Centraal Noorwegen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wandelen over een meteorietkrater

Centraal Noorwegen,
Noorwegen


Het is 564 miljoen jaar geleden, een meteoriet met een doorsnee van 300 meter slaat met een snelheid van 20 km per sec. in op de Aarde en vormt een krater van 5 km doorsnee.

Je kan je voorstellen wat voor impact en kracht zo'n inslag heeft. De harde rotsgrond werd in stukken gebroken, er ontstond een wolk van kleine stukjes steen en stof die weer neersloegen in de spleten en kieren. Samengeperst ontstond een unieke steensoort Breksjestein of Gardnos Breccia.

Het is 2009 we lopen rond in in het Gardnos meteorietpark in Gårnas, Nesbyen Noorwegen. We lopen een selfguided tour met alle informatie in een foldertje. Wat interessant en bijzonder. We lopen op een rotsgrond met stukjes buitenaards gesteente er in!

Het foldertje geeft ons voldoende informatie over de krater, het gesteente en de omgeving. Er staat een korte wandelroute in die we volgen.
We vermaken ons hier zo'n 1,5 uur. We zijn vroeg in het seizoen en zijn naast 2 andere Nederlanders (!) de enige bezoekers.

Het is ook mogelijk om een rondleiding met gids te doen. Deze rondleiding duurt ong een uur, waarna je natuurlijk ook nog de mogelijkheid hebt om zelf rond te lopen.

Wil je dit park ook bezoeken? Rij dan op weg nr 7 naar Gårnas en volg vanaf daar de borden!