twee overheerlijke rendierhamburgers gaan heerlijk naar binnen. Rendiervlees wordt hier gegeten zoals rundvlees bij ons en de smaak is weinig anders.

Nietsvermoedend zit ik te na te genieten van de mooie dag, niet wetende dat ongeveer 400 kilometer zuidelijk een maniak voor het grootste drama na de 2e wereldoorlog heeft gezorgd in Noorwegen. Iedereen kent de afloop hiervan, maar om dit van zo dichtbij mee te maken en met het idee dat ik de volgende dag in Oslo zou zijn, geeft dit een beangstigend gevoel. Je denkt op vakantie te zijn in één van de vredigste en ongevaarlijkste landen ter wereld en dan gebeurt dit. De Noren zelf kunnen het nog moeilijker bevatten, dat zoiets in hun land gebeurt. De bomaanslag en de schietpartij geven mij niet het gevoel om weg te blijven uit Oslo en al zeker niet om naar huis te gaan.

Foto's

e5f3d.jpg
e5f3d.jpg
Jornbrand
7b5c4.jpg
7b5c4.jpg
Jornbrand
6aa4e.jpg
6aa4e.jpg
Jornbrand