Centraal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Auerlandsvegen

Centraal,
Noorwegen


De Auerlandsvegen vind ik een van de mooiste toeristische wegen van Noorwegen. De weg ligt tussen Auerland en Lærdal en is 48 km. Het is een toeristische route want sinds 2001 is hier de Laerdaltunnel van 24 km voor in de plaats gekomen. De langste tunnel van Europa.

Vanaf half mei tot eind juni/juli rijd je door een prachtige omgeving tussen sneeuwwallen en een fantastisch sneeuwlandschap. De weg is smal en vol met haarspeldbochten en langs de kant zijn er talloze stroomversnellingen en watervalletjes. Eenmaal op de hoogvlakte kom je in een totaal ander landschap terecht met een unieke vegetatie, ijsmeren en eeuwige sneeuw. Zelfs tijdens de zomermaanden is het hier heerlijk fris. De weg over het bergmassief wordt daarom ook wel ‘snøvegen' genoemd.
Bij Stegastein (in de buurt van Auerland), staat sinds een aantal jaar een uitzichtpunt dat 640 m boven de fjord ligt en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de fjord en het plaatsje Auerland. Het is een soort loopbrug met aan het eind een doorzichtig scherm waardoor je prachtig naar beneden kunt kijken.
De route door het Aurlandsdal is één van de populairste wandelpaden in Noorwegen.

De foto geeft de ‘snøvegen' goed weer