Beroemde topattractie staat 'op punt van' afbreken image
Lkoedam

Beroemde topattractie staat 'op punt van' afbreken

Vorig jaar kwamen er maar liefst 300.000 mensen af op deze spectaculaire rotsformatie. Maar kan het zoveel gewicht wel aan? Geologen voorspellen niet veel goeds …



Preikestolen betekent letterlijk 'preekstoel' (Foto: Reisreporter carla)



De Preikestolen is een zeshonderd meter hoge klif en plateau boven de Lysefjord. De formatie is de grootste trekpleister van Noorwegen en is populair onder toeristen, hikers en avonturiers. Het boegbeeld begint echter barstjes te vertonen. Want de halve meter brede scheur die door de rotsformatie loopt breidt zich uit, zo ontdekten onderzoekers van de Geological Survey of Norway (NGU). Er is echter nog geen reden tot paniek. De scheur wordt nauwlettend in de gaten gehouden door het onderzoeksteam en voorlopig is het veilig om het hooggelegen plateau te bezoeken. Maar voor hoelang nog?



Het Blauwe Raam op Malta



We mogen ook de brute kracht van de natuur niet onderschatten. Neem de bekende Maltese rotsboog het Blauwe Raam, die plotseling in de oceaan stortte als gevolg van hevige winden. Als dat een indicatie is, is het moeilijk inschatten hoelang de Preikestolen nog meegaat. Lees het artikel over het Blauwe Raam hier.