Centraal Noorwegen reisblogs

Lillehamer, vergane glorie

Bocaj was er (tot 01 aug 2010) Gepost op 02 sep 102 reacties

Op onze eerste rondreis door zuid Scandinavië langs de hoofdsteden hebben we ook 5 dagen in Noorwegen doorgebracht. Noorwegen is een enorm groot land en gezien ons reisschema was Olso en omgeving het hoogst haalbare. Om toch iets meer te zien dan de niet zo heel indrukwekkende hoofdstad hebben we gekampeerd circa 70 km ten noorden van Oslo. Op de kaart kijkend voor mogelijke dagtrips viel ons oog op Lillehamer en het in de buurt liggende Hamar.
De associatie van Lillehamer met de Olympische spelen van 1994 was sterk genoeg om een dagtrip te plannen om te kijken wat er nog over was van de Olympische glans. Aangekomen in het stadje hebben we in het centrum rondgelopen om te kijken of we nog wat Olympische souvenirs konden scoren. Het was zondag en de meeste winkels waren dicht, in de winkels zelf was niets meer zichtbaar van de Olympische spelen.
Op zoek naar de skischans, we weten dat die nog in gebruik is en te bezichtigen is. Na een tijdje zoeken zien we een klein bordje waarvan we vermoeden dat deze naar de schans zal leiden. Omhoog het dorp uit, onder een tunnel door die helemaal vol gekladderd is met graffiti en weer een brugje over kom je in een soort parkje. Na enig zoeken en gestaar op informatie borden die alleen in het Noors zijn opgesteld komen we erachter dat dit het Olympische park is. Een mooi aangelegd park tegen de helling aan te oosten van de Olympische accommodaties. Je kan hier prachtig omhoog wandelen op de top kom je boven alle Olympische accommodaties uit.
Uiteindelijk zien we in de verte de skischansen (2 direct naast elkaar)liggen, we besluiten terug naar de dorp te lopen en met de auto naar de schans te rijden. Het blijkt best wel een toeristische attractie te zijn gezien de bussen uit verschillende Europese landen. De skischansen zie er redelijk modern uit, we besluiten de trap direct naast de hoge schans omhoog te lopen. Op de piste ligt kunstgras zodat er hele jaar door gesprongen kan worden. De loop omhoog is pittig maar goed te doen, boven aan gekomen blijkt dat je daar ook gewoon met de auto kan komen, wat veel mensen ook doen.
Ondertussen is de kleine schans in gebruik genomen, het is best een bijzonder gezicht skispringen in de zomer bij een graad of 25. Naast de skischans en het ijshockey stadion is er bijna niets meer wat in Lillehamer herinnert aan de Olympische spelen, best wel jammer.

Bocaj Positie 26479 (0 p.) Lid sinds 11-04-2010 Foto's en tips: 128 Blogs: 10 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Jurytoren met Olympisch logo
blogfoto nr. 2
De hoder van de Olympsche vlam
blogfoto nr. 3
Olympische skischans
blogfoto nr. 4
Olympische skischans
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Tankstation voor wijn
0 3
Gepost op 05 september
Italië Gardameer
Waar is de kleine zeemeermin gebleven?
2 5
Gepost op 29 augustus
Denemarken Kopenhagen
Segovia
4 1
Gepost op 03 mei
Spanje Castilla y Léon

Reacties bij deze blog

Willemien

Door: Willemien • Geplaatst op

Mooi om de schans af te zien. Wij waren in juni 2009; toen was de hele schans in de renovatie en mocht je er niet bovenop.

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Goed geschreven, leuk om de foto's te zien!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.