Centraal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op safari in Noorwegen? Ja, het kan echt!!

Centraal,
Noorwegen


Bij het voorbereiden van onze vakantie naar Noorwegen stuitte ik op de info dat er in Noorwegen safari's gehouden werden. Gek als wij zijn hierop vanuit Afrika, kon ik me er eigenlijk niets bij voorstellen. Zoveel wild is er daar toch niet en er zijn toch ook geen specifieke parken? Nee, het betrof hier een Muskusos safari op de Dovrefjell. Kon me er niet zo veel bij voorstellen, want er leven zo'n 350 dieren op een gebied bijna zo groot als Nederland. Toch garanderen ze dat je minstens één dier te zien krijgt. Wij dus de stoute schoenenaangetrokken en naar Dombas. Bij het Touristburo zei men ons dat je devolgende ochtend gewoon om 08.00 uur voor de deur moest staan. De volgende ochtend stonden er op dat tijdstip zo'n 12 mensen. In eigen auto's reden we achter de gids aan naar Hjerkin, alwaar de ingang van het Dovrefjellgebied is. Lopende gingen we op pad. De gids stond steeds in verbinding met andere gidsen in het veld. Doordat deze jongens dit dagelijks doen, weten ze ongeveer waar de dieren zich bevinden en ook welke afstand ze ongeveer per nacht afleggen. Het duurde dan ook niet lang of hij had er één gespot. Wij er heen en daadwerkelijk, daar stonden 2 van die kolossen. Prachtig!!
Muskusossen ( Ovibos moschatus) zijn logge dieren van zo'n 225-400 kg. en behoren niet tot de runderen, maar tot de Caprinae, waardoor ze nauwer verwant zijn aan schapen en geiten ( de laatste onderzoeken wijzen uit dat ze nog dichter bij de antilopen staan!). Ze kunnen een snelheid van 50-60 km. behalen, dus niet al te dicht in de buurt komen.
Als je in de buurt bent kan ik je deze safari zeker aanraden, mede doordat je altijd wat ziet. De gidsen geven onderwijl ook veel info over de bijzondere specifieke vegetatie.
Waar: Dombas Touristburo 08.00 uur of Hjerkinnhus Hotell. Kosten: 300 NOK ( = ca. 25 Euro)
Tel.: +4746420102 E-mail: post@moskus-safari.no