Jotunheimen NP reisblogs

Dag 9: van Flåm naar Blessheim

jornbrand was er (tot 21 jul 2011) Gepost op 28 aug 110 reacties

Na twee geweldige dagen in dit mooie fjordplaatsje zoek ik het, op dag negen, hogerop via de Aurlandsvegen. Tijdens de beklimming met de motor stop ik op ongeveer 600 meter hoogte. Vanaf daar is het een prachtig uitzicht over het Aurlandsfjord en het sublieme fjordlandschap. Op het hoogste punt (1306 meter) zijn er erg mooie vergezichten over de hoogvlakte tussen het Aurlandsfjord en het Sognefjord. Al rijdend in de zon, langs bergmeren en overgebleven plakken sneeuw, gaat de weg via vele bochten en heuvels over in een steile afdaling naar Lærdal. Met een veerpont kom ik na 10 minuten aan de andere kant van het Sognefjord.

Bij Sogndal rijd ik de bekende Sognefjordvegen (RV55) op. Deze weg gaat langs een groot gedeelte van het Sognefjord en stijgt naarmate je steeds dichterbij het Jotunheimen nationaal park komt. Tegelijkertijd merk ik dat ik het fjordgebied verlaat en het nationaal park met de hoogste bergen van Scandinavië binnen rijd. De Noren noemen deze weg ook wel ‘De weg over het dak van Noorwegen’. Het hoogste punt van deze weg ligt namelijk op 1434 meter en dat maakt het meteen het hoogste punt, dat je via de weg kunt bereiken, in Noord Europa. Onderweg zijn er prachtige uitzichten die eigenlijk niet met een pen zijn te beschrijven. Mocht je al deze oogverblindende plaatjes bij elkaar kunnen rapen en het op doek willen schilderen. Dan zouden de Mona Lisa en de Nachtwacht daarnaast verbleken.

Mijn doel was om de Galdhøpiggen, de hoogste berg (2469m) van Scandinavië te beklimmen. Aangezien het weer morgen om zal slaan en het laat in de middag is, besluit ik om door te reizen naar Blessheim, dat mijn volgende doel is na de Galdhøpiggen. Na een ochtend en middag puur genieten als inmiddels semi-ervaren motorrijder, bereik ik het gehucht ten oosten van Jotunheimen. Ik huur hier een Hytter die op nog geen tien meter afstand van het Øvre Sjodalsvatnet staat. Hier breng ik, na een heerlijke maaltijd in de lodge, een rustige nacht door.

jornbrand Positie 1803 (0 p.) Lid sinds 02-08-2011 Foto's en tips: 12 Blogs: 13 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Het Aurlandsfjord vanaf de Aurlandsvegen
blogfoto nr. 2
Bovenaan de Aurlandsvegen, nog even één kijkje terug naar het fjordgebied.
blogfoto nr. 3
Op de weg naar het dak van Noorwegen
blogfoto nr. 4
Uitzicht vanuit mijn hytter op het meer
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Dag 14 en 15: van Oslo naar Zutphen
1 3
Gepost op 28 augustus
Noorwegen Oslo
Dag 13: Oslo
4 1
Gepost op 28 augustus
Noorwegen Oslo
Dag 11 en 12: van Jotunheimen naar de Olympische spelen
2 0
Gepost op 28 augustus
Noorwegen Jotunheimen NP

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.